Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie mająca pojęcia

Wasze doświadczenia z prostowaniem zębów

Polecane posty

Gość nie mająca pojęcia

Czy usuwaliście zęby pod aparat stały? Jeden ortodonta zaleca usunięcie ósemek 17-letniej córce a drugi twierdzi, że nie ma potrzeby...Zęby są stłoczone a te niewyrżnięte ósemki spychają tylne na te z przodu. Boję się, że po skończonym (DROGIM!!!) leczeniu stałym aparatem zęby znowu zaczną się przesuwać i problem wróci...Usuwać czy nie?:O:O:O

ja mialam usuwane wszystkie 8mki. uwazam ze lepiej usunac zalozyc aparat i wyprostowac zeby. gorzej jak sciagnie sie aparat a ósemki zaczna krzywic zeby i wtedy wszystko od nowa i kasa w bloto. moim zdaniem usuwac. one i tak nie sa do niczego potrzebne a tylko powoduja problemy

Gość komsi9000
Ja miałam usuwane zęby, ponieważ były za bardzo ściśnięte, póki co jestem zadowolona z efektu.

Gość nie mająca pojęcia
Te nieszczęsne ósemki są jeszcze w dziąśle a na zdjęciu już widać, że się lekko "wbijają" w boki siódemek...Córka ma mieć założony aparat stały a ortodontka powiedziała, że musi dokładnie przeanalizować zdjęcia i odciski zębów i wtedy powie, czy trzeba usuwać...:O Nawet nasza dentystka uważa, że szczęka jest za mała by pomieścić te ósemki...:O

Gość nie mająca pojęcia
Jeszcze ktoś napisze?

Gość zamyślona.
Ósemki są bardzo ważne w procesie przeżuwania pokarmu. Mają też inne zastosowanie, które w zasadzie sprowadza się częściowo do pierwszego. Gdy nasze pocieszne córeczki dojrzeją do tego by uprawiać seks z mężczyzną, brak ósemek może stać się poważną przeszkodą w udanym współżyciu. Albowiem kał mężczyzny zawiera śmiertelnie niebezpieczną bakterię - pałeczkę okrężnicy, która po zbyt krótkim kontakcie ze śliną (za krótkie i niedokładne przeżuwanie kału) stanowi realne zagrożenie dla zdrowia lub życia. Dlatego radzę zastanowić się 3 razy przed usunięciem ósemek.

Gość nie mająca pojęcia
:O:O:p

Gość ajdjdbsjdifnd
Ja zdecydowanie namawiam Cie do usuniecia corce wszystkich osemek!!! Jak bylam mala i rodzice zauwazyli u mnie wade zgryzu,zaprowadzili do ortodontki,ktora zrobila mi i zalozyla aparat nawet bez pantomograficznego zdjecia mojej szczeki, na czuja :/ nosilam go trzy lata,wada byla powazna,jak wszystko doszlo do normy,zdjelam aparat. Ladne zeby mialam moze z rok,wada wrocila a teraz mam wrazenie,ze jest nawet gorzej :/ mam juz 22lata, ostatnio wkirzylam sie,poszlam na zrobienie zdjecia calej szczeki, okazalo sie,ze wszystkie moje osemki rosna p o z i o m o w kosci zuchwy a dodatkowo naciskaja na siodemki tak mocno,ze w efekcie wszystkie zeby mam pokrzywione :/ cala tamta praca byla na marne. Teraz krzywy zgrzy to moj kompleks nr 1 :( rodzice zaniedbali a teraz ja bede placic gruba kase,zeby dojsc z moimi zebami do ladu,o bolu juz nie wspominajac :(

Gość ajdjdbsjdifnd
Naprawde nie zaniedbaj tego bo dziewczyna bedzie nieszczesliwa tak jak ja teraz :( osemki nie sa jakos specjalnie potrzebne a moga narobic klopotow. Ja jak wstepnie wylecze zeby to zapisuje sie na usowanie,to bedzie trwalo miesiacami a co dopiero prostowanie pozniej tego wszystkiego.

Gość nie mająca pojęcia
Dokładnie- boję się tego, o czym piszecie. To całe leczenie pochłonie dużo pieniędzy i chciałabym, by potem wyłażące ósemki tego nie spieprzyły...Usuniemy je przed założeniem aparatu.

Gość osemki i tak
sie psuja to chyba lepiej teraz usunac i cala szczeke wyprostowac niz potem znowu zakladac

Gość kartinka
Ja nie usuwalam osemek, ale nosilam aparat i jesli zeby nie wyszly to lepiej je usunac, bo potem moga narobic problemow w trakcie leczenia...

Gość nie mająca pojęcia
A czy ktoś usuwał w znieczuleniu ogólnym, wszystkie 4 naraz? Tydzień wyjęty z życia i byłoby po kłopocie...

Gość Brnooooo
Ślimaki, mojemu ojcu wyrosły w wieku 52 lat więc nie licz na cuda:classic_cool:

Gość Zębów nie prostowałam
bo zawsze miałam proste do czasu az mi zaczely ósemki wyrastac - tez sie bokiem wbijały w siódemki i zaczelam zauwazac ze pozostałe zęby sie leciutko krzywią. Wyrwałam. Polecam kazdemu.

Gość nie mająca pojęcia
Wystarczy zrobić zdjęcie panoramiczne szczęki i dowiesz się, czy je masz. Ja jednej wogóle nie miałam, dwie spokojnie sobie wyrosły, były leczone i są ok. Ostatnia "obudziła" się po trzydziestce, ukazał się jedynie rożek. Zatrzymała się i ...zaczęła psuć :O Po 7 latach zaczęła boleć a ja-puchnąć. Antybiotyk a potem chirurg i 2 godziny wydobywania jej z kości...:O Moja córka ma wszystkie 4 (widoczne tylko na zdjęciu) i nie ma miejsca, by one wyrżnęły się. Syn też ma wszystkie 4 ale w szczęce luzik i kiedyś będą mogły spokojnie wyjść. Na zdjęciu wszystko pięknie widać.

Gość zdziw.iona jestem
jak do kurcze jest z tymi zębami???!!! Jeszcze 15 lat temu nikt nie słyszał o aparatach, nie było mowy o takiej interwencji w szczęce i jakoś te zęby normalnie rosły... Jak to się dzieje ??

miałam usnięte ósemki, co zdecydowanie polecam każdemu, kto ma założyć aparat. po leczeniu ósemki zejdą z dziąsła i pokrzywią pozostałe na nowo. po co to komu, lepiej usunąć i będzie z głowy.

Gość nie mająca pojęcia
zdziw.iona jestem "jak do kurcze jest z tymi zębami???!!! Jeszcze 15 lat temu nikt nie słyszał o aparatach, nie było mowy o takiej interwencji w szczęce i jakoś te zęby normalnie rosły... Jak to się dzieje ??" Zdarzało się, zdarzało...Przyjrzyj się dokładnie ilu czterdziesto lub więcej latków ma paskudne, krzywe zębiska...:O Niektórzy najbardziej krzywe po prostu usuwali i wprawiali sztuczne, zwykle złote lub srebrne...:D

Mi ortodontka kazała usunąć 8. Ale że było jakoś przed maturą to się nie zdecydowałam i nie usunęłam ani jednej. Obecnie mam już komplecik 8 na wierzchu, a zęby jak były wyprostowane tak są. Ale moja ortodontka chyba ma jakąś manię usuwania zębów, bo mojej znajomej kazała usunąć wszystkie 8 i 4 o.O dziewczyna zmieniła ortodontkę i usunęli jej tylko 8.

ja miałam robione ze 3 albo 4 pantomogramy, bo w koncu aparat 3 lata nosiłam. Więc skoro jednak nie wyrwali mi tych ósemek to... chyba nie było to takie istotne w moim przypadku. Nie wiem. Wierze, że jakby miały sie wyrżnąć i zepsuć wszystko, to by je wyrwać kazała. Jest 4 lata odkad aparat mi zdjęto i na razie mam sie dobrze.

Gość nie mająca pojęcia
Bo nie wszystkim trzeba usuwać te diabelne ósemki. Mój syn ma je w kości ale też ma za siódemkami miejsce na nie. I wszystkie zęby ułożone są luźno. Większa szczęka, czy jak...:D

Gość MartynaDD
Przed założeniem aparatu naczytałam się, że trzeba usuwać niektóre zęby!Byłam przerażona!Jednak w moim przypadku nie było takiej konieczności.Jestem po udanym leczenie ortodontyczny.Mam proste ząbki,skorygowany zgryz i mogę śmiało sie uśmiechać;) A wszystko dzięki dr Iwonie Gnach-Olejniczak z Unident Union Dental Spa!