Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Juleczka75

Czy teraz w marcu nie jest za późno na IPL

Polecane posty

Witam. Mam pytanie do forumowiczek. Czy teraz w okresie wiosennych nie jest za późno na zabieg IPL. Lekarz twierdzi ze do końca kwietnia jeszcze robi te zabiegi. Czy są jakieś powikłania po tym zabiegu. Mam tez pytanie do Pan które robiły ten zabieg , jak długo trzeba sie chować przed słońcem po tym zabiegu, i czy daje dobre efekty na blizny potradzikowe i przebarwiena? Dziękuje z gory za odpowiedzi. Jestem już pól roku po laserze i podobno mogę już robić inny zabieg.

Najgorsze jest to ze na tym forum nikt sie nie odzywa jak sie o coś konkretnego zapyta. Wszystkie Pańie uważam ze powinny sie dzielić doświadczeniami i pomagać innym. Zauważyłam ze o co sie zapytam nie ma konkretnych odpowiedzi. Dlaczego? Po to jest to forum , żeby pomagać.

Gość drusilla
ja miałam ipl robiony miesiąc temu, ale ze względu na pogode u mnie w mieście mogę iść jeszcze raz przed wiosną. oto rady które dostałam od pani doktor: - bezwzględna ochrona przez miesiac po zabieg - nawilżanie skory preparatami bepanthen, cetaphil, physiogel - makijaż na uszkodzonej skorze 9strupki) dioiero po 3-5 dniach - nasilony obrzęk może utrzymywać się przez 2-3 dni po zabiegu. należy stosować okłady z kwasu bornego - plamy barwnikowe (orzebarwienia) ulegają wyraźnemy ściemnieniu- to efekt rozbicia melaniny, stan taki utrzymuje się ok. 2-3 tygodnie - na naświetlanym obszarze mogą wystąpić zasinienia skórzy do 5 dni - w przypadku pojawienia się strupkow należy skonsultować się z lekarzem; stosuje się antybiotyk - przed kilka dni po zabiegu nie stpsować: mydła, spirtytusu, gąbki, pellingów, toniku na bazie alkoholu, nie podrazniac miejsc naświetlanych -może dojśc do małych podskorynych wylewów- znikają smaoistnie przed zabiegiem ok. 1 tygodnia odstawić peelingi. nie opalać się i ne używac samoopalacz. nie pić dziurawca. odstawic na miesciąc przed retinole. napisz co chcesz jeszcze wiedziec.

Gość drusilla
co do przebarwień, to jednen zabieg może być za malo. aczkolwiek wszytsko zależy od tego jak mocne są te przebarwienia. czasami po 1 mc trzeba iść na "dobitke". i teraz się zastanów. jeżeli pójdziesz dzisiaj na ipl i nie znikną przebarwienia to czy będzie dobry czas na powtorny zabieg. może być już za ostre slońce. może lepiej poczekać do jesieni. poza tym na blizny potrądzikowe raczej nie pomoże. ipl jest sotosowany do przebarień, naczynek i do fotoodmładzania.

Gość drusilla
po zabiegu jeszcze: - nie ćwiczyć, nie chodzić na saune, nie pić alkoholu, nie brac goracych kąpieli, nie robic parówewk - 4.5 dni po zabiegu - nie stosować leków wplywających na krzepliwośc krwi np. aspiryna - 1 tydzien po zabiegu jeżeli się zdecydujesz to odstaw skinoren. poza tym jeżeli bierzesz tabletki antykoncepcyjne, to mogą one przyczynić się do powstawania przebarwień. szczególnie w kontakcie ze slońcem. na zasinienia skóry polecam krem z arniki. inna (ale sporo droższa) opcja to krem z witaminą K Auriderm XO.

Gość drusilla
sam zabieg jest krótki ale nieprzjemny. ja og porównuje do kopania prądem. po zabiegu lekarz musi wysmarować Cię kremem. twarz wygląda jak burak :) ale samo zaczerwienienie powinno po paru h zniknąć. mi znika dość szybko, ale jest to kwestia indywidualna. generalnie może utrzymywać się do paru dni.

Drusillo Czyli tak naprawdę to nie powinnam isc na ten zabieg? Ja mam naczynka, zmarszczki, sucha bardzo i cieniutka skore. Nie am akcie dziurek po pryszczach ale ciemne brązowe plamki. A powiedz mi czy twoja skora faktycznie była obrzeknieta i wyglądało to nieciekawie? Jaki był czas kiedy skora wróciła do normy? Bardzo Ci dziękuje za odpowiedz.

JA jestem na lekach antydepresyjnych, niestety po tym laserze musiałam zacząć je brać. Czy one mogą mieć wpływ na zabieg?

JA jestem na lekach antydepresyjnych, niestety po tym laserze musiałam zacząć je brać. Czy one mogą mieć wpływ na zabieg?

Gość drusilla
Ja po zabiegu bylam czerwona jak burak. Mialam naczynka i przebarwienia delikatne. Obrzęk miałam pod jednym okiem, ale przyłożyłam kwas borowy i zeszło. Obrzęk był mały, generalnie nikt nie widzial. Jak mialam zabieg o 13, to o 19 moja twarz była już leeciutko czerwona. Następnego dnia mogłam nakładac makeup. Nic nie było widać że miałam jakikolwiek zabieg. Twarz było wyraźnie lepiej napięta. To zauważyłam ja i moja kolezanka. Na zabieg pójdziesz jak będziesz chciała. Pamiętaj tylko że efekt zabiegu jest widoczny po 1 mc, i po takim czasie idzie sie na konsultacje pozabiegowe. Lekarz ogląda buzie i ocenia efekty. Może się okazać że nie zamknęly sie wszystkie naczynka, że przebarwienia jeszcze są, i bedziesz chciała to dokończyc. I wtedy jak będzie mocne slońce, to będzie problem. ja bym na Twoim miejscu jeszcze się wstrzymała do jesieni. Przebarwienia jakie masz, są prawdopodobnie pozapalne. Masz cienką i delikatną skórze, więc one moga znikać powoli. Co do lekow antydepsresyjnych, to nie wypowiem sie. nie jestem lekarzem. O przyjmowane leki zapyta Cię lekarz i on ostatecznie podejmie decyzje.

Gość drusilla
Jeszcze znalazłam takie coś: Kto może poddać się terapii laserowej? Praktycznie każdy, u kogo nie istnieją przeciwwskazania do zabiegu. Z przeciwwskazań za najważniejsze uważa się opaloną skórę, choroby: niewyrównana cukrzyca, padaczka, stosowanie leków przeciwkrzepliwych i światłouczulających (np. tetracyklina, zioła: nagietek, dziurawiec).

Drusillo A powiedz mi bo bije sie z myślami. A jest sens zrobić jeden i tylko jeden zabieg IPL. Bo moze przeciez chociaż trochę pomoc, coś naprawi a resztę zrobię na jesień. Dziękuje Ci bardzo. A tak przy okazji jak mozna pogrubic skore?

Gość drusilla
Generalnie jeżeli nie masz zbyt dużo naczynek i przebarwień to jednen zabieg wystarczy. Oczywiście możesz teraz zrobić jednen, a to co zostanie możesz zrobić na jesieni. to czy będziesz musiała mieć więcej niż 1 zabieg IPL ocenisz sama po miesiącu, bo tyle wynosi czas wchłaniania się naczynek i przebarwień. Jeżeli nie masz teleangiektazje, tylko pojedyncze naczynka, to może okazać się że 1 zabieg wystarczy. Chociaż te na nosie (szczegolnie na skrzydelkach i pod nosem) bardzo ciężko zamknąć skutecznie. U mnie (ale ja mam też alergie i tre nosa 365 dni w roku) jest to niemożliwe. Sam IPL wplywa na pogrubienie naskorka poprzez podgrzanie kolagenu. Na pogrubienei naskórka maja wpływ leki z retinolem (tylko na recepte). Jednak tak jak pisalam wcześniej nie możesz ich stosować na miesiąc przed zabiegiem IPL. Leki z retinolem mają spektrum dzialania: trądzik, zaskorniki, pogrubienie naskora, dobry wpływ na naczynka, zmarszczki, suchą zmęczona skorę. Retinole dzialają przeciwstarzeniowo. Są dostępne w aptece kremy z retinolem (slabsze niż te z przepisu lekarza). Niektóre z nich to: - Avene, Ystheal+ Creme - Avene, Eluage Creme Firma Avene opatentowała najsilniejszą forme retinolu dostępną bez recepty. Te mocniejsze to już tylko na recepte. Poczytaj sobie o kosmetykach z retinolem. Znajdziesz mnostwo informacji.

Gość drusilla
Aha i sprawdź sklad tych tabletek co lykach na depresje. Zobacz na ulotce czy nei ma informacji że lek jest światlouczulający.

Gość drusilla
drusillo bardzo Ci dziekuje. w koncu ktos mi rozjasnil w glowie. powiedz mi tylko na drugi dzien po zabiegu musze wyjsc z domu. czy zwykly makijaz to zasloni co sie zacznie sciemniac?

drusillo na ulotce jest napisane ze lek jest swiatlouczulajacy. i teraz juz wiem dlaczego po laserze jestem w przebarwieniach to przez ten lek, ja go bralam przed zabiegiem, ale lekarka o nic sie nie pytala. niestety. czyli skazana jestem do konca zycia na przebarwienia? tak bo niczym zadnym zabiegiem je nie wybarwie.

ja te lekarstwa stosowalam wczesniej pozniej sie polepszylo i trzy miesiace po zabiegu bo juz nie dawalm rady znowu do nich wrocilam . o zgrozo czemu lekarze nie pytaja o lekarstwa. jak czytalam zgode na zabieg to tylko przeciwskazaniem bylo stosowanie izotretynoinow.

Gość drusilla
jeżeli nie będziesz miała strupków na twarzy, to oczywiście możesz nakladać make up. te ciemniejące plamy potraktuj dodatkową wartstwą korektora. nie zapomnij przed makijażem nałożyć kremu z filtrem. lekarz zawsze musi zapytać jakie leki stosujesz. mnie bynajmniej pyta. tak samo jak przeciwskazaniem do zabiegu jest opryszczka. mnie lekarz kiedys odesłał z tego powodu do domu i kazał przyjść jak zejdzie plus pare dni dodatkowo dla pewności odczekać. jeżeli chcesz się zdecydować na ipl to musisz odstawić leki. i BARDZO WAŻNE! - mimo iż przebarwienia znikną po ipl to jak wystawisz buzie na slońce mogą bardzo szybko wrócić. Kiedy będzie słońce musisz używać kremów z filrem oraz bezwzględnie unikać opalania twarzy.

No dobrze ale ja dodzis biorę to lekarstwo a na zabieg jestem umówioną na wtorek. To mam iść czy nie? Przepraszam ze Cię tak wypytuje, ale ja sie już boje wszystkiego.

Gość drusilla
Jest napisane że leki światłouczulające powinno odstawić się na 10 dni przed planowanym zabiegiem. Także do wtoreku to troche za mało czasu. Przepisz się na inny termin. Teraz w Polsce jest zapowiadane pogorszenie pogody, także słoneczko Ci nie grozi.

Gość drusilla
Na innych stronach wyczytałam że leki światlouczulające odstawić na 2 tygodnie, a inny proponują na miesiąc przed zabiegiem. Cóż :( Może skontaktuj się jeszcze ze swoim lekarzem, niech się wypowie na ten temat.

Ja używam serum dermaPoiten i on tez ma retińol w składzie. Droga drusillo to tez dyskwalifikuje ten zabieg? Cholera a lekarz o nic takiego sie nie pytał. Czy mam ten zabieg zrobić czy lepiej nie? Słyszałam ze przebarwienia po IPL mogą nie zejść?

Gość drusilla
IPL likwiduje przebarwinia. Mi zlikwidował. A jednego którego nie zlikwidował do końca, dość mocno rozjaśnił. Sprawa jest prosta - bierzesz leki światłouczulające i stosujesz krem który w składzie ma retinol= nie możesz iść na IPL. Lekarze często zapominają pytać o kremy z retinolem. Niestety. Ja bym na Twoim miejscu na miesiąc przed zabiegiem odstawiła krem z retinolem i leki światlouczulające i dopiero poszła na zabieg. Czyli de facto na jesieni.