Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

balbinka555

doradźcie mi coś...

Polecane posty

witam, otóż mam takie pytanie do was, chodzi o mieszkanie sytuacja wyglada nastepująco: wynajmujemy teraz w trójke mieszkanie od roku 80m2, ładne duże, przyszlismy tutaj na gotowo poniewaz wlasciciele bogaci i wszystko zostawili, to nam odpowiadało, nastepnie umowe mamy do stycznia bo chca sprzedac i chcą za to mieszkanie min 230tys. na początku moj mąz byl napalony ale jak poszlismy do zarządcy i sprawdzilismy jakie tu są oplaty to nie bedzie nas na nie stac na dluzsza mete, teraz placimy 1750 ogolnych opłat wiec sporo jak nie za swoje, cala jedna wypłata! wyszukalismy w necie inne mieszkanie bo chcemy brac kredyt i kupic swoje .... znalazło sie niedaleko w super lokalizacji nowy budynek wszystko pieknie ladnie, 60m2 z poddaszem w dwoch pomieszczeniach, bez balkonu, bez piwnicy, 2wc, 3 pokoje. pan chce za nie 200 tys, mieszkanie bezczynszowe, umowilismy sie z nim ze pojdziemy na pol roku wynajmu a pozniej kupimy, chcemy sprawdzic jak nam sie bedzie mieszkało, mieszkanie puste trzeba wszystko kupic, oprocz kuchni i łazienek, wynajem 1000zł + jakies 300 opłat. jak wam sie to widzi, prosze o rade, bo mysle o tym i zwracam sie do was:(

Gość sytuaaacccccjamegaskrajna
bierz to drugie. tansze w utrzymaniu, a za zaoszczedzone 30tys akurat kupisz meble. moim zdaniem nie warto kupowac wielkich mieszkan. ciezej je potem sprzedac i docelowo to się na domek z ogródkiem nastawiaj :P

dziekuje za odp, szukamy domku jakby byla mozliwosc to bez zastanowienia z tym ze nie chce jakies rudery w ktorą trzeba wkladac kase od podstaw. a brac kredyt na 20 lat to juz na cos solidnego, te ładne domy sobie kosztuja sporo:( bieda jak sie nie ma od nikogo pomocy;/

własnie nie warto kupowac duzych mieszkań, wiem o tym ale te 60m2 na ktore mamy zamiar isc to pokoje są małe do tego salon lub sypialnia z poddaszem;/ dziecka pokoj tez z poddaszem, nie potrzebane sa tam 2 wc i w obu są toalety, myslalam zeby jedna przerobic na garderobe lub schowek;/

Gość uugugughghhghg
ja docelowo planuje zamieszkać w domu z ogrodkiem. dlatego nie warto inwestowac na maxa w "tymczasowe" mieszkanko. jakbym docelowo planowala mieszkac w bloku to bym kupila wieksze i je zajebiscie urzadzila.

Gość uugugughghhghg
60m2 na 3 osoby to odpowiedni metraż. ja się wychowałam z rodzicami w 54m2 - 2 pokoje i też 2 lazienki. tez uwazam, ze to bzdura robic w mniejszych mieszkaniach 2 lazienki. chociaz nie powiem, często się przydawały. zwłaszcza rano jak się każdy spieszył - ale to w zasadzie jedyny plus.

Gość uugugughghhghg
ja to młoda jestem. 24 lata, także moje marzenia o domku to daleka sprawa i w cenach się nie orientowalam. mieszkam w warszawie i póki co stać mnie tylko na kawalerke na obrzeżach. jednak na twoim miejscu, jesli planujesz domek brałabym to 60m2. moze poszukaj jeszcze innego mieszkania. moze cos z garazem chociaz? bo jednak jak sie nie ma ani garazu, ani piwnicy, ani działki to lekki problem się robi z gratami.. np rowery czy sprzet narciarski. my mielismy garaż i tam to wszystko wchodziło z autem na dokladke.

bzdura jak dla mnie, ja i moj mąz tez sie wychowywalismy w 50-52m2, jestesmy mlodym malzenstwem z dzieckiem, teraz mamy ten metraz 80m2 i co z tego jak i tak go nie wykorzystujemy, siedzimy w jednym pomieszczeniu non stop. rzadko tez ktos do nas przyjezdza wiec spanie dodatkowe tez zbędne. placimy teraz tyle kasy a wlasciciele ostatnio nam za prad nie zaplacili, odcieli nam jakis tydzien temu z energetyki, masakra czlowiek na to pracuje a tu takie akcje, ona za to placa swoj kredyt za dom , i na narty sobie jezdza a to mieszkanie zadluzaja;/

tez mam 24 lata, wczoraj mialam ur:) garazu tez nie ma, auto bedzie stalo na miejscu parkingowym... moze jeszcze cos poszukamy, a jakbym miala pisac wypowiedzenie to kompletnie nie wiem co podac jako powód?

Gość powiem szczerze, że bardzo
mnie dziwi fakt, że trzyosobowa rodzina wynajmuje mieszkanie 80m2 nie rozumiem tego co innego kupić, miec takie swoje, to pewnie, ale wydawać kase na czynsz, opłaty? ja na razie mieszkam w domu wybudowanym przez rodziców (rodzice mieszkają za granicą i są tu góra dwa miesiące w roku) z resztą tak ustaliliśmy, bo dom stoi pusty ale rozglądamy się z mężem za czymś: będzie to albo mieszkanie w centrum: właśnie minimum 80 m2, albo dom na obrzeżach miasta od 120 do 140 m2 (niedługo będzie nas trójka) ale to do zakupu jesli złoży się tak, że trzeba będzie coś wynająć - to będzie to mieszkanie małe, szkoda wkładać kasę w coś nieswojego a dwie łazienki w bloku to już dla mnie jakieś kuriozum

Gość uugugughghhghg
powiem ci,że mój ojciec z moja macocha i przyrodnim bratem zanim sie wybudowali - wynajmowali mieszkanie 90m2. jeden pokoj stal pusty. pusta szafa i łóżko dla ew gosci. mieszkanie tez nie bylo zaklopsowane. wielka szafa u nich w sypialni, druga u brata, trzecia w przedpokoju, a reszta to pusta przestrzen i wolne meble.

Gość mam dwie łazienki
w bloku i uwierz mi to jest bardzo wygodne rozwiazanie

Gość uugugughghhghg
jest roznica miedzy dwoma lazienkami na 90m2 a 50m2... w tym drugim zwyczajnie szkoda miejsca na ten zbedny luksus. zadnego plusu nie widze poza tym, ze moga srac 2 osoby w tym samym czasie.

Gość uugugughghhghg
a no wlasnie. zeby nie bylo, to ja caly czas mam na mysli dwie łazienki, a nie łazienke osobno z kibelkiem.

zalezy komu na czym zalezy ten pierwszy wydaje się ok drugi przypomina mi barak ale zalezy co sie komu podoba :)

nie no jest własnie łazienka z prysznicem i kibelkiem, miejscem na pralke, a w drugiej jest umywalka i tez kibelek;/

w sumie jak barak ale dalam tylko takie przykłady do których trezba tez kupic działke i wykonczyc , to są duze sumy

Gość mam dwie lazienki
tak w obydwu sa WC wiec jesli kogos przycisnie idzie do drugiej ;) jena łazienka ma wanne druga prysznic, mieszkanie na dwoch poziomach w bloku okolo 85m2

nie no oczywiście, ale chodziło mi o to, że można znaleźć ładniejszy projekt natomiast ja mówiąc na własnym przykłądzie wiem że 80metrowe mieszkanie w centrum i ten 120 - 140 metrowy dom ( z działką, bo od dewelopera) mają bardzo przyblizony koszt oczywiście dom trzeba wykończyć, ale mieszkanie równiez