Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ProszeOODPOWIEDŹ2

Allegro użytkownik

Polecane posty

Gość ProszeOODPOWIEDŹ2

Siema. Mam pytanko może ktoś był w podobnej sytuacji. W Srodę zakupiłem pewny przedmiot na "allegro" Sklep użytkownika ma napisane grubym drukiem iż "WYSYŁKA KAŻDEGO DNIA ROBOCZEGO" - 24h od wybrania sposobu zapłaty - Pobranie w moim przypadku. / W czwartek,piątek nie została wysłana - czyli 48h 0 kontaktu ze sprzedającym , nie odpisuje na e-maile. Czy w takiej sytuacji mogę wystawić negatyw i nie ponieść konsekwencji karnych i pieniężnych za zakup? - Nie został wysłany - więc sprzedający nie został obciążony wysyłką. Prowizje mogę zaplacić.

Gość krakersy serowe
a może wysłał przesyłkę, tylko nie dotarła do Ciebie jeszcze

Co Ci to da, że wystawisz negatyw? Skąd wiesz, że nie wysłano zamówienia?

Gość jezu takich kupujacych
to tylko zabic ;/ widac ze swiezak. jak ktos wystawia miliard aukcji, nie bedzie odpisywal na jakies pytania odnosnie wysylek itp. bo na to czasu nie ma - po to jest telefon - sie dzwoni i sie pyta! poza tym sprzedawcy czesto wysylaja paczki i nawet o tym nie wspominaja kupujacemu. nie ma sie co dziwic, jakby kazdemu mieli pisac, ze paczka taka i sraka zostala wyslana, to chyba by nic innego nie robili. poza tym moze poczta polska zawinila, a nie sprzedawca!

Gość njhujh890
na razie to nie wiesz czy nie wysłano. a po drugie, to przeczytaj regulamin tego sprzedawcy, bo większość w ogóle nie wysyła za pobraniem do nowych użytkowników.

Autor widać jest z typu kupujących, którzy z byle powodu wystawiają negatywy :o

Proszę poczytać regulamin Allegro ze szczególnym uwzględnieniem obowiązków sprzedawcy i praw kupującego. Poza tym jest umowny czas na zrealizowanie płatności i wysyłki - zapisy są najczęściej zamieszczone w zakładce "o mnie"... Zanim wystawi się negatywny komentarz, warto też zasięgnąć rady allegro, jeśli ze sprzedającym w ciągu tygodnia od zakupu nie uda się nawiązać kontaktu! Jest taka możliwość, jak "spór" między sprzedającym i kupującym. Należy wyczerpać wszystkie możliwości rozwiązania sprawy, zanim wystawi się komentarz. Wiadomo, że człowiek jest zdenerwowany, jeśli coś kupi i zależy mu na czasie ... ale bywają też przypadki losowe, więc należy jednak wykazać odrobinę wyrozumiałości i empatii... Poza tym nazwa "sklep" nie zawsze oznacza, że jest tam zatrudniony sztab osób do obsługi - czasem właściciel jest jednoosobową firmą... Miałam, przez wiele lat bytności na allegro, kilka takich sytuacji i szczerze przyznam, że tylko dwóch nie dało się polubownie załatwić - raz zapłaciłam za nową sokowirówkę i niestety przez kilka lat nie zobaczyłam ani sprzętu, ani zwrotu pieniążków... Drugi raz kupiłam wielki drapak pod sam sufit, dla moich kotów - kwota była niebanalna, ale okazało się, ze pan sprzedawał wirtualny towar, którego nie posiadał i oszukał w ten sposób kilkanaście osób na tej jednej aukcji, a na kilku innych również wielu ludzi poszkodowanych. Tak naprawdę Allegro nic w tej sprawie nie zrobiło...

Gość ProszeOODPOWIEDŹ2
wysyłka jest kurierem - kurier wysyła powiadomienie na e-mail że przesyłka już została odebrana - owej nie dostałem. Kontaktu brak ze strony użytkownika. Wysłałem jeden sms miał mi potwierdzić czy dany towar jest dostępny - 0 odpowiedzi na drugi dzień nic.

Gość ProszeOODPOWIEDŹ2
Posiada negatywy od użytkowników. Ma ponad 5tys+ pozytywów. Ale są też takie w których oszukuje ludzi, nie zwraca pieniędzy, wysyła nie te towary czy po prostu ludzie czekają 3 tygodnie na wysyłkę.

adsadsa, pewnie tak jest. ja rzadko cos na allegro sprzedaje, ale niestety mimo to czesto trafiam na takich kupujacych i szlak czlowieka bierze czasami ;/

TY NIE UMIESZ DZWONIC ? WSTYDZISZ SIE ? TU TAKI MADRY a wstydzi sie zadzonic. buahahahaha ...

Różnie się w życiu zdarza, że człowiek nie da rady wysłać paczki. Tez ostatnio kupowałam na Allegro (poniedziałek), zamówiłam kuriera a paczka dotarła dopiero w piątek. W międzyczasie dostałam @ od sprzedawcy, że z przyczyn logistycznych wysyłka się opóźni. jezu takich kupujacych -> autor chce najwyraźniej sobie ulzyć wystawiając komentarza po tym jak od 2 dni nie ma ani zamówienia ani smsa :o

Gość ProszeOODPOWIEDŹ2
Sprzedający zastrzega sobie prawo tylko i wyłącznie do wysyłania "smsów" kontaktu na 'gg' lub drogą e-mailową. :) Dzwonic mogę po tygodniu jak już będe bardzo poirytowany.

Gość ProszeOODPOWIEDŹ2
Poza tym nie każdy ma tyle czasu wolnego co wy. Nie każdy ma czas czekać na kuriera. Umówiliśmy się na czwartek i mnie olał. Widzę 3 komentarze pod rząd ze towar jest niezgodny z opisem i to mnie martwi. Od poniedziałku pracuje w innym mieście , kto ma odebrać tą przesyłkę skoro mieszkam sam... Sąsiadom nie ufam. Pracuje w miescie 80km od mojego , wiec kurier tam nie bedzie jechał z braku czasu. Ludzie zrozumcie i ogarnijcie swoje denne komentarze.

Tez uważam że nowi na allegro to zakała społeczeństwa :o ja znowu mam "szczęście" do osób, które tylko sobie kliknęły i im sie kupiło :D SAMO :D

Kiedy minie tydzień, po prostu nawiąż ze sprzedającym kontakt za pomocą "sporu" - ten sposób zazwyczaj działa... A kurier np. moje przesyłki często zostawia u sąsiadów, choć nie miałam tego w żadnej umowie ze sprzedającym, natomiast mieszkam w tym miejscu od niedawna i w zasadzie mało kto mnie zna w tym bloku... Pomimo tego kurier, nawet jeśli nie zadzwoni do mnie wcześniej, zostawia paczuszkę u sąsiadów, bo chyba dwukrotne niedoręczenie skutkuje odesłaniem do nadawcy. A kurier przyjeżdza do nas 65 km, więc nie opłaca mu się jeździć dwa razy - dlatego sąsiedzi są tu dobrym rozwiązaniem. Tyle tylko, że ja zawsze płacę przelewem - nigdy przy odbiorze., to trochę komplikuje sprawę.

Gość normalne pytanie
dokladnie komentarze oglada sie przed zakupem ;/ wtedy bys wiedzial u kogo kupujesz. no ale autor wstydzi sie dzwonic, czytac z tego co widac nie umie ...

Poza tym w środę kupił, 24 godz. później dał ją kurierowi, może było popołudniu więc tak jakby dał ją w piątek, firma kurierska wyśle to w poniedziałek. Autor robi z igły widły.

No ta komentarze powinno się raczej czytać po to one są żeby poinformować o rzetelności sprzedającego. Ale tak jak napisał autor : Skoro umawia się ze sprzedającym na czwartek to w czwartek paczka powinna już zostać wysłana do niego - Chyba jakieś normy ma sprzedawca. Poza tym wejść w weekend np. Na skrzynkę e-mailową i odpisać na wiadomości to nie problem - sam prowadzę sklep internetowy... więc z czystej uczciwości powinien tak zrobić. Poza tym komentarze tu niektórych uważam za zbędne, on chce pomocy a nie waszych ironicznych odpowiedzi (adsadsa) jak ci coś nie pasuje to zaparz sobie Melisse. Też byłem w podobnej sytuacji. Po wygraniu aukcji skontaktowałem się ze sprzedającym który umówił się ze mną na wysyłkę następnego dnia - w e-mailu wytłumaczyłem mu że nie ma mnie często w domu a teraz przez 4dni miałem wolne - Niestety paczki nie dostałem tłumaczył się po tygodniu że w magazynie nie było już danej rzeczy która mnie interesowała... Autorze nie patrz na komentarze tych konusów bo wiedzą tyle, mają tyle do powiedzenia co "Niechcący nacisnął KUP TERAZ" - Gdzie on to napisał co?. Mnie też irytuje kiedy sprzedawca jest nierzetelny. Pozdrawiam serdecznie. - Czy ty kumasz dzieciaku że KURIER przy odbiorze paczki odrazu wysyła powiadomienie?

"kurier wysyła powiadomienie na e-mail że przesyłka już została odebrana" wcale nie została wysłana. Spotkałam się z czymś takim u kurierów z PDP. Myślę, że mimo wszystko powinieneś dzwonić do Sprzedawcy żeby Ci podał numer przesyłki. Zadzwoń potem do firmy kurierskiej i wyjaśniaj.

Gość Rubbila
Przasadasz. Może np. przesyłka była wysłana w czwartek wieczorem i dojdzie w poniedziałek. O wiele za wcześnie na wystawianie negatywa. Nie byłoby Ci głupio jak byś wystawił negatyw, a przesyłka doszłaby w poniedziałek z datą nadania z czwartku? I wtedy to ty byś dostał mega negatyw