Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamusinkap

przedszkole

Polecane posty

Gość ichigo
wola... to też dobrze, że na naszej ulicy jest 2 przedszkola, za rogiem jeszcze jedno... może nie będzie tragedii

Gość ichigo
chyba zostaje tylko trzymać kciuki

Gość mamusinkap
hm, a ile mają miejsc w przedszkolu? są też dzieci, których 1 rodzic pracuje, tu już pkt jest 16,a nie 32 i mieszkają w warszawie 32 pkt, czyli 48 pkt łącznie, sama poznałam taka mamę, więc nasze dzieci mają większa szansę

Gość ichigo
25 miejsc bo tylko jedna grupa maluchów będzie (jak zawsze zresztą)... i cieszę się, że w tym roku weryfikują u nas dokumenty tzn. trzeba przedstawić PITa (tylko pierwszą stronę), żeby było widać Urząd Skarbowy no i że się w ogóle pracuje + zaświadczenie z pracy, że się jest zatrudnionym. Bo 3 lata temu nikt nie sprawdzał żadnych dokumentów i można było kłamać na potęgę. Na szczęście nam się wtedy udało bez kłamstwa i mam nadzieję, że teraz też tak będzie.

Gość mifgfgh
rr

Gość mifgfgh
nawet jak rodzic nie pracuje na ten czas to mozna to wrzesnia prace znalesc. a nie ze liczy sie tylko miesiac marzec kiedy jest rekrutacja.

Gość mamusinkap
ode mnie też wymagali przedstawienia tych dokumentów, z pieczątkami i podpisami żartujesz? naprawdę kiedyś nikt nic nie żądał?

Gość mamusinkap
nie do września, tylko do zakończenia skałdania dokumentów, później juz nikt nie będzie niczego wymagał, bo złożyć nie będzie można, a czas na złozenie jest do 22 marca, chyba, że będzie rekrutacja uzupełniająca, to trochę później

Gość mifgfgh
t

Gość mifgfgh
w czasie rekrutacji sie tylko liczy czy rodzic pracuje czy nie. Potem to nikogo nie iteresuje. a jak ma rodzic pojsc do pracy jak nie ma co zrobic z dzieckiem????

Gość ichigo
oczywiście... w 2010 roku, kiedy składałam dokumenty o przedszkole dla córki to nic nie było potrzebne. Nawet jeszcze zapytałam, czy nic nie będą weryfikować to powiedzieli, że nie i że liczą na uczciwość rodziców... naprawdę nie wiem jakim cudem wtedy się dostaliśmy skoro można było pisać co się chciało... teraz też jak składałam dokumenty poszłam szczęśliwa, bez żadnych potwierdzeń, a tu niespodzianka ;P Musiałam iść do pracy (dobrze, że jest koło przedszkola) i wrócić z zaświadczeniem i PITem, a na drugi dzień z takimi samymi dokumentami od męża z pracy. Trochę to, delikatnie mówiąc, upierdliwe... jednak mam nadzieję, że dzięki temu dzieci mają większe szanse, no bo innym trudno nakłamać skoro muszą też przedstawić dokumenty

Gość mamusinkap
z pitem nie okłąmią, ale zaswiadczenie chyba można sfałszować, chyba, bo ja bym nie ryzykowała, ale mniemam, że znajdą sie takie osoby, chociaż może przesadzam

Gość ichigo
ale tak, zgadzam się, że jak rodzice mają zacząć pracować, skoro nie mają co zrobić z dzieckiem... a jak mają coś z nim zrobić, skoro nie dostało się do przedszkola, a nie ma na nianię bo przecież nie pracują... błędne koło... powinni jeszcze, moim zdaniem, brać może pod uwagę dochód na osobę w rodzinie... no bo co z tego, że jeden rodzic nie pracuje, skoro musi iść do pracy, żeby zapewnić dziecku godne życie...

Gość mifgfgh
j

Gość ichigo
owszem, myślę, że zaświadczenie mogą sfałszować... tym bardziej, że pani dyrektor takie zaświadczenie tylko czyta i oddaje do rąk własnych rodzica... nie zostawia w dokumentacji, więc nie ma nawet później strachu, że sprawa się wyda i będą jakieś konsekwencje za fałszerstwo

Gość mamusinkap
ten dochód to duże ryzyko, bo trzeba by zarabiać po 6 tys na łeb przez dwoje rodziców, bo jak dziecko nie dostanie się do państwowego, to prywatne, a tam trzeba sporo więcej bulić, a są też inne dzieci do wychowania, wykarmienia i duże wydatki, kredyty a ile kosztują u was prywatne przedszkola, orientowałaś sie może?

Gość ichigo
dlatego dobrze, że te PITy też trzeba pokazywać

Gość mifgfgh
powinno to byc inaczej. ok teraz sa zapisy. ale np. poiwnno byc cos takiego ze do konca lipca powinno byc obowiazek dostraczenia zaswidczenia o zatrudnieniu. od marca do wrzesnia to 5 miesiecy jest. a w tym okresie moze rodzic znalesc prace ale do niej nie pojdzie bo dziecko sie do przedskola nie dostalo.

Gość mamusinkap
u mnie sprawdzała dokladnie pieczęć i podpis, jam coś ją tknie to moze nie przyjąc takiego pisemnka moim zdaniem pierwszeństwo powinni mieć rodzice pracujący, bo jak się małe nie dostanie, to co, trzeba z pracy sie zwolnić? czy jak? co zrobić z dzieckiem? do pracy zabrać? a tak przynjamniej podatek jest odprowadzany, miasto powino o tym pomyśleć

Gość ichigo
zdaje się, że 800 - 1200 zł za miesiąc... chociaż to informacje z tamtego roku, a podobno teraz ceny trochę pospadały, bo jest duża konkurencja na rynku... a u Was??

Gość mamusinkap
rzecz w tym, że się wogóle nie zainteresowałam prywatnym, liczę, że sie młode dostanie, a jak nie, to będe się odwoływac i walczyć u nas jest 80 miejsc, w pierwszego wyboru, dzieci troszkę więcej, nie wiem, zobaczymy

Gość ichigo
no widzisz... a u mnie tylko zerknęła, sprawdziła czy ten sam zakład pracy na zaświadczeniu co PITa wystawiał i oddała wszystko... no prywatne przedszkole to też opcja, ale u nas prywatne jest daleko, a to państwowe zaraz koło domu... i raczej dużo trudniej byłoby mi prowadzać córkę do szkoły tutaj, potem synka ze 2 km do przedszkola, a potem jeszcze wracać do pracy, a potem jeszcze po pracy znowu bieganie, żeby ich pozbierać... dlatego chciałabym, żeby synek miał przedszkole koło szkoły córeczki, żebym chociaż prowadzała ich w jedno miejsce a nie tak jedno tu, drugie tu, a ja jeszcze gdzieś indziej do pracy :/

Gość mifgfgh
jj

Gość mamusinkap
a to też jest sposób, porównanie pitu do zaświadczenia, jak coś nie pasuje to raban, dobra sprawa, u nas też patrzyła i na to i na to, potem te pieczęcie czy są ok no miejmy nadzieję, że sie Twoje dziecię dostanie, podobno na Woli tragedii nie ma, a na jakiej ulicy masz przedszkole?

Gość ichigo
brożka... oj, zobaczymy, zobaczymy...

Gość ichigo
mam też nadzieję, że Wasze dzieciaczki się dostaną... ależ fajnie to będzie, takie małe brzdące, dopiero się urodziły te nasze dzieci a tu już przedszkolaki będą :) mam nadzieję, że niedługo wszystkie/wszyscy (bo może i tatusiowie tu są z nami) będziemy łezki na ślubowaniu na przedszkolaka" ocierać. :)

Gość ichigo
ehh... pamiętam te 3 lata temu jak się cieszyliśmy , że córeczka dostała się do przedszkola pierwszego wyboru i jak skakaliśmy po domu z radości... mam duuużą nadzieję, że teraz też tak będzie.

Gość mifgfgh
a myslicie ze duzo rodzicow zapisuje dzieci do przedszkola nie do 3 tylko do 4 latkow.?

Gość mamusinkap
aha no ja na czumy, blisko mamy do siebie oj tak, oby się dostały, w razie czego ja nie odpuszczę

Gość mamusinkap
tych samotnych matek to też tak dużo nie ma, a sa też dzieci, ktorych jak pisałam jedno z rodziców pracuje, albo nie odprowadzaja podatku w warszawie ale mam nerwa, a tu jeszcze czekać tyle