Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ku przzestrodze...

Dla marzących o Anglii ;]

Polecane posty

Gość smieszni jesteście
Skoro jej kuzynka to pusta, rozpuszczona panienka z bogatego domu, której rodzice wiecznie na wszytko dają, lubi tipsy, solarę, markowe ciuchy, ma super dom i samochód to po kiego grzyba ona się niby chce do Anglii wybierać? Jeszcze będzie pięknie do rodziców wracać z bekiem, że w Anglii źle :D Bo taka prawda, taka osoba nigdy nie będzie potrafiła sama na siebie zarobić, nigdy nie będzie umiała doceniać wartości pieniądza...24 lata i starzy nadal ją utrzymują, sorry, ale kto w Polsce ma aż tak dobrze? W Anglii bez dobrego języka i z zerowym doświadczeniem nie zarobi na to co teraz ma od rodziców, będzie się musiała zadowolić dzieleniem mieszkania z innymi ludźmi i tym, że starcza jej na same tylko podstawy...Weźcie mnie nie rozśmieszajcie, bo to co piszecie to bzdury, znałam wiele takich rozpieszczanych ludzi i żadne z nich sobie nie poradziło i nie radzi nadal, tylko wciąż ciągną ile mogą od rodziców...Ona żeby w Anglii żyć na takim poziomie jaki teraz ma w kraju musiałaby mieć ze 3000 funtów mc na rękę...

Gość do rozsmieszona faktem !
My z mężem i dziećmi mieszkamy w Readingu (więc poza Londynem), mąż dojeżdża codziennie do pracy do Londynu, zarabia co prawda 2500 funtów netto za pracę na budowie, ale same bilety pochłaniają prawie 600 funtów miesięcznie, no i zajmują mu sporo czasu...ale mimo, iż ja też pracuję, to mamy kredyt na dom do spłacenia, samochód, dzieci na utrzymaniu i w Readingu mąż nie znajdzie za tyle pracy, a dwie pensje po 1000-1200 funtów mc to niestety, ale o wiele za mało by tu żyć...

Gość rozsmieszona faktem !
sorry ale reading jest bardzo daleko od Londynu. Ja mieszkam w Kent godzinka pocigiem , oboje zarabiamy dobrze- mopj partner miesiecznie placi 350 na bilety ja dojezdzam samochodem - miesiecznie na insurance trace 250 plus paliwo wynajmujemy jak narazie mieszkanie 2 pokojowe za 510f - nie mamy dzieci za rok planujemy kupic dom - licze sie z tym ze kredyt bedzie nas troche kosztowac. Ale nie wolno narzekac co tydzien mamy pelna lodowke (robimy zakupy na caly tydzien) nie odmawiamy sobie wileu rzeczy i tez moze nie co roku ale staramy sie gdzies pojechac z tego kraju odpoczac. Jak narazie narzekac na swoje zycie tutaj nie moge - prawdopodobnie dlatego ze nie mamy jeszcze dzieci.

Gość do rozsmieszona faktem ! Laura
Ja też nie narzekam, aczkolwiek ja mieszkam z moim w Londynie i nawet mimo nie najmniejszych zarobków miesięcznych netto, nie jest tak jak by się chciało...Może dlatego, że to Londyn i jest cholernie drogo, bo nie trwonimy pieniędzy nigdy!

Reading jest niecałą godzinę drogi od Londynu, to bardzo blisko. Jeżeli jakieś miejsce jest w odległości od Londynu którą można pokonać jednego dnia w obie strony to zawsze będzie drogo.

Gość frezer
Reading daleko od Londynu ?? Szybkim pociągiem to zajmuje pół godziny żeby dostać się na Paddington. To nie jest PKP. Ja mieszkam w połowie drogi z Reading do Londynu i daje sobie radę za niedużą kasę, jestem sam i nie mam zamiaru tego zmieniać.

Gość do frezer
N nie wiem, mąż wraz z przesiadkami z Readingu do pracy do Londynu jedzie w jedną stronę ok.1.5h...Szybkimi pociągiem, metrem...

Gość do autorki postu 1
Zagranicę opłaca się wyjeżdżać jeśli ma się dobry zawód/fach/kwalifikacje/wykształcenie, zna się język, a najlepiej kilka....Wówczas można liczyć na to, że będzie ok...Pielęgniarki, położne, lekarze, prawnicy, informatycy, oni mogą zarabiać po kilka tysięcy euro/funtów i żyć godnie, stać ich na opłacenie mieszkania, jedzenia, transportu, rachunków, ubrań, przyjemności i jeszcze pewnie można coś odłożyć...Ale jechać do prac zagranicę, prac fizycznych w hotelach, pubach, barach, myjniach samochodowych, fabrykach, magazynach, sklepach, przy zbiorze owoców itd? Po co? Co z tego, że tam zarobisz 'więcej' niż w Polsce, ale utrzymanie też jest znacznie droższe. Te 900-1000 euro/funtów z takich prac to jest na skromne przeżycie u nic więcej, a opracować trzeba się i to bardzo...1000 euro/funtów to kosztuje czynsz...taka wypłata starczy może na wynajmę pokoju, opłacenie biletu, jedzenia, telefonu - tyle...To samo co w Polsce z takich zajęć, tylko, że wegetujesz wówczas w innym kraju...Kompletnie bez sensu...

Gość frezer
Kompletnie bez sensu to jest twoje gadanie, bo zastanów się jeśli te 1000 GBP to taka wegetacja, to w takim razie skąd się wzięli ci wszyscy, którzy tutaj przyjechali i "wegetować". Może jednak warto czasami pomyśleć, że pieniądze to nie wszystko i są inne aspekty życia, które diametralnie różnią się od tego co mamy w Polsce.

Gość frezer
"1000 euro/funtów to kosztuje czynsz" - zakładając, że jest to na jedną osobę, która sama wynajmuje 1 bedroom flat w Londynie, rzecz jasna. No bo przecież nie da się wynajmować mieszkania za mniej niż 1000 GBP prawda ?!!