Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co mu dać jeść?

na czym ugotować zupę bezmięsną? na wegecie?

Polecane posty

Gość co mu dać jeść?

Witam. W weekend zamieszkaliśmy z facetem w nowym wspólnym mieszkaniu. i jest problem. jesteśmy razem 2 lata,a nigdy dotąd dla niego nie gotowałam. on nie je mięsa :O co można gotować? dziś będą naleśniki z dżemem. jutro krokiety z kapustą i grzybami (kupne). Ale co można takiemu człowiekowi dawać jeść?

Gość zupę bez mięsa
gotuje się naw warzywach a nie na wegecie :O

Gość zupę bez mięsa
sałatki można zrobić, mieszanki warzywne na patelni, pierogi z wkładem rozmaitym, makarony na milion sposobów- z warzywami rozmaitymi, pomidorami, ze szpinakiem. mnóstwo rzeczy można

Gość kkasiaalal
lepiej na kostkach rosołowych

Gość zupę bez mięsa
w necie masz mnóstwo przepisów na rozmaite pysznosci bez mięsa

Gość jhyufr
Makarony z roznego rodzaju sosami, chinszczyzne z warzywami, placki, racuchy , zupa warzywna na kostce knor warzywnej, salatki,

Gość jhyufr
a najlepiej jak go zapytasz co najbardziej lubi i co do tej pory jadal a w necie masz pelno przepisow na dania dla wegetarian ale prawdemowiac wspolczuje ci.

Ja jestem mocno mięsożerna , ale gdyby już to bym ugotowała na wywarze warzywnym ( marchew,por ,seler, pietruszka,przypalona cebula , przyprawy - ziele angielskie,pieprz ziarnisty,liść laurowy.Potem do smaku trochę soli i pieprzu ). A inne potrawy bezmięsne to : kopytka / kluski śląskie z sosem pieczarkowym pierogi z kapustą i grzybami / ruskie / z owocami / z soczewicą / z serem i szpinakiem naleśniki z serem i szpinakiem naleśniki z białym serem placki ziemniaczane lasagne/ zapiekankę warzywną

Przychodzi mi do głowy na szybko..: 1. Rozmaite zupy warzywne (kalafiorowa, ze słodkiej kapusty, "śmieciowa", wszelka z warzyw sezonowych)- na warzywach, nie żadnych kostkach. 2. Naleśniki, placki ziemniaczane/ z jabłkami. 3. Ryby w każdej postaci. 4. Makarony z sosami grzybowymi, serowymi, warzywnymi itp. 5. Sałatki warzywne, twarożki, pasty rybne...

Gość JA NP BEZ MIESA GOTUJE
grzybową. Podsmażam cebulę na maśle, dorzucam grzyby i podsmażam, podlewam bulionem warzywnym (na marchewce, pietruszce, porze, selerze), dorzucam listki laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, gałązkę lubczyku i gotuję aż grzyby będą miękkie. Na koniec zabielam smietaną i gotowe.

Gość JA NP BEZ MIESA GOTUJE
Pomidorową krem możesz też zrobić na tej samej zasadzie

Gość co mu dać jeść?
Ryb też nie jada. Bo też uważa to za niepotrzebne zabijanie. Je warzywa,owoce, mleko, jaja itd. U mnie w domu zupę gotowało się na wywarze z mięsa-czy to kurki czy z wołowiny. I taka zupa miała smak. A tak? Ja nie wiem,co to będzie. Ja tam z mięsa nie zrezygnuję. znalazłam przepis na zupę z soczewicy, na kotlety z ciecierzycy i kilka innych na stronach wege,ale to jakaś porażka. Dotąd mi to nie przeszkadzało,ale jak mam mu gotować to jest już pewna komplikacja życia. wieczna wigilia w domu. jeszcze nie ustalaliśmy menu na wesele ale mam nadzieję,że nie wyskoczy mi z daniem z tofu :O choć on też pewnie będzie chciał coś zjeść. ale będą jaja-za tydzień mamy spotkanie w restauracji w sprawie menu. mi jeszcze jedna zupa przyszła do głowy która u mnie w domu była gotowana czysta,bez mięsa-barszcz czerwony. Dzięki za rady.

Gość fvgbhnjm
dużo ludzi uważa, ze wywar z mięsa jest szkodliwy. coraz powszechniejsze jest więc gotowanie zup bezmięsnych. można podobno przywyknąć do ich smaku- twój facet pewnie przywykł. tylko warto podszkolić się z przypraw ;) i do takiej bezmięsnej zupy dobrze jest dodawać jakiś olej- już na talerzu. niektórzy dają oliwę z oliwek, inni olej lniany.

Gość Twój facet to trudny klient
więc proponuję by przyzwyczaić go do częstszych wizyt u mamusi bo nikt nie będzie się trudził i męczył żeby urozmaicać dietę facetowi i babrać się z nim jak z dzieckiem ;).

współczuję twojemu facetowi że jeszcze nic nie jadł wege od ciebie wejdź sobie na wegetarianie.pl i nie gotuj na wegecie jeny to sam syf jest dostaje sie od tego raka i w ogóle...