Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość OUpi

Kiedy moge spodziewac sie pierwszych pewnych krokow

Polecane posty

Gość OUpi

Moje dziecko ma 10 miesiecy (korygowane 9) chodzi przy meblach juz ok 1.5miesiaca. Ostatnio zauwazylam ze coraz czesciej sie puszcza i moze stac chwilke bez podtrzymywania sie. Zrobil samodzielnie 3 chwiejne kroki. Ciekawi mnie kiedy bedzie juz tak na pewniaka chodzic czy to juz tuz tuz?

Gość zonaKraka
Mój jak miał 9,5 mca robił pierwsze kroczki ale też chwiejnie, bardziej siłą rozpędu szedł- głowa do przodu i nogi ją goniły. Jak skończył 10 był 3 dni w szpitalu i jakoś zahamowało go to na tydzień- dwa, ale zanim skończył 11 nie tyle chodził, co biegał jakby miał motorek w tyłeczku... Więc myślę że jak już się odważył pójść samodzielnie choćby ten kroczek to pójdzie szybko. Mój przy meblach chodził bardzo szybko, troszkę później stał ale dłużej czekałam zanim zrobił pierwsze kroki bez podparcia. Aaa, i na początku pamiętam że chodził praktycznie tylko jak miał coś w rączkach, najlepiej przytulankę albo piłkę, chyba wydawało mu się ze się czegoś trzyma ;)

Gość hmm....hmm...
prawdopodobnie tuż, tuż

Gość OUpi
Juz nie moge sie doczekac :)

Gość u nas tak samo
mój synek 10m puszcza się od dwóch tygodni, wstaje sam z podłogi od miesiąca a chodzi przy czymś jeszcze dłużej ale jak się puści to widzę, ze jeszcze brak mu równowagi, nawet jak zrobi sam te 2, 3 kroki to ląduje z impetem w moich ramionach. Córka wstała sama z podłogi jak miała 9 miesięcy i za 2 tygodnie sama chodziła.

Ja miałam dziecko podobne do Twojego autorko. Przy meblach zaczął się przemieszczać jak miał 7 miesięcy ponad (korygowanego miesiąc mniej- aczkolwiek jak dziecko tak szybko się rozwija to nie wiem czy jest sens liczyć mu korygowany w takiej sytuacji). Sam jednak zaczął chodzić dopiero tydzień przed rokiem. Ukochał sobie raczkowanie i tego się trzymał ;) Córa z kolei wstała, chwilę chodziła przy meblach i zaraz zaczęła chodzić sama- przed 11 miesiącem. Teoretycznie wszystko wskazuje na to, że Twój syn zaraz zacznie chodzi- w praktyce bardzo różnie to wygląda.

Moja siostra z kolei zaczynała chodzić- trenowała cały dzień a później trzy kolejne raczkowała :) I w taki sposób robiła kilka podejść do tego, by na stałe zacząć w peł ni korzystać z nóg :)

Gość to jest sprawaa
indywidualna. Mój syn od tego momentu jeszcze 2 miesiące chodził przy meblach i sam czasami stał. Tak jakby jego umiejętności zatrzymały się na ten czas. Ogólnie to myślałam, że zacznie chodzić bardzo wcześnie, bo zaczął raczkować i pionizować się mając pół roku, a chodzić zaczął dopiero pod koniec 10 miesiąca, a w 11 to już tak fajnie zaczął doskonalić tą umiejętność, że powoli raczkowanie na chodzenie zamieniał. Tego naprawdę przewidzieć się nie da, bo każde dziecko ma swoje indywidualne tempo. Też mi każdy mówił, że skoro sam stoi, to zacznie chodzić tuż tuż, a jednak czekaliśmy na to jeszcze 2 miesiące.

Gość oj bardzo różnie to bywa
synek wstał pierwszy raz, gdy miał 10 miesięcy i zaraz próbował pierwszych kroczków przy meblach, ale samodzielnie zaczął chodzić, gdy miał 12,5 m-ca zaś córka wstawać samodzielnie zaczęła mając 7 miesięcy i krótko po tym zaczęła stawiać pierwsze kroczki przy meblach za kilka dni kończy rok i nadal nie puszcza się tylko chodzi jedynie przy meblach sama jestem ciekawa kiedy zacznie chodzić samodzielnie;) różnie to bywa jak widać;)