Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zepsuj

Ślub w Radomiu- zwyczaje.

Polecane posty

Gość Zepsuj

Mam pytanie odnoście zwyczajów ślubnych w tym rejonie. O której obywają się śluby, 12 w południe czy raczej o 17 itp.?? Czy są jakieś zwyczaje, które są niespotykane w innych rejonach polski??

Gość z radomiaa.
Śluby są w późniejszych godzinach najwcześniejsze o 16 najpóźniejsze o 19. Najpopularniejsza jest godzina 17. Jesli chodzi o zwyczaje sadze, ze raczej nie odbiega to niczym od innych wesel.

Gość angelaaaaa
tak, zamiatanie napojów marki ZByszko ze stołów:D

Gość Zepsuj
Dzięki:). Najbardziej się bałam ślubu o 12 w południe, ale jak jest po południu to dobrze, bo mam do przejechania ponad 300km. A o zwyczaje pytam, bo wiem, że na śląsku, biją np. słodki pod nogami PM która musi to pozamiatać?? A wesele w Żarach (te o 12w południe) zaczynało się od kawy i krojenia tortu, co mnie bardzo zdziwiło. Obiad podali dopiero o 18.

Gość z radomiaa.
Wcześniej są tylko cywilne. A kościelne tak jak piszę. Nie nie ma takiego zwyczaju. Ale to jak wyglada wesele glownie zalezy od panstwa mlodych. U mnie bedzie tradycyjnie, powitanie, obiad, pierwszy taniec, zabawa, oczepiny, tort, podziekowanie rodzicom, no i u nas jest zbieranie na wozek w mazowieckim to norma i nikogo nie razi, ale w innych regionach wiem, ze wielu ludzi uwaza, ze to nie do pomyslenia.

Gość nie zgadzam się ze śląskiem
Jestem ze śląska i u nas nie ma czegoś takiego jak napisałaś : biją np. słodki pod nogami PM która musi to pozamiatać?? Możesz to rozwinąć ? Skąd masz taką wiedzę ? Jestem ze śląska wychowałam się tutaj i byłam na weselach ale na żadnym nic nie bito ani nie zaczynało się o 12. Najwcześniej ok godz 14

Gość Zepsuj
Mam rodzinę w Knurowie i właśnie u nich w momencie przyjazdu Pana Młodego po Pannę Młodą sąsiedzi bili na klatce słoiki i Panna Młoda musiała to pozamiatać. To było 10lat temu czy tak jest dalej to ja nie wiem :). A na ślubie i weselu byłam w Żarach u koleżanki i ślub był o godzinie 12 w kościele później tort i kawa, a o 18 podano dopiero obiad i zimną płytę. Tam byłam lat temu 6 czy tak jest nadal, nie wiem :). I tak w moim rejonie zbierani na wózek nie jest mile widziane.

Gość ja jestem z radomia
slub mialam o 17 , o 19 kolacja i wesele, obowiazkowo poprawimy w sali od 12 w niedziele nikt niczego nie tlukl

Gość Zepsuj
dzięki:)