Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jjjposjvfnjdfnvkjenvkjfejjewnf

Spadek.

Polecane posty

Mam pytanie ,bo ostatnio tak zastanawilam sie ...nie jestem z ojcem mojej corki,jest pozbawiony władzy rodzicielskiej,ma zasądzone alimenty,corka ma moje nazwisko...ojciec corki jest współwłaścicielem mieszkania wraz ze swoim bratem...w związku z czym mam pytanie-czy corka bedzie mogła kiedyś dziedziczyć to mieszkanie???

Połowę (albo mniej jesli ten ojciec ma jeszcze jakieś dzieci), pod warunkiem że ojciec nie przepisze swojej połowy na kogoś innego.

Na skutek pozbawienia władzy rodzicielskiej rodzice (lub rodzic, którego dotyczy orzeczenie) tracą prawo do sprawowania władzy rodzicielskiej w zakresie pieczy nad dzieckiem, zarządu jego majątkiem i reprezentacji dziecka. Rodzic pozbawiony władzy rodzicielskiej może dziedziczyć po dziecku, o ile nie zostanie uznany za niegodnego dziedziczenia na podstawie art. 928 KC, a dziecko dziedziczy po rodzicu pozbawionym władzy rodzicielskiej.

Na dzisiejsza chwile nie ma dzieci....ale kto wiec co bedzie dalej...tak się własnie zastanwialam...a mialm tez taka sytuacjię,ze komornik( ma zaległosc alimentacyja) chcial poddac licytacji jego część...ale uwazał,że to nie ma sensu ,gdyż to jest mieszkanie i nikt nie kupil połowy udziałów....