Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

maturzystka9494

Geologia - dobry pomysl?

Polecane posty

Mam spore watpliwosci. Po 1. jesli studiowac to gdzie? UW, AGH, UWr? Najbardziej chcialabym UW bo mialabym najblizej, ale z drugiej strony na AGH wiekszy poziom. Z tym ze nie wiem czy sobie tam poradze. Chemie i fizyke mialam tylko do 2 klasy wlacznie i to na podstawie. Matme tez mam na podstawie ale dobrze ogarniam, z chemii mialam 4/5, gorzej z fizyka. Ale tak mysle... czy tam trzeba isc z jakas porzadna wiedza juz czy da rade to ogarnac na studiach bo to sa jakies nowe reczy? Na maturze zdaje geo roz. No i jak z praca po? czy to przyszlosciowy kierunek? I jak tam sobie radza kobiety?

Gość naona
Cześć, nie jestem stricte na geologii, ale na inżynierii środowiska na wydziale geologii, geofizyki i ochrony środowiska na AGH. Idąc tam nie spodziewałam się takiego ogromu geologii, jestem umysłem bardziej ścisłym i przyrodniczym, zdawałam matematykę i biologię rozszerzone, a geologia spadła na mnie jak grom z jasnego nieba. Zakochałam się w skałach! :) Nie porównam z innymi uczelniami i nie powiem jak jest na Geologii, ale wiele przedmiotów mamy takich samych, przynajmniej przez pierwsze 2 lata. Plusem studiowania na AGH jest tytuł inżyniera (nawet na geologii), więc to daje już większe perspektywy do znalezienia w przyszłości pracy ;) Uczelnia świetna, chociaż niektóre rzeczy przechodzą ludzkie pojęcie ;) a najlepszą rzeczą jaką do tej pory wspominam były praktyki z geologii ogólnej, na które jechaliśmy całymi grupami. Polecam! :)

na UW tez moge miec inzyniera, wiec akurat to nie ma dla mnie znaczenia wiekszego. Ale dzieki, milo slyszec ze geologie da sie lubic ;)

Gość a na innych forach szukałaś
? ile osób może studiować geologie na kafeterii ?? Wpisz w google : geologia forum

Gość naona
Wydawało mi się, że tam jest licencjat, ale pewnie Ty orientujesz się lepiej. Właśnie, poszukaj w bardziej sprecyzowanych miejscach.

no pytałam niby, ale mam nie ma zbyt wielkiego ruchu wiec na jakas odpowiedz trzeba tydz czekac... na UW od niedawna tez mozna zdobyc inz.

Gość teraz nie ma dobrych
pomysłów na studia,mogą być tylko mniej lub bardziej złe

może się załapiesz na jakiś kontrakt w Australii czy Pakistanie ( jak ten ścięty )a może będą mieli już tylu tańszych z innych krajów,że nikt nawet nie pomyśli,żeby ci dać taką,pracę,

Gość sefer
To, że niby nie ma dobrych pomysłów na studia to kompletna bzdura. Oczywiście, że są ale przeważnie kierunki zamawiane, które mało osób kończy z powodu ich poziomu.

tak kierunki zamawiane,gdzie ty w Polsce znajdziesz pracę dla biotechnologa,już pomijając to,że tam pójdą przede wszystkim dla tych paru groszy stypendium,i ilu tych biotechnologów to naprawdę ludzie,którzy to kończyli z pasją

jakby te kierunki zamawiane dawały taką przyszłość,to po co jakimś w sumie groszowym stypendium trzeba ludzi przyciągać,Szkoła Morska za komuny nie musiała żadnych stypendium płacić,a pchali się tam ludzie drzwiami i oknami

jeżeli te kierunki zamawiane to taka przyszłość,to czemu tam trzeba ludziom płacić stypendia,pchaliby się tam na wszelkie możliwe sposoby

Gość sefer
Biotechnologia to kiepski przykład akurat - głównie wypromowana przez media. Jest mnóstwo innych kierunków zamawianych wartych zastanowienia. To sobie szukaj pracy po budownictwie, geologii, lub po inżynierii środowiska, gdzie już na starcie trzeba mieć doświadczenie, by godnie zaistnieć. Chyba, że tatuś doświadczony budowlaniec to inna sprawa, ale też nie do końca bo obecnie na rynku panuje zastój jak nigdy w historii - ci co myśleli, że wystarczy mieć tylko studia techniczne i kaska gwarantowana mocno się przeliczyli.

Gość teraz dobrych nie ma dobrych
dlatego piszę,że są mniej lub bardziej złe wybory,a nie ma dobrych,po prawie też wiele osób myślało,że w najgorszym razie skończą sobie sądową i będą jako referendarze klepać w księgach wieczystych,z tym jest teraz ciężko nawet dla aplikantów tej nowej aplikacji sądowej,a absolwenci socjologii to mieli podbić rynek pracy w usługach i chyba podbili,ale nie do końca tak jak chcieli

szwagier po Oceanotechnice ( chociaż pierwszę pracę załatwiła mu matka ) ma potencjał zarobić w kraju około 10-12 tysięcy na rękę,a na zagranicznym kontrakcie około 20 tysięcy złotych,ale jak długo będzie miał takie możliwości,mój ojciec też pracował jako mechanik na holowniku w Danii ( kończył budowę okrętów na Politechnice) po iluś latach rynek tak zdecydował,że w tej pracy zastąpili Polaków Rosjanie z Kalinigradu

szwagier po Oceanotechnice ( chociaż pierwszę pracę załatwiła mu matka ) ma potencjał zarobić w kraju około 10-12 tysięcy na rękę,a na zagranicznym kontrakcie około 20 tysięcy złotych,ale jak długo będzie miał takie możliwości,mój ojciec też pracował jako mechanik na holowniku w Danii ( kończył budowę okrętów na Politechnice) po iluś latach rynek tak zdecydował,że w tej pracy zastąpili Polaków Rosjanie z Kalinigradu

więc to nie jest takie proste wszystko

Gość gość
No okej, a myślicie, że jest jeszcze szasnsa jakieś praktyki odbyc, czy ciężko z tym?

Gość gość
Praktyki – tak i owszem, ale musisz się solidnie rozeznać w temacie i sam ocenić na jaką firmę możesz się, że tak powiem porwać. Bo wieszs…są usługi geologiczne i usługi geologiczne – chodzi mi o jakoiść i poziom. Ja miałam do czynienia z tą firmą www.geotest.biz.pl i naprawdę nauczyłam się więcej od nich niż na całym roku studiów.

Gość gość
Jak ktoś ma w sobie dużo ambicji i samodyscypliny to poradzi sobie i na studiach i po studiach. Firmy typu www.geobest.waw.pl radzą sobie bez problemu. Wszystko to kwestia odpowiedniego podejścia.

Gość gość
Ja myślę, że geologia to opłacalny kierunek. Praca zawsze się znajdzie, jeśli nie u osób chcących wybudować dom, to u przedsiębiorców. Sam przy budowie biurowca korzystałem z usług http://www.kadlubowski.waw.pl/ to bardzo porządna firma. Także jeśli ktoś ma profesjonalne podejście, to pewnie będzie dobrze żył po tym kierunku.

Gość gość
Pewnie, jak dla mnie nawet bardzo dobry. Skądinąd polecam http://www.geotest.biz.pl/ jeśli chodzi o praktyki na przykład. Super firma.

Gość gość
Moim zdaniem też dobry pomysł. Ja niestety nigdy nie nadawalam sie do tekiej pracy, bo zdecydowanie jestem bardziej humanistką, ale mialam okazje obserwować prace ekipy z http://www.geosaturn.pl/ i mega mi sie to podobało:) gdybym tylko była troche bardziej chemiczna/biologiczna itp :D

Gość gość
Dobry, jest sporo pracy po tym kierunku, a nawet praktyki fajne ;) zglos sie moze do nich www.geotest.biz.pl - duzo cie na pewno naucza. maja mega doswiadczenie.