Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość młodamama1234

ciąża tuż po poronieniu i łyżeczkowaniu

Polecane posty

Gość młodamama1234

Kochane, zakładam ten wątek ponieważ po przeczytaniu wielu podobnych nie znalazłam do końca takiego który odpowiadałby mojej sytuacji. Minęło ponad 6 tygodni od zabiegu łyżeczkowania, który był następstwem obumarcia ciąży i wywołanego poronienia. Pierwszą ciąże przeszłam idealnie, bez żadnych problemów, czułam się wyjątkowo dobrze. Córka ma teraz ponad 15 mc-y. W kolejną ciążę zaszłam kiedy mała nie skończyła jeszcze roczka, tuż po 1-szej @ po odstawieniu od piersi i jakiś miesiąc po odstawieniu tabletek. W 12 tc stwierdzono jej obumarcie, ale podobno zdarzyło się to ok. 9 tc, czyli 3 tyg chodziłam zupełnie bez świadomości i żadnych objawów, czułam się tak samo dobrze jak poprzednio poza normalnymi mdłościami i innymi rzeczami. Zabieg miałam wykonany na początku lutego, poprzedzony był indukcja poronienia, co jak później stwierdziła moja ginka było zupełnie niepotrzebne skoro już rodziłam. Ale mniejsza o to. Do tej pory nie dostałam @ i zaczynam mieć objawy typowe dla ciąży (suchość w ustach, lekkie mdłości, obrzmiałe piersi i brodawki). Jakieś 4 tyg po zabiegu wykonałam sobie orientacyjnie test ciążowy żeby sprawdzić czy poziom hcg nadal się utrzymuje wyszedł negatywny. Teraz zobaczyłam 2 kreski i nie wiem co mam robić. Czytałam że jest możliwe zajście w ciążę od razu po poronieniu ale podobno jeśli było ono naturalne, bez łyżeczkowania. Chcę się dowiedzieć czy ktoś miał już sytuację podobną do mojej i czy mam jakieś szansę donosić tę ciążę? Słyszałam o tabletkach na podtrzymanie (oczywiście wiem że to gin je dobiera, ale chodzi mi o skuteczność), czy faktycznie pomagają?. Strasznie się boję. Nie ukrywam że chciałabym jak najszybciej drugiego dzidziusia, ale nie chcę ponownie przeżywać traumy i stracić ciążę. Wiem że natychmiast powinnam zgłosić się do gina i tak zrobię, ale bardzo potrzebne mi wasze wsparcie. Będę wdzięczna za jakieś przykłady albo rady.

Gość młodamama1234
ponawiam pytanie...

Ja nie wiem do jakiego konowała chodziłaś. Ale mnie i lekarz i prowadzący i w szpitalu zabronili współżycia aż do pierwszej miesiączki po łyżeczkowaniu. A ze staraniami poczekać min 3 cykle. inaczej endometrium nie będzie przygotowane na ciążę i sa bardzo małe szanse na jej utrzymanie. jeżeli masz pozytywny test to natychmiast do lekarza,

Gość Alina9999
Ja w połowie czerwca miałam zabieg a na początku listopada zaszłam :)

ja też zaszłam szybko bo w 3 cyklu po zabiegu ale organizm musi odpocząć i sie zregenerować.

Gość młodamama1234
lekarz w szpitalu powiedział że właściwie już po pierwszej miesiączce można się starać, i sama znam takie przypadki kiedy się udało i wszystko było ok, nie sądziłam jedynie że jeszcze przed @ można zajść i to mnie martwi najbardziej

Gość ja placę mniej
ja miałam zabieg w październiku, zaszłam w styczniu ale było to po 3 pełnych 3 cyklach. Oczywiście, ze masz szansę na donoszenie ciąży ale o szczegóły musisz lekarza zapytać. Myślę, że będzie ok ;)