Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Czytosieuda

Zatrudnienie przez ojca dziecka w ciazy!!!!

Polecane posty

Gość Czytosieuda

Jestem w 23tc,aktualnie jestem zarejestrowana w UP z prawem do zasilku.Moj partner prowadzi firme,mamy juz roczne dziecko.czy jesli zatrudnilabym sie u niego w firmie od kwietnia I miala oplacone skladki do dnia porodu (polowa lipca) to bedzie mi przyslugiwac macierzynski? Zapewne tak tylko jak z kontrola ZUS w tym wypadku?Moga sie czegos przyczepic? Planujemy zarobki okreslic na poziomie 3000zl netto,oczywiscie dostawalabym comiesieczny przelew,w umowie okreslimy ze to jest praca zdalna,z domu.czy jesli np poszlabym na L4 od czerwca to to tez by bylo ok?jak myslicie?

Gość 0-0099
dlaczego wy tak wszyscy kombinujecie??

Gość tak, normalnie będziesz
miała płacony macierzyński

Gość ciezko, bo...
nikt nie zatrudnia w zaawansowanej ciąży, po 2 musi ci zagwarantować potem stalaa umowę, wiec dalej placic składki, i po nazwisku dziecka potem się kapna, mój brat cioteczny miał z tym problemy jak zatrudnil po rodzinie dziewczyny w ciazy

Gość Czytosieuda
Dlatego,ze trzeba z czegos zyc.panstwo na dyma na kazdym kroku wiec jesli jest szansa na dodatkowa kase to czemu nie??

a na kiedy masz termin?

Gość mrs.smirh
myslę, ze przejdzie, kombinuj ile wlezie, robiłam to samo

jeśli dobrze się czujesz, to na Twoim miejscu poszłabym na L4 tydzień przed porodem, bo po co wcześniej?

Gość Czytosieuda
No ale jakie to ma znaczenie,ze w ciazy jestem?pomijajac fakt,ze to Moj facet,gdyby nim nie byl a mial ochote mnie zatrudnic pomimo ciazy to tez by mial problemy?? Tym bardziej,ze chodzi o papierkowa robote,ktora w domu mozna wykonac wiec po co ma placic komus obcemu skoro ja moge to robic?

Gość myślę że to nie przejdzie
moja przyjaciółka miała kontrolę z ZUS i wstrzymany macierzyński bo w ciąży dostała niewielką podwyżkę. Dla ZUSu nie ważne było że to wyrównanie dostali wszyscy pracownicy a nie tylko ona, czy też że przyjaciółka pracowała do 9 mca. Po kilku miesiącach sprawdzania oddali jej kasę, ale żeby dostać ustawowe odsetki musiała się z nimi wykłócać. W twoim przypadku na 100% będziesz mieć kontrolę i na bank udowodnią że zatrudnienie było fikcyjne. Tam nie pracują idioci, zdają sobie sprawę z takich chwytów.

Gość hela09
ja zostałam zatrudniona w 3 misiacu ciąży u swojego partnera - konkubenta hehe. Pracowałam 3 miesiące bo tyle trzeba mieć, dokł. 90 dni by iść na L4 i by przysługiwało wszystko. Tylko my wpisaliśmy najniższą krajową w zarobkach by nie było ewidentnie lipy. I wszystko było ok jak poszłam na L4 i teraz jestem na macieżynskim i tez jest ok. Kontrola była z ZUSu ale nie związana ze mną, akurat padło na nas :) A teraz inna pracownica jest w ciązy i też przeszła do nas ale nie wiedziała, ze jest i poszła na zwolnieni i mam nadzieję, że ZUS sie nie dopatrzy, że co roku ktoś u nas w firmie w ciązy :)

Gość jak to dlaczego
żeby się nie przemęczyć i mieć kasę. Płacisz 3 miesiące składki, a potem inni płacą na ciebie przez póltora roku. W tym kraju jedynym słusznym rozwiązaniem jest praca na czarno, aby nie utrzymywac tego typu złodziei i kretaczy.

rozumiem, że ojciec zatrudnił dziecko w ciąży? Ty się bój prokuratora a nie ZUSu :D

Gość Czytosieuda
No wlasnie sie zastanawiam czy oplacac skladki do lipca czy wystarczy np miesiac? O ile sie orientuje ZUS oplaca chorobowe dopiero od 33dnia L4

Gość oj tammmm
możesz tak zrobić ..tylko żeby było wszytko dobrze w papierach .

Gość jbnhcbhdbhjbhfbh
"ciezko, bo... nikt nie zatrudnia w zaawansowanej ciąży, po 2 musi ci zagwarantować potem stalaa umowę, wiec dalej placic składki" bzdury forma umowy jest dowolna - i tak ulegnie przedłużeniu do dnia porodu obowiązku zapewnienia etatu też nie ma - może np. po zakończeniu macierzyńskiego sama się zwolnić zresztą to nie kuzynka, a partnerka mogą nawet współprowadzić działalność i oboje na własnej działalności płacić ZUS - wysoki ZUS da wysoki macierzyński przez okres macierzyńskiego opłaca się jedynie składkę na ubezpieczenie chorobowe czyli ok. 260 zł miesięcznie, warto działaj, Dziewczyno :-)

Gość oj tammmm
dla własnego dobra przepracuje te 2-3 miesiące żeby Zus sie nie czepiał. Jak masz możliwość to kombinuj .

Gość jeśli zyjecie w zwiazku
Formalnym - jestes jego legalna zona to niestety nie możesz miec statusu osoby zatrudnionej tylko wspolpracujacej :o i w zwiazku z tym niestety nie będziesz miała prawa do maciezynskiego :o mialam taka sama sytuacje tzn byłam zatrudniona , wyszlam za "szefa" za maz i zmienil się mój "status" przez co straciłam prawo do "przywilejow" :o lepiej zaloz wlasna dzialalnosc, po miesiacu idz na L-4 a pozniej na macierzynski :)

Gość jbnhcbhdbhjbhfbh
był wyrok Sądu Najwyższego w podobnej sprawie: prowadzący działalność gospodarczą mąż dopisał jako współpracującą żonę - chyba na 2 tygodnie przed porodem ZUS podważał, a jednak przegrał

Gość Czytosieuda
Ale nie sa w stanie udowodnic,ze to fikcja skoro bedzie wpisane,ze to praca zdalna.nie musze codzien stawiac sie w biurze.a juz chyba najmniej powinno ich interesowac to ile kto ma wyplaty.nie wpisze najnizszej krajowej bo wczesniej pracowalam za 3500 netto I taki tez macierzynski mialam,wiec to chyba jeszcze bardziej zle by wygladalo,ze jest najnizsza aby tylko byla.w poprzedniej ciazy bylam na L4 od 12 tc,nie mialam zadnych kontroli.i mam gdzies co poniektore mowia,jakby czlowiek byl uczciwy to by g*** mial w tym kraju.jakbym potrzebowala czegos od panstwa to by mnie mieli w doopie

Gość Czytosieuda
Nie jestesmy malzenstwem

Gość jbnhcbhdbhjbhfbh
"jeśli zyjecie w zwiazku Formalnym - jestes jego legalna zona to niestety nie możesz miec statusu osoby zatrudnionej tylko wspolpracujacej " chyba coś pokręciłaś - tak, żona, jak i osoby prowadzące wspólne gospodarstwo domowe nie mogą pozostawać w stosunku pracy, ale mogą współpracować - podlegają zgłoszeniu do ZUS na takich samych zasadach jak osoby prowadzące działalność gospodarczą czyli opłaca się za nie składki jak za prowadzących działalność, przez ZUS traktowani są jak przedsiębiorcy coś przeoczyliście

Gość Czytosieuda
To jak jest w koncu-niektore pisza ze musze mesiac pracowac inne,ze 3miesiace,aby miec prawo do macierzynskiego

Gość gjhrfgj
Jeśli będzie kontrola z Zusu to przypuszczam, że przegrasz. W ubiegłym roku spotkałam się z podobną sprawą. I pracodawca miał zaliczone zapłacone skladki na poczet przyszłych należności a kobiecie zarzucono pracę pozorną i odmówiono wypłaty. Tam nie pracują głupcy. A takie coś od razu pachnie przekrętem

Gość gjhrfgj
Jesli jesteś pracownikiem to 30 dni, jeśli Prowadzisz dzialalność to 90 dni. To są okresy karencji dla uzyskania zasilku chorobowego

Gość Czytosieuda
Laura Jesli juz chcialas sie ponabijac to moglabys gdybym naspisala w temacie Zatrudnienie dziecka przez ojca,wtedy mialo by to sens w twoim kontekscie.J.polski z podstawowki sie klania

Gość Czytosieuda
No wlasnie tego okresu wyczekiwania nie bylam pewna,czyli 30 dni.ja wiem ze w ZUSie nie pracuja glupcy ale to tez nie jest prywatny folwark pan urzedniczek wiec chyba nie moga nic zrobic jesli w papierach jest wszystko ok a one tylko maja osobiste odczucia,ze to fikcja.

Gość no masz racje
Przepracuj 2 miesiące idź na L4 i nic ci nie zrobią . Tylko porządek w papierach musi być.

Gość gjhrfgj
Wiesz ja nie piszę tego złośliwie tylko z przestrogą bo pracuję przy tym. Po pierwsze Zus zwraca uwagę na to czy Osoba prowadząca dzaialalność zatrudniala kogoś na takie stanowisko, po drugie czy sa inni pracownicy i jakie dostają wynagrodzenie, czy firma wypracowuje takie zyski by realne bylo placic 4200 brutto. Narażasz sie na odstrzal nie samym zatrudnieniem tylko Kwotą jaką chcecie dać na umowie.

Gość jbnhcbhdbhjbhfbh
do macierzyńskiego i chorobowego w przypadku stosunku pracy wystarczy dni 30 w przypadku działalności gospodarczej - do chorobowego potrzeba 90 dni,a co macierzyńskiego - tylko30