Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Odmiana nazwisk

Odmiana nazwisk - Pomożecie?

Polecane posty

Gość Ludzie, oczywiscie ,ze się
Uff, dobrze,ze głosy rozsądku zwycieżają. I zgadzam sie z mamą ( choc jestem inżynierem, nie językowznawcą) ze nie sa to jej, moje, czy nasze "uważam, że", tylko jednoznaczne fakty językowe.

Prosze bardzo, lubie komplementowac kiedy uwazam to za sluszne. Gdyby bylo wiecej wypowiedzi takich, jak twoje ostatnie (bo pierwsza mnie nie przekonala, zbyt harda jestem ;) ), mniej byloby takich problemow i bledow (sama poniekad robilam blad, tzn myslalam raczej, ze zaprasza sie Panstwa Gora, a nie Gorow).

Gość zonaKraka
Mnie też rozkłada jak ktoś tu zawsze się wymądrzy że on nie odmienia bo głupio to brzmi. Nie mówiąc już o argumencie że "na zachodzie nie odmieniają"- w zdecydowanej części nie odmieniają nawet rzeczowników, mamy brać przykład? :) Oczywiście że się odmienia i miło jak ktoś pamięta jeszcze o poprawnej polszczyźnie. Sama miałam problem z jednym czy dwoma nazwiskami, a trafili mi się goście którzy byli odmianą zdziwieni, ale odmieniałam wszystkie.

Gość zostan przy nazwiskach
bardzo cieszy mnię wasza pracowitosc, dociekliwosc i branie na serio tak powaznych spraw jak powyzsza ze spr macie 5 :classic_cool: jutro zadanie lub cwiczenie z okazji swieta, jakim jest niedziela, bedzie łatwiejsze skala trudnosci na poziomie przedszkola pozdrawiam Państwa Góra :classic_cool:

Zostan przy nazwiskach - zapomnialas dodac, ze w Afryce dzieci gloduja ;)

Gość zostan przy nazwiskach
i kocham wszystkich ludzi a na swiecie niech zapanuje pokój :) dobranoc moondralo

cieszę się ze dyskusja zeszła na prawidłowa drogę :) TAK. Nazwiska się odmienia :) potwierdza to fan języka polskiego :)

Gość d-lenicka
Ja specjalną fanką językową nie jestem (umysł i wykształcenie ściśle techniczne), ale takie podstawy jak to, że w języku polskim istnieje deklinacja i że należy ją stosować mam zakodowane od podstawówki (zreztą jak ostatnio robiłam porządki w swoich starych rzeczach to znalazłam zeszyty z 6 klasy, gdzie m.in. były ćwiczenia z odmianą przez przypadki nazwisk). I naprawdę nie potrafię zrozumieć, skąd się u ludzi bierze taka niedbałość językowa i lekceważenie podstaw gramatyki języka, który powinni byli wyssać z mlekiem matki.

Gość Doświadczony przez życie
Ależ lata socjalizmu nabełtały w głowach. Przyszły do urzędów ciołki, które pisać nie umiały więc zaczęły wpisywać nazwiska bez odmiany. Szkoda, że nie stosuje się form żeńskich od wszystkich nazwisk tak jak w czeskim czy słowackim: Moelerova, Kohlova, Reganova i tp. Nie byłoby problemu z pisaniem nazwisk rodowych. A jak ktoś ma na nazwisko Pustak, to niech sam się za nie wstydzi, a nie robi krempacji innym z wyborem formy.

Gość Doświadczony przez życie
Sam nosze z dumą nazwisko Śledź i uwielbiam kiedy do mnie i mojej połówki, zwraca się z szacunkiem - Zapraszam Państwa Śledziów

Gość odmianianie nazwisk
Gorzej jak sobie wezmą te kretynki do serca odmiane i napiszą państwa Śledzi niech juz lepiej odmieniaja ci co umieja a ci co nie lepiej sie za to niech nie biora. znam nazwisko Kapeć (też jakże oryginalne:P) i raz kolezanka dostala zaproszenie zamiast panstwa Kapciów to państwa Kapci :) masakra polecam stronę: http://www.odmiana-nazwisk.waw.pl/ przydatna

Gość Mysz:)ka
Witam wszystkich, mam przyjemność zaprosić wszystkich na moje pierwsze forum - tematyka oczywiscie ślub i wesele :) Łączymy się drogie panie! Region Śląsk i Małopolska, ale zapraszam wszystkich :) Czekamy na was :) www.Wianeczek.pl Mile widziani także panowie! :) Pozdrawiam, Mysz :)

Gość klauida1617
ostatnio nastala moda-nie moda na NIE odmienianie nazwisk. Ale wg polskich zasad i gramatycznych i tradycyjnych i w ogole wg naszego języka powinno się odmieniać, ale wiele ludzi o to tego odchodzi. Ogolnie jakby zadzwonic do profesora Miodka to napewno przyznalby ze w oficjalnym zaproszeniu wypada odmieniać nazwiska polskie.