Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość babyy96

POLSKI-INTERPRETACJA

Polecane posty

Gość babyy96

1. Naborowski operuje serią przenosni. Wpisz je kolejno i ustal co je ŁĄCZY. "Na oczy królewny angielskiej" Twe oczy, skąd Kupido na wsze ziemskie kraje, Córo możnego króla, harde prawa daje, Nie oczy, lecz pochodnie dwie nielitościwe, Które palą na popiół serca nieszczęśliwe. Nie pochodnie, lecz gwiazdy, których jasne zorze Błagają nagłym wiatrem rozgniewane morze. Nie gwiazdy, ale słońca pałające różno, Których blask śmiertelnemu oku pojąć próżno. Nie słońca, ale nieba, bo swój obrót mają I swoją śliczną barwą niebu wprzód nie dają. Nie nieba, ale dziwnej mocy są bogowie, Przed którymi padają ziemscy monarchowie. Nie bogowie też zgoła, bo azaż bogowie Pastwią się tak nad sercy ludzkimi surowie? Nie nieba: niebo torem jednostajnym chodzi; Nie słońca: słońce jedno wschodzi i zachodzi; Nie gwiazdy, bo te tylko w ciemności panują; Nie pochodnie, bo lada wiatrom te hołdują. Lecz się wszytko zamyka w jednym oka słowie: Pochodnie, gwiazdy, słońca, nieba i bogowie. 2.Jakie inne srodki stosuje poeata? Uzupelnij tabelę . Możesz dopisac dodatkowe rodzaje srodkow stylistycznych. SRODEK STYLISTYCZNY PRZYKŁAD FUNKCJA 1.inwersja 1. 1. 2.anafora 2. 2. 3.pytanie retoryczne 3. 3. 4.gradacja 4. 4. 5.wyliczenie 5. 5. 6. 6. 6. 7. 7. 7. 8. 8. 8. 9. 9. 9. BŁAGAM WAS ZROBCIE MI TO BO SZCZERZE NIE MAM GLOWY DO TEGO ; /

Gość ffdffgfghhgh
marta bardzo dobrze napisalas.

Gość babyy96
Dzieki ale nie chce bo już zrobiłam : ) zebrałam sie xd

Gość Marta,23
eh ,gdzie te cudowne lata podstawowoki 4-6... to byla zaczarowana kraina...zabawy z jezykiem...z tekstem...poezją, ortografia,przyslowki,srodki poetyckiego wyrazu... to bylo takie fascynujace...wciągające.,przensni,apostrofy,rymy..cala ta gramatyka..:) dopiero w Liceum sie zaczely schody pt "co ten jabany ćpun sprzed 2 tysiecy lat mial na mysli?" :D