Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Sofija...

Nie potrafię oszczędzać!

Polecane posty

Gość Sofija...

Niestety nie umiem oszczędzać. Zastanawiam się, czy nie bede w dniu wyplaty czesci wyplaty przelewac na inne konto. I po prostu o niej zapominac :) Dajcie prosze znac co myslicie na ten temat? Czy są jakies inne mozliwosci? Mam wrazenie, że chyba jednak nie :( Zarabiam 3200 netto. I mysle ze na zycie powinno mi spokojnie wystarczysc 1500 zl...

Gość Sofija...
Jeśli jest ktos z podobnymi dylematami :) Dajcie proszę znać...

Gość no sofijko kochana
grubo ,grubo u Cebie , ale jak Cie stac toco se bedziesz zalowac :) ,ja uwazam ze po to sie zarabia pieniadze ,by je wydawac a nie upychac w skarpety .Nie znasz dnia ani godziny,a ze soba przeciez nie zabierzesz. Gromadzenie gratow, chat ,mebli, to taki podszept historii . Nie ma czym zawracac sobie dupy generalnie.

Gość Sofija...
zylam z dnia na dzien wiele lat. Ale to jest kompletnie bez sensu. Jak nagle przychodzi moment ze trzeba cos np zalatwic, czy kupic, nagle sie okazuje ze nie ma pieniedzy! Bogaci nie Ci ktorzy zarabiaja miliony, tylko Ci co potrafią oszczędzac! Wiem ze mi bynajmniej to daje poczucie spokoju!

Gość jijiool/
zdradz mi tajemnice - na jakim stanowisku pracujesz, ze zarabiasz tyle pieniedzy, a jestes swiecie przekonana, ze bynajmniej to synonim slowa przynjamniej?? Nie zalamuj mnie i nie mow, ze to praca umyslowa:O

Gość Sofija...
Pracuję w koorporacji międzynarodowej. Na projekcie technicznym, z 4 językami obcymi. Zatem nie jest to chyba aż tak dużo pieniędzy.. Ale narzekać nie można.. Sporo osób zarabia mniej.

Gość moj pomysl jest taki
zaloz sobie lokate, na ktora bedziesz raz w mesiacu wplacac powiedzmy po 500 zl. Najlepiej wybierz taka, z ktorej nie bedziesz mogla wybrac pieniedzy jak tylko ci sie zachce. Ale tez nie na zbyt dlugi okres czasu. Jak przy nastepnej wyplacie okaze sie ze zostalo ci os z poprzedniej to tez to wplac razem z kolejnym 500 zl na lokate. Zobaczysz jak bedzie cie cieszyc przybywanie kasy na koncie. A caly miesiac rozplanuj sobie tak: policz ile potrzebujesz na oplaty, ile na jedzenie, chemiw, jakis ciuch, neplanowany wydatek i tak podzielonymi pieniedzmi rzadz. I trzymaj sie ustlonych kwot. W koncu wejdzie ci to w krew i przestaniesz byc rozrzutna.

Gość zzyw
szukacie kogoś do roboty w tej korporacji

Gość Sofija...
Aż się zastanawiam :) Czy w moją krew to ma szansę wejść! Ale oczywiście super by było! Nie ukrywam! Jeśli chodzi o pracę. Często kogoś się szuka. Wiele zależy od projektów. Mój jest w miarę stabilny. Więc fajnie. Ale nie każdy jest. No i zarobki zależą głównie od tego jak rzadki zna się język. Im rzadszy tym lepiej płatny :) Spróbuję pod koniec miesiąca zaoszczędzić 1500 zl. Może się uda...

Gość ranczo ranczo
Przelewaj od razu po otrzymaniu wypłaty 1/3 twego wynagrodzenia na rachunek oszczędnościowy i o tym zapomnij. My tak robimy.

JA mam podobnie. Moja pierwsza poważna praca dawała mi nawet 5-6 tys miesięcznie. Byłam panną mieszkającą u rodziców, a kasa rozpływała mi się przez palce!!! Nie miałam wtedy żadnych oszczędności... Dobre czasy się skończyły. Wspólnie z mężem nie zarabiamy mało, ale również nie potrafię nic zaoszczędzić. Mam wrażenie, że wszyscy wokół mają oszczędności poza nami.

Ktoś pisał o inwestowaniu, myślę, że to dobry pomysł. Ustawić sobie stały przelew np. na jakieś konto oszczędnościowe. Poza tym może weź się za planowanie budżetu, jak chcesz to tutaj znajdziesz trochę przydatnych wskazówek o oszczędzaniu i inwestycjach - http://www.czasnafinanse.pl/

Gość Sofija...
No właśnie mam znajomych którzy zarabiają o wiele mniej... czasami nawet o polowe mniej niż ja... a potrafią coś zaoszczędzić... Ja niestety mam z tym problem.. Chyba jednak spróbuję z tym przelewem na konto oszczędnościowe... Może to jest jakiś pomysł. Nie wiem. :) Dam Wam znać 28 marca :) bo wtedy dostaje wynagrodzenie :) Zobaczymy jak to będzie!...

Gość Sofija...
:)

Gość Sofija...
Czekam na moja wyplate :) I juz nie moge się doczekać aż założę konto oszczędnościowe... Ech...

Gość Sofija...
Jesli jest tu ktos z podobnym problemem zapraszam do wspolnego motywowania się :)