Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość praktycznie zaradna :)

Kącik praktycznych i ciekawych rad i wskazówek! Podzielmy się wiedzą :)

Polecane posty

Co do koncetratu pomidorowego-to po prostu nie przepadam za jego smakiem,więc raczej nie używam,ale jednej łyżeczki nie poczuję ;) A ketchup uwieeelbiam. Dobrze wiedzieć z tym ułożeniem owoców. Co do szynki to 1kg kosztuje 12-14zł. Z tego wychodzi mi produktu gotowego ok 0.7-0.8kg więc wtedy powiedzmy kilogram niech wyjdzie za te 17zł za kg. A jaką naprawdę dobrą szynkę kupisz za te pieniądze? Koszt gazu za te 2godziny niech będzie 1zł,przypraw też 1zł,a lepsze szynki są powyżej 35zł za kg. No i wiesz co jesz. Ja robię tak raz w tygodniu,to mamy cały tydzień na kanapki i tylko lekko obsycha jeśli wcześniej pokroję na plasterki,ale nie ma nalotu ani mułu jak ta ze sklepu.

Gość asdfghjhgv
W Poznaniu mówi sie PLYNDZE na placki ziemniaczane matole!!!

Gość małajadzia
Jak miło czytać topik bez chamskich docinek i krytyki innych :)

Gość kiedyś moja na szczeście
paste do smarowania z jajakiem ja zawsze robie najprostszą. Oczywiście jajka ugotowane na twardo, miażdże to tuczkiem do ziemniaków. dodaje majonez, odrobine musztardy i to wsio. Czasem dodam rózne zioła albo np. koperek, szczypiorek i zawsze wychodzi pyszna pasta. Uqwielbiam wprost paste z jajek. Z jajek można tez zrobic kotlety. Tez rozdusza sie jajka ugotowane na twardo i robi sie jak kotlety mielone tz dodaje sie albo bułke tarta albo buiłke lub chleb namoczone wcześniej. do tego jajko surowe, sól, pieprz, można dodać szczypiorek. Formułujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju. Sa wspaniałe Podobne kotlety mozna zrobic z grzybów najlepiej leśnych. Grzyby gotujemy, mielimy lub drobno siekamy, dodajemu podsmazona lekko cebulke, jajko, bułke tarta, doprawiamy. Obtaczamy w bułce tartej i smazymy. Moi znajomi uwielbiaja te kotlety a ja je często robie bo lubie chodzic do lasu zbierac grzyby - uspokaja mnie to bardzo :)

Kiedyś widziałam najprostszy sos do spaghetti ale nie pamiętam czasu i temperatury. Całe pomidory, cebule i czosnek dać na blachę i do piekarnika - tak jak są w skórkach i łupinkach. Piekło się ileś tam w iluś tam stopniach - niestety nie pamiętam, a z tel nie chce mi się googlować. W każdym razie po przypieczeniu, jak pomidor popęka wyciągnąć i szybko przykryć folią, żeby się zaparowały. Po hmm może 15 minutach warzywa wycisnąć do miski - pomidor w łapę i ścisnąć żeby skórka została w ręku, to samo z cebulą i czosnkiem. Przemieszać czy ugnieść - blenderem lub tłuczkiem do ziemniaków zależy jaką się chce mieć konsystencje. Dodać pieprz, sól i świeżo posiekaną bazylie - gotowe. Wkładu roboty tyle co nic, a sos ponoć zajebiaszczy - przyznaje, że nie robiłam bo nie miałam jeszcze kiedy, chociaż wyglądał bardzo smakowo Placki ziemniaczane z bułką tartą koniecznie muszę wypróbować bo uwielbiam chrupiące, a mi nie wychodzą... no chyba, że zjaram ;)

Gość małajadzia
Jak to pisałam sielanka się skończyła :( przez post powyżej a szkoda....

no właśnie te jajka muszę w jakimś smaku ukryć, bo jak dzieciaki wyczują to plują jakiś czas jadły kotlety z jajek - dodawałam wędzonego łososia i szczypiorek, ale przestały

Absolutnie nie ma porównania między własną szynką, piersią z kurczaka czy boczkiem, a tymi ze sklepu, naszpikowanymi wodą aż do granic możliwości. Ten przepis na pierś z kurczaka super, zrobię na święta ;)

Gość .............,,,,,,,,,,,,,,,,,
..

żeby w lodówce nie śmierdziało ja wkładam przekrojoną cytryne bo wchłania smrodki lodówkowe po 2/3 dniach ją wyrzucam

Też robię takie kotlety jajkowe. Córka lubi, ale facet nie bo to takie stołówkowe bezmięsne :P Ja lubię jak dodam paprykę do środka - taką świeżą, nie przyprawę. Fajnie chrupie. A pastę jajeczną robię regularnie bo to ulubiony dodatek do chleba mojego faceta - jajka na twardo ja rozdrabniam widelcem żeby były kawałeczki, dodaje drobno pokrojoną cebulę, troszkę majonezu tylko żeby konsystencje złapać. Sól, pieprze różne, estragon i gotowe. Ja smaruje chleb nią cienko i posypuje szczypiorkiem, ale facet grubą warstwę nakłada :) Pasta jajeczna jest u mnie na przemiennie z twarożkiem ze szczypiorkiem Ostatnio znalazłam przepis na taką samą ale z dodatkiem twarogu to będę testować no i tuńczykową chce zrobić bo ileż można to samo :P

Najszybsze ciasto świata herbatniki krem do tortów krem robimy zgodnie z opisem na opakowaniu i przekładamy nim herbatniki.

O, jeszcze patent na dobrze upieczone ziemniaki w kostce: najpierw trzeba je podgotować (odcedzić ok 10min wcześniej, niż gotowałybyście normalnie do obiadu), ale przed włożeniem do piekarnika dajcie im odparować 15 min (najlepiej odcedzić, garnek postawić na kuchence i włączyć okap). Wyjdą wam pięknie upieczone, jak z ogniska - z chrupiącą skórką, ale pysznie upieczone w środku. I nie sypcie ich np suchymi ziołami (rozmarynem czy tymiankiem), tylko zioła zalejcie oliwą z oliwek i posmarujcie ziemniaki pędzelkiem - nic wam się nie przypali ;)

MałaBlondynka - placki wyjda Ci chrupiące jezeli ziemniaki zetrzesz nie na tych drobnych oczkach ale na tych grubszych.

Gość moje danie......
Oczywiście, że lepiej zrobić własną szynkę, upiec samemu mięsko i to jeść do kanapek. Kilka razy było tak, że kupiliśmy wędlinę i od razu do kosza bo smród na całą lodówkę i jakiś błyszczący świecący w ciemnościach nalot. A ja jeszcze uwielbiam skwarki robię je sama zamrażam i dodaję do wielu dań, nawet do zup.

to jeszcze powiem jak szybko umyć w środku kuchenke mikrofalowa. Wstawic miseczke z woda i sokiem z cytryny. Ustawic na dosyc wysoka temp. tak aby woda sie gotowała. wytwarza sie para, która osadza sie na ściankach kuchenki. wystarczy minutka- dwie takiego praowania. Później wystarczy wytrzec mikrofalówke w środku szmatka i gotowe.

Oj tarłam na różnych już - nawet takie dłuuugie paski kiedyś robiłam jak w tv zobaczyłam i smaka sobie zrobiłam ;) Ostatnio robię blenderem :D i wychodzą takie same jak na tarce. Robiłam z różnymi mąkami, bez niczego i tylko przyjarane wychodziły chrupkie ;) Cebule i czosnek daje zawsze więc teraz pora bułkę przetestować. Mniam, aż szkoda, że mam obiad już dzisiaj bo bym zrobiła :P Chociaż może na kolację :)

praktycznie zaradna - z tego co napisałaś formowało się jeża, ozdabiało 'szpileczkami' z migdałów i był pyszny tort:)

to ja podam przepis na szybką sałatkę w zasadzie jak będziecie chcieli kogos zaskoczyć niezwykle i elegancko;) rukola (wygląda jak liście mleczu), feta pokrojona w kostkę - najlepeij taka twarda, truskawki pokrojone w ćwiartki, to wszystko do miski i skropić obficie ocetem balsamicznym - pycha

No to teraz jeszcze kryptoreklama: Jeżeli znajdziecie w jakimś sklepie z chemią środek pt. Sinlux, kupujcie bez zastanowienia (nie jest drogi). Odszoruje wam najgłębszy tłuszcz i brud z piekarnika, kuchenki i innych zakamarków. Tylko trudno go dostać, wiem, że potrójne opakowanie jest w Makro, ja kupuję w takim małym sklepiku na osiedlu, ale np w marketach go nie widziałam. Ale jest świetny, żaden środek nie czyści tak jak ten Sinlux, a przetestowałam chyba wszystkie dostępne na rynku.

Ja w lodówce trzymam kawe na spodku :) A ciasto najłatwiejsze DOMOWE ;) wczoraj robiłam http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-ucierane/428-przepis-na-szybkie-ciasto-na-maslance Zajebiaszcze :) Inne łatwe http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-na-krakersach-i-herbatnikach/459-przepis-na-deser-z-kasza-manna I jeszcze jabłecznik na sypko :) Nie chce mi się szukać przepisu Wszystkie proste i szybkie

ex-D.Bill - ojjj, to ja mam podobną, ale droższą: rukola, kurki, ser kozi, maliny i do tego sos: na patelnię dajemy ocet balsamiczny i karmelizujemy z nim brązowy cukier. Jestem pewna, że będziecie się zajadać, wygląda cudownie, a smakuje jeszcze lepiej ;)

o super, dzięki:) tylko się trzeba do kurek dorwać, ale nie omieszkam spróbować;)

I jeszcze sposób żeby rosół był żółty-dodać odrobinę kurkumy.

Jabłecznika na sypko to ja pamiętam przepis:P 2 szklanki mąki 2 szklanki cukru pudru 2 szklanki kaszy manny i proszek do pieczenia To mieszamy i dzielimy na 3 części 1,5 kg jabłek duszę z cynamonem. Wysypuję na blaszkę pierwszą część "ciasta" na to połowa jabłek, na to druga część ciasta i znów jabłka, znowu ciasto a na wierzch tarkuję masło. A i spód blaszki trzeba grubo posmarować masłem, żeby było miękkie ciasto po upieczeniu. Piekę w 190 stopniach przez godzinę.

Ja jabłek nie dusze tylko starte mieszam z cynamonem. Schodzi mi około 2-2,5kg. Cukier daje normalny, ale mniej, nie pełną szklankę. Reszta tak samo :)

Gość polla303
Żeby rosół nie był mętny-solić pod koniec gotowania. Do ciasta na naleśniki dodaję cukier waniliowy, są lepsze w smaku. Oczywiście jeśli jemy jw tylko na słodko. Do gołąbków nie daje surowego mielonego, wcześniej podsmażam, farsz jest lepszy. Farsz do jajek: pieczarki drobniutko kroję, smażę mieszam z żółtkami, majonezem, sól,pieprz, szczypiorek, koperek i faszeruje jajka. Do czyszczenia srebra:do miski wyłożonej folia aluminiową, leje wodę, dodaję sól i wkładam łańcuszki, kolczyki itp. Zeby pieczona karkówka nie była sucha, polewam podczas pieczenia od czasu do czasu wodą.

Gość polla303
Na przeziębienie gorące mleko z czosnkiem, miodem i masłem. Wymoczenie nóg w gorącej wodzie z solą, Picie herbaty lipowej. Odnośnie przekąsek ja robię fajne pomidorki. Pomidory koktajlowe Odkrajam ,,grzybka", trochę miąższu wyciągam ze środka i faszeruje twarożkiem ze szczypiorkiem, układam na zielonych liściach sałaty, fajnie wygląda i smakuje.

Gość polla303
Na gorące dni:kawę rozpuszczalną zalewam zimnym mlekiem, dodaję cukru, mieszam i jeszcze ze 2-3 kostki lodu. Pyszny napój kawowy.