Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gghhgkhjkj

ktora umie to obliczyc?

Polecane posty

matematyka to nie zabawa :o sa tam sztywne zasady... a już szczególnie jak chodzi o tak banalne działania :o A że ktoś nie rozumie definicji, zasad i kolejności wykonywania działań, to nie oznacza, ze ma mu prawo wyjść inny wynik, tylko znaczy to, ze źle wykonał działanie.

Gość ???????????
od lewej też wychodzi 1

Gość jnbasnbns
nawiasy(1+2) potem 6 dzielimy przez tą 2 i mnożymy przez 3 która wyszła w nawiasie

Gość wczoraj kłótnia na FB
no nie, od lewej wychodzi 9 bo 6:2(1+2) TO MASZ 6:2=3X3=9 Według tych co uznają mnożenie pierwsze od dzielenia wychodzi 6:6=1

Gość jfgv
"Od lewej to sie czyta nie liczy."-lol, powalający argument :)

Gość ???????????
zgadza sie 9..rozpisując matematycznie

Gość co za typiary na tej kafe
6:2=3x(1+2)=3x3=9 dla niedouczonych:D

Gość nnnnnnnnnnnb
Ludzie kochani, jak mamy mnożenie i dzielenie w jednym działaniu to wykonujemy od lewej strony i w tym przypadku wychodzi 9:) - mowie to ja - studentka matematyki:)

Gość Miki 1221
9 za moich czasów rozwiązywałam na matematyce działania o wiele dłuższe i z innymi funkcjami a teraz no proszę przy takim krotkim sie kolca i nie daja sobie rady, no prosze nie 1 nie przynoście wstydu polskiemu społeczeństwu

Gość ja jestem głubsza chyba
niż wiekszosc społeczenstwa bo popatrzyłam na działanie wyszło mi 9 i za chiny nie wiem jak moze z tego wyjść jeden. 1 plus 2 to trzy a potem juz jak leci czyli 6 przez 2 to 3 i trzy razy trzy to 9. Jak z tego jeden zrobic niech mnie ktoś oświeci?

Gość stara szkola
Wedlug mnie 1 Czyli 6 dzielone przez wartosc 2(1+2) Co daje 6 dzielone prze 2x 3 A wiec 6 dzielone przez 6 to sie rowna1

Gość lillybilly
odpowiedz jest 9 dlatego ze mnozenie i dzielenie sa na tym samym poziomie tak wiec kolejnosc wtym momencie zostaje pzryznana dla czynnosci ktora "idzie"i od prawej strony do lewej.

Gość lillybilly
sorry od lewej do prawej

Gość a ja wiem,ze mam rację
wyksztalceni ludzie wieda ze wynik to 9, a niedouczonym wychodzi 1, zenada:D

Gość lillybilly
Jak lubicie zadania matematyczne to mam wiele dla was! Oto jedno z nich! 1) jezeli x i y sa pozytywnymi calkowitymi cframi, tak ze x:y =2.625, ktory z ponizszych moglby byc reszta kiedy x jest podzielone przez y. a) 2 b)4 c)5 d)6 e)9

Gość uttttttttttttttttttttttttttttt
Wcale nie tak hop, hop z ta 9tka ;) Jesli uznamy, ze znak dzielenia ( : ) mozna zastapic kreska ulamkowa ( - ), to w liczniku bedzie 6 a w mianowniku 3(2+1) i wtedy wyjdzie 1. Uwazam, ze to kolejna matematyczna zagwozdka i nie ma sie co wyzywac.

utttttttttttttttttt nieprawda! gdyby w działaniu znak : byłby zastapiony kreską ułamkową to za pomocą znaku : możnaby to było zapisać tylko i wyłącznie tak 6: = x

Gość mnie to akurat nie dziwi
i wtedy było by 1:)

Gość Nastia Janowa
dzielenie przez liczbe X to nic innego jak mnożenie przez ułamek 1/X. Zamieniając :2 na *0,5 otrzymuemy samo mnożenie i łatwiej policzyć.

Gość ja bym swojemu napisała
zdecydowanie 9

Gość fdfdfdfd
zawsze myslalam ze mnozenie jest przed dzieleniem i dlatego wyszlo mi 1

Gość takasobiebaba
1 zdecydowanie

Gość uttttttttttttttttttttttttttttt
Wow, no dziablam sie w pospiechu piszac z pamieci, co nie zmienia faktu, ze w poprawnym zapisie 2(2+1) wynik bedzie 1. Nadal twierdze, ze to matematyczna ciekawostka - jest ich wiele. Nie ma sie co sprzeczac, bo przeradza sie to w dyskusje o wyzszosci Swiat Wielkanocnych nad Swietami Bozego Narodzenia. Tu problemem jest pierwszenstwo ma mnozenia nad dzieleniem, czy na odwrot? Bo przeciez nie trzeba komplikowac tego zapisu nawiasem. Sens jest ten sam przy zapisie: 6:2x3=? Ze szkoly pamietam, ze jesli nie ma nawiasu przy tego typu zapisie, to wykonuje sie je w kolejnosci od lewej do prawej (nie tylko czytajac ;)); wtedy wynik jest 9.

Gość aha123456
JEZUU JAKA CIEKAWOSTKA???? TO ZWYCZAJNE DZIAŁANIE, WYCHODZI 9, SKONCZYLAM MATEMATYKE

Gość 9, nic innego nie wyjdzie
przecież.