Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość grymaaaa

chcę mieć szczura

Polecane posty

Gość grymaaaa

czy wymaga on jakiejś specjalnej opieki? miałam kiedyś chomiki, wiem że szczur jest o wiele od nich mądrzejszy, tylko nie wiem jak się takim zwierzakiem zajmować.. :/ jak ktoś ma szczurka powiedzcie jak to jest

Gość prawictwo pospolite191
swinka morska tez jest mądrzejsza od chomików

Gość sadcsfw
spójrz do lustra to zobaczysz szczura :D

Gość grymaaaa
ale chcę szczura

Gość zleb atlas
Szczura masz w majtkach :D

Gość hrrrprrr
W necie jest w pip informacji na ten temat, pobudowane całe strony z informacjami. Szczury to świetne zwierzaki, tylko trzeba pamiętać że jak już brać to przynajmniej 2 tej samej płci, rodzeństwo, najlepiej nie z zoologicznego tylko z hodowli. Jeden szczur będzie się bardzo nudził i cierpiał. Trzeba poświecać im dużo czasu, oswiajać i bawić się z nimi bo inaczej zakumplują się tylko ze sobą i będą traktowały właściciela tylko jako dostawcę jedzenia. Podstawa: więcej niż jeden szczur, spora klatka z "rozrywkami" na wyposażeniu, sporo poświęcanego czasu. Karmienie nie nastręcza jakichś większych problemów, przeczytasz na pierwszej lepszej stronie. Klatka szczurów wymaga więcej wysiłku niż klatka chomika jeśli chodzi o czyszczenie, sikają więcej, robią większy bałagan w jedzeniu. Ale bez dramatu, to dość czyste zwierzęta.

Opieka nie jest trudna, czasochłonna czy kosztowna. Od razu powiem, że jeżeli często nie ma cię w domu (tzn. chodzisz do szkoły czy do pracy), to załatw sobie dwa szczurki (najlepiej podobnego wieku i spokrewnione, i oczywiście tej samej płci, jeżeli nei chcesz mieć małych). To zwierzęta stadne. Dwa a jeden to bez różnicy, takie same koszta i tyle samo czasu ;). Największym problemem jest to, że szczury lubią podgryzać. Dlatego trzeba dostosować pokój do nich. Pochować kable i pozatykać wszystkie dziury czy szpary za meblami. Ogólnie moje debile nie gryza ani mebli, ani kabli czy czegokolwiek, co lezy poza ich klatka (prócz moich stóp, oczywiście :classic_cool:). Ale lubią się chowac i rozrabiać - jak znajdzie jakąś szczelinę za szafą, to wleci i nie wyjdzie, nawet jeżeli poprosisz :D No, jak zgłodnieje to wyjdzie, ale może się zaklinować (mojemu raz głowa zaklinowała się między szafą a ścianą -.-). I, niestety, pokój TRZEBA dostosować, gdyż szczury MUSZĄ biegac poza klatką, ponieważ są za mądre, żeby w niej siedzieć! Wierz mi, kiedyś moich nie wypuszczałam długo, to się nauczyły klatkę otwierać i same sobie powychodziły :P Nie musisz ich myc, chyba że to konieczne. Karmisz je karmą, tym, co masz w kuchni (to, jakie warzywa i owoce mogą jeść jest BARDZO WAŻNE, dlatego musisz o tym dużo poczytać) i jakimiś smakołykami z zoologa albo ogrodu :P Poza tym nie widzę przeciwwskazań :P Są sympatyczne i pocieszne, chociaż spać nie dają mi w nocy.