Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sakhmet

Ślub w Pszowie Bazylika, Parafia Narodzenia NMP, Sanktuarium MB Uśmiechnietej

Polecane posty

Gość sakhmet

Hej Dziewczyny! Czy któraś z Was miała ślub w Bazylice w Pszowie? Ponieważ dowiedziałam się od księdza, że nie można dekorować Kościoła na ślub i trochę nie wiem co o tym myslec... chciałabym choć czerwony dywan i kwiaty:)

Gość sakhmet
w sumie to cokolwiek co byłoby inne niż w zwykła niedzielę;)

Gość .joanna
Hej! ja też mam w tym roku ślub w tej parafii. Niestety nie mam zielonego pojęcia jak wygląda kościół.... próbowałam coś zobaczyć przez obraz z kamery, który jest dostępny w internecie, ale niestety nic nie widać ;/ chciałabym żeby chociaż krzesełka dla pary młodej i świadków były ładne....i jakieś wstążeczki przy ławkach.... bo jak nic nie ma, to chyba się załamię :(

Gość też macie problemy z sufitu
aż sobie popatrzyłam na zdjęcia w internecie, IMHO w tyłkach się wam poprzewracało, ślązaczki-kiczowiaczki... kościół sam w sobie ładny i niebiedny w wyglądzie, po co wam jeszcze jakieś płachty i wstążeczki?? a może jeszcze balony poprzywiązujecie do kolumienek ołtarza, żeby było tak "ładnie" jak w sali weselnej??? świeżych kwiatów pod ołtarzem na pewno nie zabraknie - dodatkowe "zdobienie" sztucznymi kwiatkami na katafalkach tylko oszpeci tę piękną światynię

Gość .joanna
Ejj...ale moglabyś nie obrażać NAS? To że piszę o wystroju kościoła, nie znaczy, że mam na myśli sztuczne kwiaty i balony - co to, to nie. Ale ładne krzesła, które się wyróżniają to chyba nie zbrodnia? Poza tym, prawie każdy kościół ma jakieś wstążeczki na ławkach celem ozdoby...to jak dla mnie normalne.

Gość sakhmet
Joanna - już wszystko wiem, można dekorować, trzeba się tyko zgłosić do odpowiedniej kwiaciarni. Jednak nie wiem czy wiesz, ale Kościół jest właśnie w remoncie... i ma cały ołtarz zakryty rusztowaniami:/ "też macie problemy z sufitu" tobie się w głowie poprzewracało i żyjesz. Chyba bym musiała oszaleć tak jak ty żeby sztucznymi kwiatami Kościół dekorować.

Gość Gość 11111
Hej, ja tez mam ślub w Bazylice. Jeśli chodzi o strojenie kościoła to wyłączność ma tylko jedna kwiaciarnia, ale stoją bardzo ładnie - jest czerwony dywan, delikatne ozdoby przy ławkach i osobne krzesła dla młodych i świadków na środku kościoła. Niestety największy problem tkwi w parafii - ładują jeden ślub za drugim kiedy para młoda i goście muszą czekać żeby wejść do kościoła. Paranoja. A żeby załatwić np. oprawę muzyczną ceremonii to wszystko jest na nie, same problemy i człowiek nie dość że płaci słono za mszę to jeszcze się o wszystko musi prosić.

Gość W40
To prawda, że za wystrój kościoła jest odpowiedzialna konkretna kwiaciarnia. Jednak z tego, co wiem, to Bazylika jest zdobiona dodatkowo kompozycjami kwiatowymi przed ołtarzem i przy młodej parze (po prawej i lewej stronie wielkie bukiety). Można sobie zażyczyć także wystrój w innych miejscach, ale - wiadomo - koszty wzrosną... :) Poza tym: na bokach ławek są estetyczne wstążki, czerwony dywan biegnie wzdłuż całego kościoła, drugi dywan leży przed samym ołtarzem, gdzie znajdują się cztery krzesła (dla pary młodej i świadków) i dwa klęczniki - również wszystko bardzo ładnie ozdobione wstążkami, materiałami, a także subtelnymi kwiatami. Dodatkowo dwie "świece ślubne" i osobny stolik z krzesłem i z małym bukietem do podpisania papierów. Nie ma żadnych sztucznych kwiatów! Bywa, że jest ślub za ślubem - racja. Jednak nie zgodzę się co do oprawy muzycznej. Zdroworozsądkowo i logicznie: jeśli chcę zawrzeć związek sakramentalny podczas Mszy świętej, to nie mogę tylko patrzeć na własne zachcianki (a te często są oparte na amerykańskich filmach - przepraszam, jeśli któraś poczuła się urażona...), ale biorę udział w liturgii, która ma swoje konkretne przepisy - także jeśli chodzi o dobór muzyki. Msza święta jest miejscem wykonywania muzyki sakralnej. Każdy proboszcz jest też od tego, żeby pilnować w tym zakresie dyscypliny liturgicznej. Dlatego logicznym jest dla mnie - laika, żeby go zapytać, czy konkretny instrumentalista/wokalista/zespół/chór może wykonać podczas Eucharystii "taki a taki utwór". Bo potem rodzą się nagięcia: wykorzystują zakazane do celebracji Mszy instrumenty (np. perkusyjne), nie wspominając o playbacku (podobnie jak jest z kwiatami - muzyka MUSI być wykonywana na Mszy na żywo, zero sztuczności), śpiewają "Time to say goodbye", albo odświeżają repertuar Dżemu. Nie kłamię i nie muszę zmyślać - tam, gdzie tego nie dopilnowano, autentycznie były już takie przypadki! Lepiej zapytać, upewnić się, ale nie z nastawieniem, że się muszę o wszystko prosić. Myślę, że człowiek dojrzały "gra w otwarte karty". :) Nie trzeba też szukać specjalnego organisty - tamtejszy BARDZO dobrze gra, chyba nawet wykształcony po tej linii. Mała aktualizacja na koniec: Bazylika (a właściwie nadstawa ołtarzowa) jest już po remoncie. :) I z tego co wiem, to tamtejszy proboszcz prosi, żeby nie rzucać po wyjściu z kościoła ryżem i sztucznymi płatkami kwiatów. Goście zaraz pójdą, a na placu kościelnym (a właściwie na schodach do Bazyliki) zostaje najzwyczajniej brud - ryż się rozwala, niech popada, to pęcznieje, można się wtedy przejechać na kafelkach. A sztuczne płatki walają się po całej okolicy (żywe - jak najbardziej mogą być, bo się prędko rozłożą/zgniją, a nawet estetyczniej wyglądają). :) Myślę, że jest to zrozumiałe i potrzeba z naszej strony wyrozumiałości. :) Swoją drogą - czy fajnie byłoby komuś wchodzić do kościoła w morzu ryżu, który pozostał po innym ślubie 20 minut wcześniej? :) To taka moja mała obiektywna opinia, która sprawdzi się - gwarantuję - w każdym kościele. :) Pozdrowienia dla wszystkich! :)

Gość gość
Do ryżu zaraz zlatują się gołębie i mają wyżerkę. :)

Gość gość
Jestem ze Służby Liturgicznej w Bazylice i sprawa wygląda tak, że jest dywan, nawet 2 + 4 krzesła( swiadkowie i para mloda) na ławkach zazwyczaj sa wstążki i same kleczniki pary młodej sa udekorowane( żywe kwiaty). Na temat muzyki autor wyzej ma racje, Msza to Msza, więc nie róbmy z Domu Bożego targowiska jak to mówi sam Chrystus :) po wyjsciu z Bazyliki warto pamietac, zeby tak jak wyzej to napisane, nie wolno rzucac ryżem i sztuczna dekoracją ( grosiki czy żywe kwiaty mozna przyjąć). Organista jest po studiach muzycznych, więc nie ma potrzeby martwic sie o oprawe muzyczną.

Gość gość
przepraszam bo to pismo kobiece :) ale przegladałem przypadkiem i napisałem jak jest, a kto lepiej to wie jak nie Słuzba Ołtarza

Gość gość
Byłam na ślubie syna w tym sanktuarium. Było pięknie .Nasi goście byli pod wrażeniem piękna tego miejsca. Uważam że jest dumą Pszowa. Skąd więc te obawy?

Gość MET BUD Konstrukcje Stalowe
Propozycja idealna na piękny ślub w plenerze! Zachęcamy do zapoznania się z nasza ofertą. MET-BUD Konstrukcje Stalowe jest młodą, prężnie rozwijającą się firmą z siedzibą w Siedlcach. Zakres naszej działalności obejmuje: konstrukcje halowe, sprzedaż hal namiotowych, wynajem hal namiotowych, wynajem podnośników koszowych. Idealne do wynajęcia na piękny ślub w plenerze!