Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jhiuh

pomożesz mi w ułożeniu diety? wpisz tutaj swoje spostrzeżenia

Polecane posty

Gość jhiuh

Witam! Powiedzcie mi, co zmienić w moim odżywianiu. Zależy mi na tym, by się nie katować na siłę, raczej kilka rzeczy wymienić, poprawić. Chcę czuć energię. Moje odżywianie na co dzień: -białe pieczywo (lubię i wolę sobie je zostawić) -wędliny -ser żółty -cola -cukier i kawa rozpuszczalna pół na pół z mlekiem -batony -czasem KFC, choć w pracy to i częściej -kebab czasem -woda -Czego brakuje, czego koniecznie unikać a co zamienić na inne? -jaki rodzaj ruchu, ćwiczeń do tego ewentualnie?

Gość wypowiem się bo schudłam
Białe pieczywo- ok, ale warto by było czasem zjeść pełnoziarniste no i pieczywa niewiele (np 1 bułka, 2 kromki chleba) i tylko do śniadania. Wędliny- ok, ale kupuj dobre jakościowo, najlepiej drobiowe, z dużą ilością mięsa- filet z kurczaka/szynka gotowana, etc Ser żółty- ogranicz, np 1-2 razy w tygodniu po plasterku na kanapki cola- jeśli już musisz pić to świństwo to chociaż colę zero, ale nie za często, a najlepiej rzuć w pinechy kawa- ja piję 2 dziennie, co prawda bez cukru, ale jak musisz to słódz. A ze z mlekiem- to akurat ok! Pamiętaj że kawa odwadnia więc zeby w wieku 3o lat nie mieć zmarszczek- pij dużo wody batony- ogranicz do np 1 razu na tydzień. KFC- nie mam zdania, niby to kurczak, ale jednak fast food nie lepiej zabrac coś z domu zdrowszego? kebab- tez z 2 razy w miesiący jak KFC nie zaszkodzi woda- ok Brakuje: warzyw, białego sera, normalnych obiadów :P Unikać: coli, batonów, fast foodów Ruch- obojętnie jaki żeby był :D

Gość jhiuh
ok, rower niebawem odpalę, obiadów brak- mieszkam sam, czuję, ze mi brakuje - pewnie opcji makaron, też unikać codziennie

Gość wypowiem się bo schudłam
Ooo myślałam, ze jesteś kobieta :D Tak, to pewnie na trochę więcej możesz sobie pozwolić. A makaron ok- ale też dobrze by było pełnoziarnisty

Gość jhiuh
: ) No, jako facet, też czas na mnie przyszedł, żeby zadbać o siebie. Zawsze mi się wydawało, że jak się zdrowo człowiek odżywia, to od razu ma więcej energii i lepsze samopoczucie, czy tak właśnie jest?

Gość jhiuh
a jakie warzywa i jakie owoce warto? jak obiady, to co mogłyby zawierać?

Gość cvdxvdxrvcdre
tak jak człowiek dobrze się odzywia to lepiej się czuje ja od 2 tygodni codziennie jem różne sałatki, mieszam pomidory + cebula + szczypiorek lub koperek + sałata lodowa + kurczak wędzony + łyżka czerwonej fasoli z puszki do tego albo ugotowany brokuł albo wkruszam twaróg plus sól i pieprz czuję się zajebiście

Gość cvdxvdxrvcdre
ja na obiasy gotuje zupy wszystkie po kolei, rosół, pomidorowa z ryżem, z klopsikami, grochówka, krupnik, pieczarkowa, fasolowa, odchudzam też męża, on je i też chudnie a surówki? np. marchewka z jabłkiem czy kiszona kapucha, albo buraczki starte, albo papryka paseczki

Gość jhiuh
o, miło : ) a do sałatki rozumiem np szynka też może być? Mięsożerca ze mnie Zupy muszę się nauczyć robić, pomidorowa z ryżem - moja ulubiona!

Gość odpowiem bo schudłam
No ja Ci odpowiem jak to u mnie wygląda: 1) Śniadanie- obowiązek, główny posiłek dnia który ma nam dać energię. Po białym pieczywie szybko czujemy głód, pełnoziarniste nasyci nas na dłużej. Do pieczywa np wędlina/ser żółty/ser biały/coś innego co lubisz i na taką kanapkę np pomidor/sałata/ogórek. Warto zjeść mniej i dołożyć np kubeczek jogurtu, jakiś owoc. 2) Drugie śniadanie- owoc/sałatka/jogurt, etc 3) Obiad: dużo warzyw gotowanych + porcja mięsa (gotowana lub pieczona albo duszona) + ryż/kasza. Może być zupa albo jakaś zapiekanka. Ale należy zawsze pamiętać żeby większość stanowiły warzywa. 4) Podwieczorek- wg mnie niekonieczny- coś małego jak już i mało kalorycznego 5) Kolacja- twarożek bez pieczywa, sama ryba wędzona, etc

Gość jhiuh
dzięki Ci, o..rybę ostatnio kupuję - makrelę. Pycha! Pewnie czas kolacji też ma jakiś limit