Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość a po co te wasy

jest tu jakas ksiegowa?

Polecane posty

Gość a po co te wasy

Kupilam buty na allegro. Niestety musialam je zwrocic. Nie dostalam jednak paragonu za te buty. Sprzedawca kazal je odeslac. Oczywiscie reklamacji nie uwzglednil. Zarzadalam zwrotu kasy na konto. No i minely 2 tyg kasy nie dostalam, wiec pisze do sprzedawcy gdzie moje pieniadze, dlaczego je przetrzymuje? wyzwal mnie od najgorszych bo podobno nie zamiescilam tej informacji w pudelku (pisemko reklmaacyjne bylo, nr konta tez). No to wyslalam nr konta, ale ze byl nieprzyjemny, zapytalam go dlaczego wowczas w paczce nie bylo paragonu lub rachunku. Napisal mi, ze : Ależ ja wystawiam rachunki ... ale nie mam takiego obowiązku. Proszę się lepiej zorientować w przepisach. Dobra wiec, chce sie zorientowac. Kiedy sprzedawca ma obowiazek wystawiac paragon, a kiedy rachunek ? Chyba bedac na ryczalcie moge sie domagac rachunku ? Ale cos mi sie wierzyc nie chce by ta osoba byla na ryczalcie, poniewaz wystawia po 120 aukcji z butami za ponad 100 zl para. Jakby mnie nie obrazil i nie wyzwal od idiotek sprawe bym zostawila. Ale nie pozwole sie obrazac i chce zglosic DO SKARBOWKI ze ten sprzedawca nie wystawia rachunkow ani paragonow. Czy moga go sprawdzic? Pozdrawiam :)

Gość a po co te wasy
zażądałam* :O

Gość Ma OBOWIĄZEK
maOBOWIAZEK zawsez wydac PARAGON, lub fakture Musi,inaczej podaj go do skarbowki, czy fiskusa

Gość Poduszka_na_igły
sprzedawca ma obowiazek wystawic paragon/fakture!!!!

Gość miiimi
zawsze musi wystawić rachunek lub paragon. Ryczałt czy inny sposób rozliczania nie ma tu w ogóle nic do rzeczy. Każdą sprzedaż kupiec musi potwierdzić dokumentem sprzedaży. Zagroź mu, że zadzwonisz do jego Urzędu Skarbowego i powiedz, w czym rzecz. Powiadom również Allegro jak sprawa wygląda, choć tu akurat nie spodziewałabym się żadnej reakcji.

Gość miiimi
miało być: i powiesz w czym rzecz- to znaczy powiadomisz Urząd o nieudokumentowanej sprzedaży

Gość a po co te wasy
dzieki :)

Zależy jaką ma sprzedaż, nie musi mieć kasy fiskalnej. Na pewno dobrze sprawdził wielkość swojej sprzedaży, więc myślę że nic nie ugrasz.

Przy sprzedaży nieprzekraczające 20 tysięcy sprzedawca nie jest zobowiązany do ewidencjonowania sprzedaży przy pomocy kasy fiskalnej.

Gość a po co te wasy
szczerze jak nic nie ugram, to przynajmniej bedzie mial kontrole skarbowki i tyle. ja zadalam mu pytanie dlaczego nie dostalam rachunku lub paragonu, to napisal mi to co napisal. ze niby wystawia a nie ma obowiazku. no ale ja nie dostalam, wiec nie wiem czy tak wystawia.

Gość a po co te wasy
messol majac 120 aukcji z obuwiem po 100 zł na prawde myslisz ze nie przekroczy 20 tys zł ?

Gość miiimi
przy sprzedaży tylko wysyłkowej w ogóle nie musi mieć kasy, nawet po przekroczeniu limitu, więc nie wprowadzajcie w błąd. Mimo to, każda sprzedaż musi być potwierdzona dokumentem. Nawet w kiosku na ulicy przy braku kasy sprzedawca musi po każdej transakcji wpisać sprzedaż w dzienną ewidencję a na żądanie wydać ręcznie wypisany paragon!

Gość do miiimi
buahahaha, ale zes pojechala. firma sprzedajaca na allegro powiedzmy ma obroty ok.milion zl rocznie i nie nie musi miec kasy sprzedajac na allegro. wez dziewczyno glupot nie gadaj ...

Gość miiimi
Proszę nie podważać mojej wiedzy :P Dz. U. z 2009 r. Nr 224, poz. 1797) mówi, iż nie ma obowiązku ewidencjonowania za pomocą kasy rejestrującej obrotów uzyskanych z tytułu tych transakcji sprzedaży wysyłkowej towarów, które spełniają określone wymienione warunki. Najważniejsze z nich to aby: - zapłata za towar w całości następowała za pośrednictwem poczty i banku na rachunek bankowy - zapłata za towar w całości następowała gotówką

Gość miiimi
trochę chaotyczne to co powyżej, bo wklejane. Można jednak sięgnąć do Dziennika Ustaw i dopiero później głupkowato się wymądrzać! Są oczywiście obostrzenia, jak np. takie, że kasa musi być nawet w wysyłkowej sprzedaży, jeżeli handluje się kruszcem i wyrobami z niego. Czyli jeśli ktoś zrobi kolczyki ze srebrnym sztyftem i chce je sprzedaż wysyłkowo nawet, to już od pierwszej transakcji MUSI mieć kasę. Bez względu na limit.