Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szczęśliwa 1601

zaprzeczenie ojcostwa

Polecane posty

Gość gość
STRACILAS TROCHE CZASU NIE POTRZEBNIE A WYSTARCZYLO POCZYTAC Kto i w jakim terminie może żądać zaprzeczenia ojcostwa? •Matka dziecka może wytoczyć pozew o zaprzeczenie ojcostwa w terminie do 6 miesięcy od urodzenia dziecka; •Mąż matki dziecka w terminie do 6 miesięcy od urodzenia dziecka przez żonę; •Dziecko po osiągnięciu pełnoletniości, nie później niż w ciągu 3 lat od jej osiągnięcia; Powyższe terminy są nieprzekraczalne, natomiast Prokurator może wystąpić z powództwem o zaprzeczenie ojcostwa w dowolnym terminie od momentu urodzenia dziecka. Osoba zainteresowana powinna najpierw złożyć wniosek o zaprzeczenie ojcostwa do prokuratury. W kolejnym kroku Prokurator ma możliwość wystąpienia z pozwem o zaprzeczenie ojcostwa na wniosek osoby zainteresowanej w każdym terminie od momentu narodzin dziecka. Jednakże to Prokurator decyduje (jego indywidualna ocena) czy z takim wnioskiem wystąpi, brak jest instrumentów prawnych, które zmusiłyby go do takiej decyzji. Decyzja Prokuratora uzależniona jest od okoliczności danej sprawy, nie jest regulowana przepisami i ma na celu ochronę praw dziecka. W przypadku przedłożeniu wyników badań DNA ustalających ojcostwo, które są jedynym obiektywnym dowodem w postępowaniu o zaprzeczenie ojcostwa prokuratorzy z reguły przychylają się do wystąpienia ze stosownym wnioskiem.

Gość szczęśliwa 1601
Dzięki wielkie..... w poniedziałek idziemy do adwokata aby napisał pismo do prokuraturyi zobaczymy. Jestem zdania że lepiej niech adwokat napisze to pismo i przekona prokuraturę niż mamy liczyć na dobry humor prokuratora

Gość gość
no tak lepiej dac te 100-150zł i miec pewnosc ze dobrze napsiane bo sadze ze ok tyle was zgarnie za napisanie pisma zycze powodzenia mam nadzieje ze sie uda daj znac jak beidzesz miec jakies wiadomosc sama jestem ciekawa mam troche podoban sytuacje bo moj maz podejrzewa ze dziecko z poprzedniego zwiazku(nie malzenstwa) nie jest jego ale poki co nie mamy kasy na badania DNA wiele czytalam stad troche juz wiem na ten temat nie dosc ze koszty DNA to walsnie adwokat , sprawe potem tez trzeba opłącic a kasy bra

Gość szczęśliwa 1601
tak napewno dam znać, jestem zdania że lepiej teraz wydać kasę na adwokata itd niż całe życie płacić na nie swoje dziecko. A tak wogóle to teraz badania dna kosztują 855zł (tyle my płaciliśmy) więc niech twój mąż lepiej robi bo może się znaleść w takiej sytuacji jak my teraz....

Gość gość
a robiliscie wysylkowo czy osobiscie? bo nam adwokat radzil zeby lepiej osobiscie ze wtedy gidzes napsiane ze material do badania porbany był przez pracownika

Gość szczęśliwa 1601
Wysyłkowo, my akurat wysyłaliśmy do Katedry Medycyny Sądowej w Bydgoszczy. Wynik był po 48 godzinach

Gość szczęśliwa 1601
Wysyłkowo, my akurat wysyłaliśmy do Katedry Medycyny Sądowej w Bydgoszczy. Wynik był po 48 godzinach

Gość szczśliwa 1601
Pozew do Prokuratury złożony, mąż dzwonił i pytał czy już coś wiadomo i tylko otrzymał informację, że sprawa jest w toku i przyjdzie do niego zawiadomienie. to dobrze? sama niewiem już co myśleć?!

Gość gość
To chyba źle. Lepiej gdyby powiedzieli że wrzucili sprawe na samo dno szuflady i jak kieeedyś wygrzebią to zawiadomią ;):)

Gość gość
Najgorsze s***********o jakie kobieta może zrobić. Pojechanie na emocjach dziecka, męża-faceta, rodziny do końca życia :(((((((((((((

Gość natinnnka
Moja przyjaciółka miała podobną sytuację. Badania najpierw zrobili w Laboratorium Genmed poprzez samodzielne pobranie materiału w domu i wysłanie ich do Poznania. Wyniki przyszły po 8 dniach. Podczas sprawy mamusia przyznała się, że oszukała wszystkich. Dla mnie za takie manipulowanie czyimiś uczuciami powinni surowo karać.

Gość gość
Powinno być tak że oszukany ale tylko jeżeli NIE wiedział że ma kukułkę powinien mieć prawo dochodzenie zwrotu nienależnie wypłaconych alimentów -od mamusi oraz bzykacza-zapylacza .To byłoby sprawiedliwe prawo i bat na oszustów .

Gość gość
Autorko zycz ejak najlepiej ale troche mi tutaj ta sprawa nie gra .... (moze to bedzie jakas wskazowka dla was ze prokuratorowi czy sedziemu tez moze to nie grac) Otoz napisz prosze cos wiecej . Jezeli towj maz mial kobiete iles lat temu i byl z nia i z nia regularnie uprawial sex to wlasnie jedna z konsekwencji uprawiania sexu jest dziecko. Kobieta poinformowala go o dziecku a on ochoczo zaczol placic alimenty i wychowywac dziecko..... czyli co ? byl w zwiazku z ta kobieta ? chcieli dziecka? a moze starali sie wtedy o dziecko? dlatego maz ochoczo przyznal sie ze to jego.... te pytanie zada wam prokurator... Jezeli tak bylo to roznie to moze byc.... Ale jezeli np twoj maz spotykal sie krotko albo i wcale i byl to przypadkowy sex z nia i ona powiedziala mu ze jest w ciazy to ja sie pytam dlaczego twoj facet nie zrobil wtedy badan genetycznych? Moim zdaniem cos jest na rzeczy .... badania genetyczne robia nawet faceci w malzenstwie wiec tym bardziej zaskakujace jest ze twoj maz ich nie zrobil wtedy (no chyba z emasz naiwnego meza) Nastepna sprawa to ze twoj maz teraz jest nieplodny nie znaczy ze nie byl plodny 7 lat temu, bo moze byl i akurat zmajstrowal dzieciaka. Oznacza to tez ze moze znowu bedzie plodny za jakis czas... (to medycyna i ciezko to tak naprawde nawet najwiekszym profesorom rozwiazac) - zycze aby maz byl plodny (no chyba ze jest kastratem to wtedy nie da rady) Wiec mnie jako postronnej osobie troche sie ta historia nie klei ze uznal dziecko a niby dziecko nie jest jego. Ja na waszym miejscu zrobilabym jeszcze jedno badanie genetyczne na potwierdzenie ojcostwa. Niech maz wezmie malego i idzicie to labolatorium i zrobcie badanie krwi. Czasem tez labolatoria sie myla ...... A jak kolejny raz wyjdzie zaprzeczenie to macie dwa papierki. Musicie wymyslec dobra odpowiedz w prokuraturze dlaczego maz nie zrobil badan genetycznych wczesniej.... Poniewaz uznal dziecko..... a jak wiemu uznac dziecko mozna nawet adopcyjne wiec wiezy krwi tak naprawde dla sadu sa mniej istotne niz intencje uznajacego .... Wiec czmeu maz nie zrobil badan genetycznych 6 lat temu?

Gość gość
Witam, miałem taki problem i żeby przez głupi błąd nie zmarnować sobie życia już całkowicie poszedłem do prawniczki, która od razu zadziała i już nie jestem ojcem w sensie prawnym, wiec nie czekajcie bo czas w tym przypadku działa na niekorzyść. Kancelaria, która się w tym specjalizuje www.adwokat-aks.pl

Gość gość
Ja jak zaprzeczałam ojcostwo to nikt ex męża nie wysyłał na badania DNA. Po prostu powiedziałam w Sądzie, że nie jest ojcem i zapadł wyrok. Z tym wyrokiem poszłam do USC aby sprostować akt urodzenia dziecka i zmienić nazwisko. Zero problemów.

Gość balbina78
Tutaj http://rodzinne-prawo.pl są ciekawe wytłumaczone kwestie dotyczące zaprzeczenia ojcostwa oraz konsekwencji z tym związanych. Można tam też znaleźć wiele artykułów z zakresu praw rodzinnego, które przydadzą się w życiu codziennym.

Gość Aszant kania
Koniczenie do prawnika! Dobrze dziewczyny mówią. Choc jesli zrobiliscie badania i mace czarno na bialym ze nie jest ojcem, to raczej sprawa prosta. jednak ze wzgledu na jej zagmatwanie uwazam ze warto isc chociaz na konsultacje do prawnika, ktory powie wam co robic. Ja mialam sprawe o zaprzeczenie ojcostwa, by byly maz nie byl z marszu wpisany w papierach dziecka (taka jest procedura, jesli maluch urodzi sie krótko po rozwodzie), a nowy partner, który rzeczywiscie jest jesgo biologicznym ojcem. Mi pomogła pani adwokta z Legaleo, więc polecam

Gość julijaooo
Znajdzcie sobie dobrego prawnika. ja korzystam z kancelarii Legaleo. jak dobrze was poprowadzi to nawet odzyskacie cala wplacona kase

Gość marlenaSz1
Nie ma co się rzucać od razu z pozwem. Lepiej najpierw na własną rękę sprawdzić czy rzeczywiście dziecko nie jest tego konkretnego ojca. Tutaj https://zdrowegeny.pl/ustalenie-ojcostwa warto sobie zerknąć. Takie badanie wcale nie jest takie drogie, a można mieć pewność co do rozstrzygnięcia sprawy sądowej.

Gość gość
Autorko mezczyzni nie maja zadnych praw i mozliwosci obrony w kwestii ojcostwa. Dlatego feminizm to zlo