Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co podacie na sniadnaie

co podacie na swiąteczne sniadanie?

Polecane posty

Gość co podacie na sniadnaie

w tym roku będę po raz pierwszy robiła u siebie świąteczne wielkanocne śniadanie. Ja jestem z Wielkopolski, mąż z małopolski. Nie wiem czy w każdym regionie sa inne dania? Ptałam się męża co mieli na wielkanocne śniadania a ten tlyko mowi, jajka, kielbase, wedliny, salatke...ale co jak z czym to juz nie. Nie wiem sama co podac na te świąteczne śniadanie żeby nie wyszło za mało i za dużo. Troche czasu jeszcze jest ale chciałabym już jakos psychicznie się na to nastawić

Gość malli roozza
sałatka jarzynowa wędliny kiłbasa na gorąco (u mnie swojska gotowana i biała grillowana) jajka (same jajka i też z sosem tatarskim, z majonezem i szczypiorkiem, faszerowane pieczarkami) chrzan pieczywo

Gość co roku to samo
talerz wędlin jajka z majonezem na salacie 2 sałatki(gyrosowa i pieczarkowa) co roku tak samo

Gość Jestem z małopolski
U nas jest tradycja jajek faszerowanych gruszkami. Są super:)

Gość moim zdaniem zbyt szybko
biała kiełbaska, kiełbasa "swojska", wędliny, jajka gotowane ( w całości ), do tego osobno majonez, sos tatarski ( domowy oczywiście ), chrzan, sałatka jarzynowa, sałatka grecka,

Gość sqietoj
No jak to co- zurek!! Z kielbasa i jajkiem ze swieconki.

Gość ahahahahahahaha
sniadanie wielkanoce chyba we wszystkich regonach wyglad podobnie, bywalam na Śląsku, na Pomorzu i niczym nie odbiega od Mazur:) wiec wędlina na talerzu, jaja, salatki, pieczywo i na odzielnym talerzu to, co było świecone:)

Gość ahahahahahahaha
zuerk to chyba na obiad, no chyba ze wy przespicie sniadanie:D

Gość moim zdaniem zbyt szybko
u mnie na śniadanie nigdy żurku nie było

Gość nie mam nicka
co roku to samo - poprosze o przepis na salatke pieczarkowa ;)

Gość gfggf
U nas podobnie, żurek ze święconką. Świętokrzyskie.

Gość co roku to samo
proszę: pieczarki, jajko, ananas, rodzynki, majonez i przyprawy, szybka i smaczna:) niektorzy dodaja jeszcze tarty ser zolty, ale mi jakos to nie pasuje

Na śniadanie zur z kiełbasa jajkiem. Talerz wędlin, sałatka warzywna, jajka, sos tatarski, Chrzan i Ćwikla z chrzanem. Tak robiła moja babcia, moja mama i ja. A na pozniej to golabki, galareta, i bigos. Co roku to samo:)

Gość nie mam nicka
co roku to samo - dziekuje ;)

Dodam że jestem zachodniopomorskiego. Jaja na twardo Jaja faszerowane pieczarkami swojska biała i wędzona kiełbasa swojska szynka i schab pieczony sałatki chrzan/ćwikła schab w galarecie galareta wieprzowa bigos święconka.

Wiecie region regionem ,ale dużo zależy co nasze mamy wyniosły z domu :) Moja teściowa mieszka tam gdzie ja i u niech na śniadanie (nie przesypiają :D ) podawany jest barszcz biały ze święconką. U mnie w domu tego nie było ;)

zgadzam się z potworem :-) też jestem z Z-P, a u nas obowiązkowo barszcz biały z chrzanem i śmietaną a z ciast: baby i mazurki

Gość gubion
Ja ze swietokrzyskiego i u nas na swiafanie tylko zurek z kiekbasa i jajkiem ze swienconki.

u mnie zawsze (tak jak u wiekszosci tu piszacych) talerz ze swojską wędliną, jajka, jakieś salatki, chrzan, ćwikła, pieczywko i święconka,a zaraz po śniadanku ciasto

Gość krakaka
kolezanko podaj ten przepis na jaja faszerowane gruszkami

Gość zakochanazonaod13lat
święcone jajka faszerowane pieczarkami i pietruszką jajka z farszem paprykowo-twarożkowym jajka farbowane białą pieczoną z cebulą w piwie pieczeń rzymską z jajami sałatkę zawijaną w plastry szynki jajka ugotowane smażone w oleju, obtoczone w jajku i bułce tartej wędliny galaretki z warzywami i kurczakiem

no i oczywiście żurek w chlebkach, pieczonych w domu

w moim rodzinnym domu , mama zawsze podawala tzw 'swieconke' na sniadanie . mniam mniam , choc dosc ciezkostrawna . kilka rodzajow wedlim , pokrojonych w plasterki smazy sie , posypuje startym chrzanem i na koniec smazenia dodaje sie kilka ugotowanych , pokrojonych na 4 jaj . chwile sie podsmaza . pycha !!! podaje z chlebem (ja maczam jeszcze w chrzanie , a mozna w musztardzie , keczupie)

Gość przed moją wielką wojną
zakochana-----> ale mnie zaskoczyłaś tymi jajkami na twardo smażonymi w panierce! Brzmi to bardzo ciekawie, a jak smakuje? U mnie tradycyjnie zaczynamy od żurku z jajem i chrzanem, później wędliny, jaja faszerowane, galareta z nóżek, schab pieczony, biała kiełbasa na ciepło, ciasta (sernik na zimno obowiązkowo) :)

Gość zonaKraka
U mnie w domu rodzinnym też zawsze na śniadanie świąteczne był barszczyk biały ze jajkiem i wędlinami ze święconki, do tego na stole głównie to co do koszyczka się wkładało i dokładane takie same produkty- w koszyczku np. jedna sucha kiełbaska i mała szynka, na talerzu dokrojone tego samego więcej, ćwikła z chrzanem, jajka z majonezem itd. Ciasta dokrojone świąteczne, chyba zawsze jakiś mazurek, sernik i inne dodatkowe. A inne świąteczne potrawy to później w ciągu dnia i w poniedziałek.

smakuje super :) jajka w chrupiącej otoczce :) tak samo w 2gi dzień świat, te kolorowe, które nie zejdą obieram i robię w panierce :) pycha, spróbuj kiedyś do śniadania i sprawdź, może będziesz chciała zrobić na święta. Wystarczy mały rondelek i chwilka w oleju, by się zrumieniła bułka tarta.. no i odsączyć chwilkę

Gość sdewwshjkkj
a ja myslalam,ze woman in black je sniadanie w hotelu

Gość w tym roku mam wypas
ryż z gotowanym jabłkiem jak każdego dnia.:o a reszta rodziny będzie się opychać barszczykiem białym (lub czerwonym) z jajkiem i wędlinami.