Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość muszę się wyleczyć

Proszę pomóżcie mi, mam lęki :(

Polecane posty

Gość muszę się wyleczyć

Dzień dobry, zaczne od tego, że mam 25 lat i jestem DDA. Skonczyłam studia humanistyczne i ucze się jeszcze zaocznie w szkole policealnej. Od bardzo dawna cierpię na stane lękowe. Jednak najbardziej dokucza mi, a wręcz uniemożliwia normalne zycie lęk przez p[óściem do pracy. Podjęłam terapie DDA, ale no..nie widzę efektów. Nie mam za co żyć, nie chce już być pasożytniczym człowiekiem. Musze iśc do pracy. Sama sobie nie pomogę, dlatego myślę nad braniem psychotropów. Co prawda moja teraupeutka stwierdziła, że nie powinnam ich brac bo wtedy swoją samoocenę będę zawdzeiczac jedynie lekom a nie pracy nad sobą. Ale ja już nie mogę tak zyć:/ Boję się nawet CV wysłac. Przecież to chore i nienormalne. Nie wiecie, jak zazdroszczę ludziom tego, że pracują i się nie boją - kończą kształcenie i idą do pracy. Ja nie potrafię :( Znajomi patrzą na mnie z politowaniem, ja już nie mam siły wstawać z łózka. Gdy rozmawiam z kimś "ważnym" np. lekarzem, jakimś urzednikiem sama siebie stawiam w pozycji ofiary: mówię podłamujacym się głosem, nie umiem wyrazic swojego zdania, rece mi się trzesa. Wiem, że wszystko przez DDA. Dlatego nienawidze swojej przeszłości, tego pijaka. Gardzę wszystkimi alkoholikami, któzr skazuja swoje dzieci na takie coś. Wracając do meritum: czy na ten konkretny lęk są jakieś psychotropowe środki? Będę ogłupiona po nich? W ogóle będą w stanie mi pomóc? Proszę o rady w tej kwestii, jesli ktoś coś wie na ten temat.

ja biore hysdroksyzyne i jest naprawde super. lek mija po 15 minutach, i spokojnie moge sobie wziasc tabletke czy pol przed praca, nie jestem senna ani zamulona

Gość musze się wyleczyć
Aha. To już jest jakies pocieszenie. Już dojrzałam do decyzji, ze muszę się zapisać do psychiatry. Oby tylko był mi on w stanie pomóc.

Gość hngfthb
po hydroksyzynie sie strasznie spac chce a jak sie bierze dluzej to uzaleznia

Gość marrri
proponuję ci zmienić terapeutę na innego, praktykującego inną szkołę psychoterapeutyczną, przeszłość DDA możesz się zająć później. Najpierw ogarnij teraźniejszość Warto nawet zapłacić, ale iść do certyfikowanego terapeuty poznawczo - behawioralnego. To terapia na zmianie myślenia i zachowań, najbardziej skuteczna w różnych problemach. Załóż dzienniczek uczuć, możesz wpaść na miting DDA jeśli nie byłaś i jeśli Ci to będzie odpowiadać - uczęszczać NIE WCHODŹ w psychotropy. Tylko Cię zamulą Jeśli jest jakieś mniej drastyczne wyjście, jakieś uspokajające praktyki z naparem z ziółek, czy lajtowe środki uspokajające - nie uzależniające, to lepsze to Wielu psychiatrów i psychologów niedouczonych lub leniwych chcą wszystko załatwić psychotropami. Nie mówię, że są złe, ale często można się bez nich obyć polecam Ci też książkę http://www.gwp.pl/292,oswoic-lek-jak-radzic-sobie-z-niepokojem-i-napadami-paniki.html oraz do zmiany nawyków w myśleniu audycje: DOBRONOCKA http://chomikuj.pl/papric/DARMOWE+audiobooki+i+pliki+audio/Audycje+Radiowe+-+Reporta*c5*bce/Dobronocka+-+audycja+o+samorozwoju ZOSTAW WIADOMOŚĆ http://chomikuj.pl/Rivendell/DDA/Zostaw+wiadomo*c5*9b*c4*87

Gość Safiraa
w twoim wypadku terapeuta powinien współpracować z psychiatrą a nie ci odradzać, tym bardziej, jesli widzi że nie czujesz sie lepiej. jak się nie da czegoś załatwić psychoterapią wspomożenie emocji lekami może wyjść na dobre. psychiatra faktycznie raczej nie wypuście cię bez leków zwłaszcza gdy mu powiesz ze terapie nie przynoszą wymiernej poprawy samopoczucia a ty coraz bardziej nie umiesz funkcjonować w społeczeństwie. nie wykluczone jest również, że prócz DDA, fobi społecznej, możesz miec chorobę psychiczna współistniejące np, PTSD , zespół przewlekłego zmęczenia czy anhedonię. idz do psychiatry ale nie przerywaj terapii. poinformuj obu specjalistów o działaniach.

Gość ktos z niska ocena siebie
wiesz ja sie balem pojsc do pracy od kiedy pamietam, od gowniarza, no i ciagle myslalelm i mysle ze do niczego sie nie nadaje, przeraza mnie wizja ale poszedlem na jedna rozmowe druga i w koncu mnie przyjeli, prace mam wygodna siedzaca swobodna, ale trzeba myslec:) co mnie przeraza i mam ciagle wizje ze nie dla mnie robota i ze szukac nowej musze co zabija mnie:) tak czy siak zauwazylem ze przeraz mnie sama wizja przyszlosci a nie terazniejszosc wiekszosc prac da sie wyuczyc wiec glowa do gory probuj i nie zalamuj sie,,, nawet jesli poniesiesz kleske jedna lub kilka to nie powod by sie zalamywac,,, praca to nie taka straszna rzecz nie ma sie czego bac :) trzymaj sie i pozdrawiam uwierz w siebie