Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Trzy truskawki i wiśnia

Działalność gospodarcza-> PYTANIA

Polecane posty

Chciałabym zacząć własną działalność gospodarczą z udzielaniem korków. Mam pytania: 1. Co jeśli mój przychód nie przekroczy 1500 zł netto? Jak to ma się do podatków? (trzeba co miesiąc płacić zus i inne) 2. A co jeśli w danym miesiącu nie osiągnie się przychodu albo nie jest większy niż np. 200 zł? 3. Ile dokładnie wynoszą te wszystkie podatki? 4. Czy jeśli ogłosi się upadłość po pierwszym roku działania czy można reaktywować działalność na "uldze"? (Pierwszy rok się płaci mniejszy zus chyba?) 5. Czy można zrezygnować z opłacania ZUSu?

Gość wqwewewe
no wlasnie z czego zyc latem jak nie ma szkoly?

ZUS przy działalności zawsze płacisz, czy masz dochody czy nie. Najwyżej nie płacisz do US podatku dochodowego jak nie masz dochodów. Korki udzielaj na czarno, radzę.

Gość wqwewewe
z tym ze 1500 zl to dosc spory zarobek, tak z 500 mozna dorobic ale 1500 to juz niezla pensja, wiec ktos cie moze podpieprzyc do us i w sumie dobrze by zrobil.

Tak, ale ja chciałbym się ogłaszać, boję się że ktoś mnie (brzydko powiedziawszy) podpieprzy... W takim razie jak, załużmy, na DG zarobię w danym miesiącu 300 zł to będę miała jakieś konsekwencje jeśli nie zapłacę ZUSu?

Gość wqwewewe
kwota wolna od podatku to troche ponad 3 tys rocznie. a na czym bys zarabial/a latem?

Nie podpieprzy, nie martw się. Zresztą do pewnej kwoty można zarabiać bez zgłaszania działalności i odprowadzania podatków. A jak Ci udowodnią ile tych korków dajesz i ile na tym zarabiasz? Daj spokój

Gość wqwewewe
wystarczy ze ktos nie zda egzaminu a kto chodzil do niej na korki, wydal duzo kasy, z zemsty moze podpieprzyc. byly takie przypadki.

wqwewewe-> nie bój żaby, coś się wymyśli kaktusss-> nie, no nie udowodni ile...tylko jak będę miała własną str. internetowa, ulotki i np. będę chciała mieć grupy w jakimś wynajętym pomieszczeniu to mi udowodnią że COŚ mam...chyba? dobrze myślę? Czyli w takim razie jeśli na DG zarobię 300 zł miesięcznie to cokolwiek odprowadzam? Czy mi "zżera" podatek i mam zero zł?

Wypadki zawsze są, jutro może sąsiad o cokolwiek podpieprzyc, jednak statystyki mówią co innego, że większość daje na czarno :)

No jak chcesz na taką skalę, wynajmować specjalnie pomieszczenia i mieć grupy to niestety musisz miec działalność

ZUS odprowadzasz ZAWSZE - niezaleznie od osiągnietych przychodów, niestety

hmm...w takim razie co się dzieje jeśli zarobię w danym miesiącu 200 zł (udokumentowane i nie było więcej)na DG? W jaki sposób mnie zmuszą do zapłacenia ZUS jak fizycznie nie ma się kasy?Nie ma wtedy żadnych ulg?

Gość cxvdzxbzdxb
możesz też zarejestrowac firmę w Anglii i płacić tylko 15 Ł zamiast ZUSU. Tylko szczegóły musisz sobie wygooglać, bo dawno o tym czytałam i nie chcę namieszać.

Gość eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
Zaczynam; 1.Jak zakładasz działalność na małym zusie to jak ją zamkniesz i otworzysz ponownie nawet za miesiąc to już na duży zus wchodzisz.Dlatego jest takie coś jak zawieszenie działalności i wtedy nie płacisz zusu co oczywiście nie masz ubezpieczenia jak chcesz mieć ubezpieczenie to dogadujesz sie z zusem i płacisz tylko składkę zdrowotną na czas zawieszenia działalności.Działalność zamykamy czy zawieszamy zawsze najpóżniej z dniem ostatnim miesiąca np.zawieszasz czy zamykasz działalność 30 bo jak zrobisz to 1 następnego miesiąca to masz opłacić zus za jeden dzień i składkę zdrowotną cała 261 zł. (mam nadzieję że zrozumiałaś) 2.za nie płacenie zusu grozi komornik a jak nie masz z czego spłacać komornika to nawet to jest do odsiadki (rzadko się zdarza ale w naszym państwie wszystko możliwe) Jak nie zapłacisz zusu za miesiąc przysyłają upomnienie,jak nie zapłacisz to wysyłają następne i jak nie zapłacisz sprawa idzie do sądu dostajesz nakaz zapłaty chyba 14 dni i jak nie zapłacisz to masz komornika w domu. 3.nawet jak zarobisz 10 złoty w danym miesiącu to musisz zapłacić zus i podatek (od usługi 5,5 %) jak nie przekroczysz limitu w danym roku to podatek zwracają. Chyba wyjaśniłam się jasno jak nie to poczytaj w google ale to chyba dla Ciebie za trudne skoro tu zadajesz takie pytania nie sprawdzając najpierw informacji korzystając z dobrodziejstwa internetu :P

Gość trelemorelki
jaki płaci się podatek na usługi? Znajomy powiedział mi że warto rozliczać się co 3 miesiące ?