Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość opiekiana

czy mam sie martwic?

Polecane posty

Gość opiekiana

syn jutro konczy 2 latka.Wczoraj zmierzylam go przypadkowo w sklepie na miarce i miara wskazala 80 cm.Zauwazylam ze nalezy do nizszcyh ale myslalam ze bedzie mial kilka cm wiecej,ubrania nosi 86.Zapytama ekspedientki czy miala jest dobra potiwerdzila ze tak ze ona jest malutka i jej wzrost sie zgadza z miara gdyz miara byla do 150 cm.Maz jest wysoki 180,ja mam 160.Czy mozliwe ze moj syn moze byc malutki do konca zycia jak ja?Moze ktoras ma podobmy przypadek ze jednak pierwsze dziecko syn wzrostem poszlo w slady mamy albo mam jeszcze jakies miec nadzieje ze urosnie.A moze cos nie tak jest?Gdybym miala go ocenic wzrostem wyglada jak roczne dziecko.Wazy prawie 11 kg.

Gość wcale nie za często jesli tak
u mnie w rodzinie dziewczynki poszły w rodzinę taty a chłopcy w mamy, nawet ze wzrostem jeden chłopiec jest wysoki po bracie mamy inni są niscy po mamach.

Gość olkaaa**
drobny bardzo jest waga jak waga ale wzrost- poniżej siatki centylowej niedługo pewnie pójdziesz na bilans to Ci powiedzą co i jak

Gość opiekiana
wlasnie powiedzcie mi jak to sie odczytuje z tych siatek centylowych?

Gość olkaaa**
w książeczce zdrowia z tyłu masz siatki. Patrzysz chłopiec, waga. U dołu masz miesiące (w waszym wypadku 24). Waga jest po lewej. No i patrzysz. tu masz dla Twojego dziecka (wprowadziłam dane) http://siatkicentylowe.edziecko.pl/

Gość olkaaa**
sorry, nie wszedł link z danymi więc tam w tabelce wprowadzasz dane, klikasz ok i wyjdzie. Te kwadraciki jakie będą zaznaczone to będzie centyl na którym Twoje dziecko teraz jest, wzrostem i wagą.

Gość ...zaczarowana...
To zależy jaka się też urodziła... moja córka jak przyszła na świat miała 50 cm. i 2850 wagi. syn (3lata różnicy) miał 57cm i 3850 więc jest wielka różnica .Syn ma rok a mówią że wygląda na 2 latka nosi ubranka na 86. i waży 12 kg. A córka ma 4 latkA I waży 14 kg. i ma 105cm. dziecko dziecku jest nie równe...

Mój 2-latek ma 83 cm i waży 11 kg w ubraniu - i nie uważam, aby byl jakis nienormalny. Jest drobny i tyle.

Gość opiekiana
ja wlasnie widze ta roznice bardzo niż osoba wyżej.Zawsze wśród rowiesnikow czy nawet rtroszke młodszych zawsze jest najmniejszy. Jak reagują pediatrzy gdy wyniku sa poniżej centyla. ?W przyszłym tygodniu wybieramy się na bilans.Jestem ciekawa czy ktoras miała podobny przypadek ze dziecko było poniżej centyla.

Gość porownaj centyle
Z innym wiekiem wczesniejszym. Jesli zawsze byl ponizej siatki to sie nie martw, jest drobny. Gorzej jesli pol roku temu byl na 50 centylu a teraz nie dotyka 25. Wtedy bym poszla do pediatry. Przyczyna moze byc prozaiczna, np niedoczynnosc tarczycy. Spojrz na wczesniejsze wyniki.

Gość mama tymka
to drobniaczek z niego. Mój ma prawie 8mies i 82cm. Kurde, ale mam kolosa!

Nikt Ci nie powie, że Twój syn będzie zawsze niski. Mój chłopak jeszcze w gimnazjum był raczej przeciętnego wzrostu, teraz ma prawie 2 metry wzrostu.