Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość CORAZ BLIZEJ ŚWIETA

SMACZNE I ŁATWE CIASTO NA ŚWIETA

Polecane posty

Gość CORAZ BLIZEJ ŚWIETA

dziewczyny jakie ciasta robicie, polećcie mi cos łatwego do wykonania, co na pewno sie uda i jest smaczne:) ps. pierwszy raz robie świeta u siebie i chcialabym sama zrobic, no moze z 1 kupię - mazurka:)

Gość CORAZ BLIŻEJ ŚWIETA
nie robicie same ciast?

Gość babka zebra
babkę zebrę zrób np. albo eklery z masa budyniową, albo tiramisu

Gość CORAZ BLIZEJ ŚWIETA
zebrę już kiedyś robiłam z 3 przepisów i zawsze zakalec, serio:D babka? -dobry pomysł tiramisu - za trudne, naprawdę nie mam reki do ciast

Gość przed moją wielką wojną
Domowe delicje bez pieczenia: 2 galaretki pomarańczowe lub wiśniowe, słoik dżemu pomarańczowego lub wiśniowego, bita śmietana, polewa czekoladowa, herbatniki do wyłożenia blaszki. Wykładasz herbatnikami blaszkę, na to dajesz masą z galaretek i dżemu (zmieszane), na to warstwa herbatników, polewa czekoladowa i bita śmietana do dekoracji. Gotowe:)

Gość ciekawostka hi
jak nie masz reki do ciast to kup i tyle

Gość CORAZ BLIZEJ ŚWIETA
wypadaloby cos samej zrobić, a jak zapytają o przepis na kupione ciasto, mam z neta na pamięć przepisów się uczyć:D i sciemniac,ze ja zrobiłam, po co maja potem gadac ze synowa ma dwie lewe rece skoro maja o mnie takie dobre zdanie:P

Gość CORAZ BLIZEJ ŚWIETA
delicje - fajne i proste:) idealne jak dla takiej lakiczki jak ja:)

Ja robię jabłecznik na sypko i kaszaka, jak mi się będzie chciało to karpatkę, może sernik - tzn nie te wszystkie, ale te dwa pierwsze łatwe robię często, dwa pozostałe lubię, ale mi się często nie chce bo za dużo mycia po nich ;)

Gość przed moją wielką wojną
No, super szybkie i proste jest to ciasto:) Kiedy galaretka zaczyna tężeć, ale nie jest jeszcze całkiem "ściągnięta", mieszamy ją z dżemem i nakładamy na herbatniki. Oczywiście gotowe ciasto wkładamy do lodówki żeby się ładnie ściągnęło.

Mazurka w wersji "szczyt prostoty" mozna tez bez problemu zrobic samemu :) Robisz zwykle kruche ciasto, podpiekasz. Roztapiasz w rondelku cukierki krowki (najlepiej po prostu sprawdzic, ile ich wejdzie na blache) ewentualnie z lyzka-dwiema smietany (mozna tez kupic mase krowkowa w puszce), wylewasz na podpieczone ciasto, zapiekasz jakies 15 minut razem, studzisz, dekorujesz. Moim przysmakiem jest tez babka piaskowa z kisieli. Robi sie ja jak zwykla babe, ale zastepujesz make kisielem owocowym - fajnie wyglada np. wisniowy, malinowy czy cytrynowy. A jak Ci sie chce bawic, to mozna podzielic mase na kilka czesci, kazda polaczyc z innym kisielem i zrobic warstwy. Cos w tym stylu (ja robie bez kakao): http://www.winiary.pl/przepis.aspx/73912/kolorowa-babka-z-kisieli

Gość a kto wam każe łykać?
karpatka-chyba nie ma prostszego ciasta.

Gość kjkfjhdifhdkjfh
nie zawsze sie uda karpartka, moja bratowa trzy razy jednego dnia piekla:D, bo nie pofalowala sie jak Karpaty:D