Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość praktycznie zaradna :)

Kącik praktycznych i ciekawych rad i wskazówek! Podzielmy się wiedzą :)

Polecane posty

Zapraszam kochane do podzielenia się wiedzą z różnych dziedzin. Ale w dzisiejszej dobie chemii w żywności i przy galopujących cenach warto na pewno podzielić się ciekawymi przepisami. Ja właśnie szykuję domową szynkę :) Rano natarłam mięso marynatą z oleju z sokiem z cytryny, solą, czosnkiem i majerankiem.Wstawiłam na kilka godzin do lodówki. Teraz włożyłam do piekarnika na temp. 200st i będę piekła ok 1.5-2h. Aby mięso nie było suche to piekę w woreczku. Podzielicie się pomysłami jak zaoszczędzić pieniądze i zdrowie?

Gość na złym forum ten temat
tutaj same kebabowe pizzowe i mcdonaldowe mamuśki ktore otwierają dzieciom gerbery ;)

dziewczyny na innym topiku poradziły dodać bułkę tartą do placków ziemniaczanych zamiast mąki - faktycznie wyszły fantastycznie chrupiące:)

Gość mistic
tylko bułkę ? nic kompletnie mąki ?

Ex dziękuję za przekazanie dalej :) Ja np zamiast tradycyjnej panierki robię taką mąka gryczana bułka tarta sezam trochę utłuczonych słonych paluszków :)

Gość schydlam 20 kg
ja na katar wacham chrzan,faktycznie działa lepiej niż wszystkie aerozole i krople.

Gość jaskdkasdj
kobiectki a ja proszę o sprawdzony przepis na ocet jabłkowy

A i jeszcze sposób na ból zatok- na patelni bez tłuszczu usmażyć dwie łyżki stołowe soli,wsypać do lnianego woreczka i położyć na zatoki. Ja zamiast woreczka,którego nigdzie nie mogłam dostać kupiłam bawełniane skarpety dziecięce :)

zrobiłam czarna fasolę na ostro polecam :) namoczyć fasolę przez noc ugotować z łyzeczka soli na patelni zesmazyć startą na drobno marchewkę i puszkę pomidorów z łyżka stołową ostrej papryki pieprzu i 4 ząbkami czosnku fasolę wrzucić na patelnię z pomidorową papą razem przemieszać i podduszać ugotować ryż ( stary zażyczył sobie jeszcze do tego kulki z mięsa) na talerze i wchłaniac dzięki za przepis na szynke :)

Ale taki świeżo starty ten chrzan? A na zbicie temperatury polecam chłodne kompresy na nadgarstki.

Gość schydlam 20 kg
najlepiej siwerzo starty,jak nie mam to wacham ze słoiczka.

A do tej fasoli można dać mus z pomidorów? Nie kupuję żadnych koncentratów,tylko świeże pomidory traktuję blenderem i to jest dla mnie zawsze baza do sosów.

ja miałam puszkowe jakieś wrzuciłam i sa dobre ;) ale jak będzie sezon będę uzywała swieżych aha i łyzeczke przecieru ;)

Muszę w takim razie jutro kupić,bo coś ostatnio pociągam nosem :) Dziękuję za wszystkie cenne rady i oczywiście proszę o więcej :)

To spróbuję z tym przecierem. Dzięki!

Z tymi plackami ziemniaczanymi to prawda, ja też tak robię i zawsze wychodzą pysznie chrupiące. Ciemne ubrania- jeśli macie takie "prześwietlone" miejsca (jakby wytarte, lekko odbarwione), zamoczcie w piwie (wstarczą 3/4h). A jakieś małe plamy na ciemnych ciuchach można przemyć gąbką zamoczoną w zimnej, zasypywanej kawie. Zupę, do której nasypiecie za dużo soli można uratować jeszcze pokrojonym w plasterki surowym ziemniakiem (podobno tak samo działają skórki od chleba, ale osobiście nie próbowałam).

nie dałam w ogóle mąki, a panierki można robić różne - bardzo chrupiąca jest jak się drobno zmieli płatki kukurydziane

Pyszna pasta do chleba - groch, fasolę, soczewicę (nie wszystko razem tylko do wyboru ;)) ugotować, dobrze odcedzić i dodac do tego cebule podsamżona na patelni. Wszystko zmiksowac blenderem, przyprawić do smaku, jak będzie za suche, dodać trochę oliwy lub lepszego oleju. Mozna tez samemu wyhodować kiełki. Robiłam z fasoli mungo i słonecznika. fasolę wsypac do słoika, zalac woda i zostawic na kilkanaście godzin. Potem wylać wodę, słoik odstawic w ciepłe, zacienione miejsce przykryty gazą. Płukać kilka razy dziennie ciepłą wodą.

To ja coś z ciast. Sernik, żeby nie opadł to należy Go zostawić w zamkniętym piekarniku do całkowitego ostygnięcia albo piec w kąpieli wodnej. A co do przecieru albo pomidorów w puszce to dziewczyny używajcie tego do woli. Tak samo ketchupu. Pomidor to jedyne warzywo, które po przetworzeniu jest zdrowsze niż przed;)

Gość kiedyś moja na szczeście
z tymi plackami ziemniaczanymi musze koniecznie spróbować, bo uwielbiam placki ziemniaczane w moim regionie nazywane plinzami ( czy plince )hehe. a co do oszczedzania to ta szynka domowa naprawde wychodzi taniej i smaczniej niz kupna?

Ah, i moje najnowsze odkrycie - banan położony na innych owocach, powoduje ich szybsze psucie ;) Mam taką wielką paterę, na której zawsze kładę jabłka, kiwi, winogrona, banany i pomidory (to mam w domu zawsze). I nie ma opcji, żeby owoc czy ten pomidor, na którym leży banan, nie zaczął ciemnieć albo po prostu gnić po dwóch dniach.

Gość oj koniecznie muszę!!
przetestować ten przepis na placki z bułką tartą uwielbiam placuszki!!

Gość moje danie......
To ja kupuję pierś z indyka, nacieram ją przyprawami, majerankiem, czosnkiem granulowanym, pieprzem, papryką słodką, solą ziołową i wkładam do lodówki na 2 h, potem mocno obwijam rękawem do pieczenia, zawiązuję nitką lnianą tak by nie wlatywała do wnętrza woda i gotuję półtorej godziny na małym ogniu pod przykryciem. Jemy to do kanapek.

banany są czymś pryskane - już nie pamiętam - może to od tego? jak macie jakieś fajne przepisy na pasty do smarowania z jajkiem zwłaszcza to ja reflektuję!

Cisza - u mnie się nie sprawdza to z sernikiem - tak też próbowałam - zawsze opadał:(

Gość fanka anka
sok po owocach najlepiej spiera się posypując pobrudzone miejsce solą, zostawiamy na jakiś czas a potem lejemy wrzątkiem. Usuwa nawet jagody.

Gość kiedyś moja na szczeście
moje danie - super, wypróbuję ten przepis przed świętami.

Gość moje danie......
A co do bananów. Jak obierzecie banana to wewnętrzną stroną skórki, tą tak jakby z miąższem można 'wypastować" buty, będą pięknie błyszczeć.