Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zdezorientowana0071

owłosienie twarzy; leczenie

Polecane posty

Gość zdezorientowana0071

Witam, jestem tu 1 raz i bardzo chciałabym uzyskać jakieś informacje.. Otóż, mam 22 lata i mam wielki problem z owłosieniem na twarzy. Zwykle po prostu decydowałam się na różnego rodzaju depilacje (od pęsety po kremy- nigdy nie depilator czy maszynka) ale po tym jak naczytałam się o zespole policystycznych jajników, wysokim poziomie testosteronu (męski wygląd:/) postanowiłam,że czas zacząć coś z tym robić. Informacje: -22 lata, -otyłość, -włoski pojawiły się jakieś 4-5 lat temu i od tamtej pory z nimi walczę ( są na razie jasne,ale co jakiś czas pojawiają się i ciemne, grubsze..), -większych problemów z trądzikiem nie ma; po stosowaniu kremów i depilacji owszem+ trudne gojenie się ran, -zmiany nastrojów, nerwowość, potliwość- zwłaszcza na buzi, senność, rozdrażnienie, brak koncentracji, -włoski wystepują też na klatce piersiowej, sporadycznie ale są a także na brzuchu czy na karku. -miesiączka nieregularna; niby się kończy a za kilka dni, czasami za tydzień znów wraca- często ekstremalnie obfita. Wiem,że już dawno powinnam być u ginekologa,endokrynologa i innych lekarzy ale prawdą jest że im dłużej zwlekałam tym bardziej się wstydzę...siebie i samego badania/ginekologa. Czas też nie bardzo mi na to pozwala, stresujące studia, zajmowanie się tatą, bratem, domem. Taa, wymówki :( Nie wiem też czy ma to jakieś znaczenie w tym temacie,ale kiedy oddawałam krew- wszystkie wyniki miałam w normie (niestety nie znam się na tym i nie wiem co myśleć). Jedynie, na podstawie mojej otyłości, lekarka poradziła mi wizytę u endokrynologa. Poradźcie mi, gdzie powinnam udać się najpierw? Do rodzinnego, endokrynologa, ginekologa? Czy na skierowanie, z nfz długo będę musiała czekać na badania? A i same badania, np. krwi- gdzie się udać? Dziękuję i pozdrawiam.

endokrynolog, jak najszybciej. badania krwi - każe laboratorium. zapisać się do dietetyka i zacząć zrzucać zbędne kilogramy.