Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

6cats

Jak uchronić zioła na parapecie przed mszycą?

Polecane posty

Każdej wiosny na parapetach ustawiam donice, sieję w nich nasionka ziół lub kupuję i sadzę rozsady ziół/sadzonki - lubię mieć pod ręką swoje ulubione smaki. * Mam jednak każdego roku ten sam kłopot - moje zioła atakują mszyce :( Nie używam żadnych chemicznych preparatów, które są przeznaczone np. do roślin ozdobnych... Próbowałam spryskiwać zaatakowane roślinki mlekiem lub wodą z czosnkiem, jako podobno starą sprawdzoną metodę - niestety nie zadziałała :( = Może ktoś z Was ma jakieś skuteczne sposoby na ochronę ziół przed mszycą... Niestety przed domem rosną duże krzewy jaśminowca, które każdego roku są wręcz oblepione mszycą - stąd pewnie pojawiają się one na moim parapecie... Proszę o jakąś skuteczną metodę, aby roślinki były bezpieczne...

Gość zazazizi
Chyba najpierw musisz uporac sie z mszycami na jasminowcu, inaczej czeka Cie walka z wiatrakami. Mszyce nie lubia wilgoci, na wiosne podlewaj o bficie te jasminowce i pryskaj roztworem wody i szarego mydla - to domowy sposob, jesli mozesz zastosowac chemie, to chyba by bylo najskuteczniej. Potem jesli pojawia sie na Twoich ziolkach, bedzie Ci latwiej zwalczyc. Przypuszczam, ze to potrwa jeszcze conajmniej do przyszlego roku, najwazniejsza konsekwencja :)