Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tarczycaaaaaaacaaa

Chora tarczyca. Jak sobie z tym radzicie.

Polecane posty

Gość polosvena
do tej pory chorobe ta traktowalam nie do konca powaznie:( myslalam ze w ciazy przyszlo to po ciazy przeszejdzie..... nie wiem czy ja jakas niedouczona czy co???? cos sobie ubzduralam ze niedoczynnosc to jedno a nadczynnosc to drugie i nie przypuszczalam ze ta choroba moze sie zmieniac:( z niedoczynnosci w nadczynnosc i odwrotnie.....chyba dopiero powoli do mnie dociera ze to powazna sprawa a nie tylko przemeczenie

Gość polosvena
Hej Ja juz po wstepnych badaniach.....facet uparl sie ze jestem przeziebiona:) potem chyba sie przestraszyl bo zlecil wykonanie mi takiej ilosci badan krwi ze az w laboratorium babka uwierzyc nie mogla(mieszkam w se a tu kazde dodatkowe badanie to zbedne badanie i niechetnie na nie kieruja) Kolejna wizyte mam dopiero 12 kwietnia:( chyba ze wyniki beda bardzo zle to lekarz skontaktuje sie ze mna telefonicznie.... Mam niskie cisnienie...nie wiem czy to tez moze byc spowodowane tarczyca?

Gość polosvena
sennosc i zmeczenie nawet po 10h snu,ucisk w gardle,pojedyncze wlosy na brodzie i wasik,zimne stopy i dlonie,suche lokcie i kolana,wlosy wypadaja garsciami itd

Gość mammaama lenkii
ja mam wynik tsh 2,140

Gość htc
till polsven vilken stad bor du i Se

Gość htc
Mam sama problem nawpierw naczynnosc pozniej niedoczynnosc

najlepiej zrobić wyniki, i konsultacja u endokrynologa, senność, zmęczenie, bardzo duża potliwość, nerwowość, to chyba są najbardziej znane objawy,

Gość htc
Gdyby tarczyce mozna bylo leczyc jak grype to bys nie musiala jesc hormonow ktore twoj organizm nie wydziela.

Gość polosvena
Mowidka nerwowa tez sie zrobilam.Najpierw tlumaczylam to sobie zmeczeniem a zmeczenie dziecmi.Ale od 2 miesiecy moj maz wstaje do dzieci ja duzo spie i ogolnie oszczedzam sie a i tak czuje sie coraz bardziej zmeczona.Poce sie moze nie jakos szczegolnie duzo ale biorac pod uwage fakt ze kiedys nie mialam z tym zadnych problemow a teraz po mniejszym wysilku czuje sie juz nieswiezo to cos jest na rzeczy. Htc nie chce tu na forum pisac gdzie dokladnie mieszkam:) A dlaczego piszesz do mnie po szwedzku?Inni forumowicze nie zrozumieja a wkoncu to dyskusja ogolna:) Nie twierdze ze lekarz chcial mi podac hormony na grype:) po prostu poczatkowo moje objawy przypisal grypie,dopiero po dluszzej chwili dotarlo do niego ze nie zmyslam Wczoraj mialam pobrana krew do analizy.Jak beda wyniki to wtedy lekarz zadecyduje co dalej. Strasznie to wszystko dlugo trwa:( w ciazy juz po kilku dniach mialam wyniki i moglam sie leczyc a tu dopiero w polowie kwietnia laskawie zastanowia sie co dalej:( Jeszcze cos mnie zastanawia.Nie wiem czy to ma cos wspolnego z tarczyca...strasznie swedzi mnie szyja!!!W miesjscu gdzie wystepuje to zgrubienie. I mimo ze stosuje dobre kremy to moje dlonie i stopy sa w kiepskim stanie.Rogowacieje mi skora.Do okola opuszkow peka i boli nawet na stopach.A moja cera zrobila sie taka dziwnie szara ziemista.Od 16lat walcze z tradzikiem .Teraz jest znacznie lepiej ale mam taka mega szara i wiotka cere. A i dlonie mi drza,nawet jak teraz pisze...i czuje dziwny niepokoj.

Gość htc
polosvena ja samma mieszkam w Stockholm a jest duzy. Pytam sie dlatego bo wiem gdzie mozesz miec pomoc np ze swoimi stopami a nawet z calym cialem jak jest brardzo suche. Nie mialam swedzenia szyji ale mialam prawie wszystkie te objawy i wiem jak sie czujesz. Moge tak to w skrocie napisac kiedy tarczyca zostala wykryta wczesnie jest nadzieja ze zycie bedzie normalne natomiast kiedy jest bardziej zaawansowana wybiera mellan pest o koler.

hej jestem w 17tyg ciazy dopiero teraz zrobilam badania bo wczesniej nie mialam z tm problemu to wyniki TSH 2,090 norma 0,270-4,200 FT3 2,67 norma 1,71-3,71 Ft4 1,09 norma 0,93-1,70 czy wyniki sa prawidlowe? dodam,ze przzy pobieraniu nie powiedzialam o ciazy czy zatem moga byc iinne normy? ;(

kasiazdw z tego co pamietam to w ciazy wyniki moga odbiegac troche od normy.Ale z twoimi wynikami ci nie pomoge bo szczerze nie wiem jak to byc powinno.Dowiem sie 12 kwietnia Htc tak mieszkam w okolicach stockholmu.Kiedys jezdzilam do sofiahemmet ale do ginekologa.Fantastyczne miejsce.Ze zmianami skornymi chodzilam na t-centralen zaraz przy t-banie A ty gdzie mozesz mi pol2ecic dobrego lekarza?Bede wdzieczna:) Ja mam nadal straszny ucisk szyji,az mnie juz szlag trafia:( do tego zmeczona z dnia na dzien jestem coraz bardziej i juz godzine po wstaniu nie mam sily na nic. Caly czas wmawiam sobie ze to napewno tarczyca bo przeciez podobnie czulam sie jak mialam niedoczynnosc.Ale szczerze mowiac to juz mi rozne glupoty chodza po glowie brrrr bo mam tyle dolegliwosci ze chyba ze 100 chorob do tego pasuje.

Gość rubinek1
Witam Ja mam takie pytanie,iz wlasnie wykryto u mnie nadczynnosc tarczycy,10 miesiecy temu urodzilam,a 5 miesiecy pozniej mialam robiona artroskopie ramienia,a teraz tarczyca.Dokladnie mialam wszystkie dolegliwosci tarczycy w tym kolatanie serca 130.Poddalam sie skanowi,najpierw wstrzyknieto mi zastrzyk radioaktywny a po tym mialam robiony skan,i teraz czekam na wynik.Dostalam od lekarza tabletki na tarczyce ktore musze przyjmowac 4 razy na dzien,a oprucz tego tabletki na serce jedna na dzien.Musze przyznac ze czuje sie juz lepiej po tych tabletkach,ale martwi mnie to iz czuje ze groczol szyjny sie zaczyna powiekszac i zaczynam miec problem z przelykaniem.Jaka jest szansa na to ze bede musiala byc poddana operacji?I co moze byc powodem tego ze moj groczol sie powieksza skoro biore na nie tabletki. Pozdrawiam serdecznie Asia

Gość rubinek1
Witam Ja mam takie pytanie,iz wlasnie wykryto u mnie nadczynnosc tarczycy,10 miesiecy temu urodzilam,a 5 miesiecy pozniej mialam robiona artroskopie ramienia,a teraz tarczyca.Dokladnie mialam wszystkie dolegliwosci tarczycy w tym kolatanie serca 130.Poddalam sie skanowi,najpierw wstrzyknieto mi zastrzyk radioaktywny a po tym mialam robiony skan,i teraz czekam na wynik.Dostalam od lekarza tabletki na tarczyce ktore musze przyjmowac 4 razy na dzien,a oprucz tego tabletki na serce jedna na dzien.Musze przyznac ze czuje sie juz lepiej po tych tabletkach,ale martwi mnie to iz czuje ze groczol szyjny sie zaczyna powiekszac i zaczynam miec problem z przelykaniem.Jaka jest szansa na to ze bede musiala byc poddana operacji?I co moze byc powodem tego ze moj groczol sie powieksza skoro biore na nie tabletki.Czy ktos takze mial taki problem?Pozdrawiam

Ja miałam niedoczynność i brałam euthyroks w różnych dawkach w ciąży też.Po porodzie i tu moje zaniedbanie nie brałam leków, Mam nadczynność i biorę Metizol 5 mg i propranolol. jestem nerwowa i trzęsą mi się ręce, włosy wypadają. Córka jak miała 2 tyg poszliśmy do endo i tez bierze euthyroks zobaczymy w czerwcu po odstawieniu lek jaki bedzie poziom tsh.

Gość JUSTYNKA30321
Witam. Jestem po operacji usunięcia tarczycy półtora roku. Dziś zrobiłam badanie TSH i wyszło 0.900 (norma 0.27, do 4.27???).jak to oceniacie???pozdrawaim