Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gosiaaaf

Rowerek magnetyczny Pomocy

Polecane posty

Gość gosiaaaf

Witam. Dostalam w prezencie rowerek magnetyczny.Jestem zielona w tym temacie ale od 5 dni użytkuję chciala bym dowiedziec sie troche na jego temat. Od 5 dni jezdzę co dziennie po 30 min predkoscia ok 18 km/h przy tetnie w granicach 100 czy przy takim treningu moge liczyc na jakies efekty?? Na co rowerek najlepiej dziala? Chciala bym schudnac troche z brzucha z pupy i ud chociaz nie ukrywam najbardziej zalezy mi na brzuchu czy to mozliwe?? Czy nie wyrobią mi sie zabardzo miesnie nog? Niechciala bym miec umiesnionych jak u kulturysty:P Ile podczas 30 min trenigu spale kalori? Bo pokazuje mi okolo 400 ale nie chce mi sie wierzyc ze to az tyle Bede bardzo wdzeczna za odpowiedzi

Gość masz babo placekk
to jak założyłas ten temat? :O

Gość gosiaaaf
jak to zalozylam?normalnie???

Przyjmując, że masz 20 lat to powinnaś jeździć przy tętnie 110-140, a najlepiej gdzieś tak około 65% HRMax czyli 130. Musisz szybciej pedałować, albo zwiększyć opór.

Gość gosiaaaf
Rozbitek z polski. Kurcze obilo mi sie kiedys o uszy ze orzy cwiczeniach na spalanie tkanki tluszczowej powinno byc max 100 wiec tez tak robilam.. Sama juz nie wiem

Gość gosiaaaf
no mam 22 lata. A powiedz mi uda mi sie zrzucic troche brzuszka? czy rowerek raczej na nogi i pupe?

Gość gosiaaaf
co znaczy 65% HRMax? i jeszcze jedno pytanie na wyswietlaczu mam jeszcze opcję ODO co to znaczy? i dlaczego przy kaloriach pokazuje mi ok 400 jak powinno byc 150?

Gość gosiaaaf
??

HrMax to tętno masymalne, najprostsza metoda obliczenia to 220-wiek, dla Ciebie to 198. To z tym max 100 to jakaś ściema. Brzuch się uda, bo nie nie ma czegos takiego jak miejscowe spalnie tkanki tłuszczowej. Jak ćwiczeysz aerobowo(55%-70% HRMax) to spalasz tkankę tłuszczową z całego ciała(tu uprzedzę, że biust niestety trochę też). Ale, żeby coś osiągnąć to trzeba trochę potu wylać, bo godzina rowerka to jakieś 300-400kcal. Co do ud, to jak będziesz ćwiczyć na wysokiej kadencji(liczbie obrotów pedałów) i dośc niskim obciążeniu to nie zbudujesz ogromnych mięśni ud. należy unikać małej kadencji i bardzo dużego obciążenia, czyli ciężkiego i wolnego pedałowania(czyli tak jak pod górę), bo wtedy mięśnie bardziej rosną.

ODO to inaczej dystans całkowity, czyli tak jakby przebieg od początku ćwiczeń. Co do kalori to nie ma co się tym sugerować, bo każdy producent zakłada inny algorytm obliczania i w efekcie tego u mnie po godzinie ćwiczeń na orbitreku pokazuje, że spaliłem 80kcal, gdzie w rzeczywistości jest to pewnie około 400kcal.

Gość gosiaaaf
dziękuje ci bardzo:) czyli powinnam jezdzic z tetnem okolo 140 , na malym obciazeniu?:) dobrze zrozumialam? czy po takich 30 minutowych cwiczeniach bede mogla zauwazyc jakies efekty?

Gość tłuszcz zaczyna się spalać
dopiero po ok. 30 minutach, więc staraj się ćwiczyć dłużej, jeżeli nie masz na razie sił (a może ci ich zabraknąć, gdy będziesz miała tętno 130), to ćwicz ile może, nie wiem, czy jesteś wysportowana, ale jeśli ostatnio ćwiczyłaś na w-fie w wieku 19 lat, to dopiero po miesiącu będziesz mogła jeździć dłużej niż 30 minut

140 to troszkę za dużo. Dla Ciebie optymalnia to jakieś 128, ale ogólnie 105-135 będzie w miare dobrze. Teoria jes taka że przez pierwsze 20 minut spalasz w 20% tłuszcz,a w 80% węglowodany; 20-40min: 50-50; powyżej 40 minut 80% tłuszcz, 20% węglowodany, więc trening powyżej 40 mniut jest najskuteczniejszy w spalaniu tkanki tłuszczowej. Ja staram sie ćwiczyć 60-100 minut.

Gość gosiaaaf
hmm czy jestem wysportowana? mysle ze z moja kondycją nie jest bardzo zle poniewaz po tych 30 min nie czuje mega zmeczenia. Mialam przygote tez z oriterkiem jezdzilam przez pol roku po prawie godzine ale to bylo z dwa lata temu:P teraz po ciazy chcialam wzmocnic cialo tym bardziej ze miesni ebrzucha mam oslabione przez cesarke;/ i wlasnie na brzuchu mi najbardziej zalezy. hmm no zobaczymy bede sie starac jezdzic z 40 minut. Mam nadzieję ze pomoze.