Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Matka dziatka.

Wysokość składek, a macierzyński.

Polecane posty

Gość Matka dziatka.

Mam pytanie do znających się. Termin porodu mam na koniec maja. Czy opłaca mi się jeszcze teraz podnieść składki na ZUS, żeby dostać wyższy macierzyński? Czy już teraz mogę sobie darować? Jak w ogóle wygląda wyliczenie macierzyńskiego? Jest to średnia zarobków z ostatnich 12 miesięcy? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź, bo na wielu rzeczach się znam, ale tu jestem kompletnie ciemna.

Gość Baśkaaaaaaaaaaa
z tego co wiem musisz mieć pełny miesiąc opłaconą najwyższa składkę w zus (własna działalność). Czyli w Twoim przypadku kwiecień i część maja byś musiała tak opłacić do dnia porodu (chyba). Ja się na tym nie znam, czytałam na blogu które poleciła mi koleżanka- Temida jest kobietą. Z tym, że zus robi kontrole podnoszącym składki przed porodem, więc działalność musi mieć działać, nie może być fikcyjna.

Gość Matka dziatka.
O tych przekretach na działalności wiem. Ale mnie chodziło o etat. Czy wiec jak bede miała podniesione zarobki, a tym samym składki, to cos to da? Czy juz jest za późno?

Rozumiem, ze pracujesz na etacie zatrudniona na umowie o prace. Wyglada to zatem tak: podstawa do ustalenia wysokosci zasilku jest twoje srednie miesieczne wynagrodzenie z ostatnich 12 miesiecy kalendarzowych pooprzedzajacych pojscie na zwolnienie lekarskie/macierzynski. Zatem podniesienie pensji, a zatem skladekw ostatnim miesiacu niewiele da, bo liczy sie srednia z 12m. Ponadto, brane sa pod uwage zwolnienia lekarskie I aby zaczeli liczyc ci podstawe od jakiegos miesiaca, to w poprzedzajacych go 3ech miesiacach kalendarzowych nie mozesz miec zadnego zwolnienia lekarskiego. Podam ci moj przyklad, tez mam termin na maj: Na poczatku ciazy bylam na l4 4 tygodnie - to byl wrzesien/pazdziernik I wtedy wynagrodzenie chorobowe policzyli mi jako srednia od wrzesnia 2011 do sierpnia 2012. Poniewaz moje wynagrodzenie jednak systematycznie wzrastalo, a w 2012 zaliczylam fajne premie, to zalezalo mi, zeby to glownie rok 2012 wliczal mi sie do podstawy, wiec kadrowa podpowiedziala mi, ze musze teraz jeszcze 3miechy odpracowac. Niestety w listopadzie dopadla mnie grypa z inf. Gardla I znow 3 dni zwolnienia. Musialam zatem odpracowac pelen grudzien, styczen I luty I dopiero teraz w polowie marca ide na zwolnienie, a moje wynagrodzenie chorobowe I juz na nacierzynski policzone bedzie jako srednia z marca2012 do lutego 2013. Mam nadzieje, ze przyklad dobrze obrazuje odpowiedz na Twoje pytanie - pozdrawiam. Mam nadzieje, ze

Gość Matka dziatka.
Dziekuje Ci bardzo. Wlasnie o to mi chodziło. Teraz juz wszystko wiem. :) Tak, tak, chodzi o pracę na etacie. Do tej pory nie byłam ani dnia na zwolnieniu i w sumie wcale nie zamierzam na nie iść. :) Oki, ale to przynajmniej bede wiedzieć ile dostanę. :) Jeszcze raz dziekuje. :)