Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Nierobiaca wczesniej dzemow

Jak zrobić dżem ze zwykłym cukrem? Zdrowo i żeby się nie zepsuło?...

Polecane posty

Gość Nierobiaca wczesniej dzemow

Drogie panie, chcę w tym roku zadebiutować w robieniu dżemów. Wolę nie używać cukru żelującego- żeby było troszkę zdrowiej :) Mam zamiar dawać dżemy dziecku. Przygotowuję owoce np truksawki, brzoskwinie itp, wrzucam do garnka, zasypuję cukrem i... kwaskiem cytrynowym czy nie? Czy sam cukier? Zagotowuję i co? Jak długo gotować? Czy mam gotować jeszcze drugiego dnia? Potem gorace w słoiki, odwrócic do gory dnem i co? Bede wdzieczna za pomoc, bo w necie sa rozne przepisy, a jednak rada od kogos "zywego" i z doswiadczeniem jest cenniejsza? np ile cukru? do smaku?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Nierobiaca wczesniej dzemow
Jakas gospodyni domowa pomoze?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czerwona tłusta szminka
w marcu???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Nierobiaca wczesniej dzemow
Taaak, w marcu :P A co będę się gorączkowo przygotowywać w maju? Już teraz np koleżanka mi poleca robic cytrusowe dzemy itd

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Nierobiaca wczesniej dzemow
Chcialabym sie przygotowac, moze wlasnie zrobic na probe kilka sloiczkow z cytrusami teraz, na probe? Potrzebuje rad :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Nierobiaca wczesniej dzemow
no trudno, zadna z was nie robi dżemow w domu :( Poprobuje i niestety pewnie sie zmarnuje czesc. Nie ma to jak pomoc na kafe :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Nierobiaca wczesniej dzemow
O dzieki :P Juz stracilam nadzieje hehe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lady mary
Nie wiem,czy jestem specjalistką od dżemów,ale robię je od trzydziestu lat i wszystkim smakują. Kombinuję sama bez żadnych przepisów.W produkcji dżemu chodzi o to ,aby zagęścić cukrem to co powstanie po rozgotowaniu owoców.W przypadku cytrusów może to być trudne. Akurat te owoce mają bardzo dużo naturalnego soku i bez cukru żelującego nie wiem czy Ci sie uda. JA nigdy nie próbowałam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja robię dżemy domowe w następujący sposób: Owoce rozdrobnione wkładam do gara-podgrzewam na małym ogniu.Do rozdrobnionych jabłek dodaję troszkę wody-i tak owoce sobie pyrkają kilka godzin-trzeba często mieszać.Można powtórzyć to jeszcze następnego dnia-trzeba patrzeć czy masa owocowa jest rzadka czy gęsta.Jak konsystencja już mi odpowiada to dodaję cukier-po prostu do smaku-i znowu na malutkim gazie sobie pyrka.A potem gorące wkładam do słoików-i tyle.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość medus_A
możesz kupić pektyny, to jest zdrowa alternatywa dla cukru żelującego, ja od paru lat używam pektyn firmy Pektowin w sklepach bywają rzadko, ale przez internet spokojnie dostaniesz tylko sprawdź skład przed kupieniem, żeby to były na pewno same pektyny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moja koolezanka z pracy
najlepiej kupic pektyne lub wygotowac ją z dzikich jablek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lady mary
Szamanica robę dokładnie tak samo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lady mary
z tym,że dżemy pyrkolę krócej,a powidła dlużej nawet kilka dni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a może w sezonie śliwkowym zrób nutellę,w zeszłym eoku ja robiłam,jest bardzo smaczna :) 3 kg wydrylowanych śliwek węgierek(dojrzałych) 70 dkg cukru(jeśli wyda Ci sie za mało słodki,możesz dodać 10-20 dkg więcej) 2 opakowania cukru waniliowego 20 dkg ciemnego kakao. Śliwki zmielic w maszynce do mięsa i na maleńkim ogniu gotować,aż zrobi sie z nich jednolita masa.Można jeszcze blenderem zmiksować,dodać cukier i cukry waniliowe i dalej podsmażać,gdy zrobią się już dość gęste dodać kakao i jeszcze kilka minut gotować-ciągle mieszając,by nie przywarły,jeszcze ciepłe włożyć do słoiczków po dżemie i wystudzone pasteryzować ok 15 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja a ja
Robię tak samo jak margolka .! Super dzemik !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość India Online
"możesz kupić pektyny, to jest zdrowa alternatywa dla cukru żelującego" Nie sprawdzałam wszystkich produktów dostępnych na rynku, ale swego czasu szukając samej pektyny sprawdziłam skład pierwszego lepszego cukru żelującego i był tam cukier i pektyna. Z substancji zelujacych jest jeszcze agar, ale akurat do słodkich przetworów pektyna jest lepszym wyborem. Z drugiej strony "zdrowo" i "ze zwykłym cukrem" jakoś mi się gryzie. :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość asasellla
smieszy mnie chwalenie domowych przetworów czy cos posypanego cukrem moze byc zdrowe?w dzemach konfiturach jest cukru z e hoho-a dzemiki to s e mamunie i babunie moga wsadzic w swe tluste dupska sprochniale zeby i zwisle cycki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Mirellala
Ja do przyrządzania domowych dżemów i innych przetworów używam Speedcooka - wszystko ułatwia, no i wychodzą pyszne :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nie mam ręki do robienia przetworów :( Znalazłam świetną Przetwórnię Gryszczeniówka :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×