Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maja98272

Mieszkanie

Polecane posty

Gość maja98272

Wyjeżdżam na rok lub dwa za granicę. W tym czasie w moim mieszkaniu mieszkać będzie córka mojej bliskiej przyjaciółki z koleżanką. Nie biorę od dziewczyn pieniędzy - mają tylko opłacać rachunki (czynsz, media, internet, tv - razem jakieś 800-1000zł) i dbać o mieszkanie oraz rośliny. Jak wygląda w tym momencie kwestia podatku od wynajmu? Nie chcę, zeby ktoś z sąsiadów donióśł, że wynajmuję. Z drugiej strony nie usmiecha mi się podpisywać umowy na te 800zł i odprowadzać z tego prawie 200zł podatku, zwłaszcza, że przecież nie zarabiam. Jak to jest?

Gość euro2012euro
Ale sama powiedziałaś, że nie wynajmujesz. O co chodzi?

Gość Eeerrr
Podatek odprowadza sie tylko od kwoty, ktora jest Twoim zyskiem i to tez sa jakies grosze, bo ja place ryczaltem i to tylko 10%. Zeby byc spokojniejsza, sporzadz umowe (wzory sa w internecie, tylko zmien ja pod siebie") i ujmij w niej wszystko za co dziewczyny maja placic i zaznacz, ze odstepne wynosi 0 zl, a lokatorki placa tylko czynsz, rachunki i opiekuja sie mieszkaniem. Umowe mozesz zawrzec bezterminowo, co oznacza, ze w kazdej chwili moze byc rozwiazana, podaj okres wypowiedzenia i na Twoim miejscu zaznaczylabym tez, ze umowa moze byc rozwiazana w kazdej chwili bez podawania przyczyny z zachowaniem np. tylko tygodniowego okresu wypowiedzenia. To tak na wypadek jakbys niespodziewanie musiala wrocic i potrzebowala mieszkania.

Gość euro2012euro
Tak umowa będzie próbą obejścia prawa. To,co chce zrobic autorka to użyczenie. Obowiązek podatkowy wówczas powstanie po stronie dziewczyn.

Gość Eeerrr
Od 2009 roku nie trzeba z tytulu uzyczenia placic zadnego podatku z tytulu uzyczenia, wiec problem rozwiazany. Umowe na Twoim miejscu zdecydowanie bym sporzadzila w razie gdy dziewczyny narobia dlugow, czy cos zniszcza przynajmniej bedzie papierek poswiadczajacy, ze one tam mieszkaly.

Gość maja98272
Poczytam o umowie użyczenia, właśnie o coś takiego mi chodziło, żeby nikt mnie nie podkablował, że niby wynajmuję, bo siąsiedzi przecież nie wiedzą, że na tym nie zarabiam. Dzięki:)

Gość euro2012euro
Informacyjnie: "Zwolnienie przysługuje, jeżeli umowa użyczenia została zawarta z osobą zaliczaną do I i II grupy podatkowej w rozumieniu przepisów o podatku od spadków i darowizn. (art. 21 ust. 1 pkt 125 ustawa o podatku dochodowym)" Co nie zmiena faktu, ze na użyczającym nie spoczywa obowiązek podatkowy z tytułu użyczenia. Jeśli spoczywa, to na używającym.