Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przed-remontem

Wymiana starych grzejników w bloku - jak to zrobić?

Polecane posty

Gość przed-remontem

Czeka nas przeprowadzka do mieszkania moich rodziców. Niestety, mieszkanie nie było od lat remontowane i będziemy musieli zainwestować w duży remont. Ciekawi mnie sprawa z kaloryferami- są stare, żeliwne. Mój ojciec powiedział, że nie ma szans aby je wymienić, bo to się wiąże z odłączeniem wody w całym pionie (blok 4 piętrowy) co niesie ze sobą ogromne koszty. czy faktycznie tak jest, nie da się tego inaczej zalatwić? Marzą nam się nowe, ładne grzejniki :(

Gość scvcd
sa dwa sposoby. 1. idziesz do spółdzielni mieszkaniowej i to zgłaszasz a oni zakrecaja pion wodny w piwnicy i nie sa to zadne koszta , trzeba wiedziec ktory kurek zakrecic. 2. latem jak woda zimna w obiegu wzywa sei specjalna ekipe . ona zaklada maszynke na rure kaloryfera i zamraza w niej wodewtedy mozna odkrecic kaloryfer i ząłozyc drugi.

Gość krakersy serowe
Z tego co ja wiem, to nie ma problemu, ale wymienia się w sezonie letnim/zanim włączą ogrzewanie. Do tego nie wiem, czy w każdej spółdzielni/wspólnocie, ale tam, gdzie ja mam mieszkanie należy to zgłaszać do spółdzielni. To zależy od tego, jak jest rozliczane co. Zastanów się nad wymianą, bo żeliwne dobrze oddają ciepło, cienkie blaszane są o wiele "zimniejsze".

Gość scvcd
Zamrażanie rur jest prostą metodą umożliwiwającą przeprowadzenie modyfikacji lub napraw istniejących instalacji wodnych oraz centralnego ogrzewania. Metoda ta polega na zamknięciu przepływu wody za pomocą wytworzonego dzięki bardzo niskiej temperaturze czopa lodowego wewnątrz rury. Takie zamrożenie daje nam możliwość odcięcia rury, ponownego nagwintowania, zaślepienia , założenia zaworu powrotnego z kaloryfera lub przeprowadzenia jakiejkolwiek przeróbki instalacji. Zamrażanie rur można wykonywać nawet na rozgrzanych rurach CO czy ciepłej wody.

Gość JCJFDNVFDBGB
Na pewno się da, jak się chce to wszystko da rade zrobic, my wymienialismy w wiezowcu na 7 pietrze. Mozna zalatwic to po przez spoldzielnie mieszkaniowa,(chyba ze jest wspolnota to pewnie inaczej) kazali pisac podanie i oni wtedy przychodza spuszczaja wode na ten czas, za to ze spuszcza ta wode trzeba zaplacic 150zl. Ale my zadzwonilismy do hydraulika ktory pracuje w tej spoldzielni tylko prywatnie do niego zadzwonilismy, on przyszedl sam zakrecil pion,pozakladal zwory itd., wymienialismy grzejnik w lazience zaplacilismy ze wszystkim 250 zl jemu. Tylko najlepiej robic to w sezonie nie grzewczym.

Gość scvcd
jak majstrujesz czy ogrzewaniu czy instalacji wodnej badz gazowej to musisz zawsze powiadmoc spoldzielnie zawsze bo moga kare dowalic.

Gość V08
Z tego co się orietuje to trzeba będzie napisać wniosek o wymianę do spółdzielni i czekac na odpowieć. Remont robi sie poza sezonem grzewczym go nie ma ogrzewania wtedy nie ma kosztów związanych z odcięciem wody.

Gość przed-remontem
Dziękuję za odpowiedzi, uspokoiliście mnie :)

Gość A może to jest po prostu
Najlepiej takie rzeczy wykonuje się gdy wyłączone jest ogrzewanie w budynku.Jednak trzeba usunąć wodę z układu c.o W moim bloku koszt tej usługi to 150 zł. Można tez to zrobić podczas ogrzewania sposobem zamrażania.Taka usługa kosztowała mnie 250 zł. To nieprawda że jest bezpłatnie. Dziś nic nie za darmo, nie piszcie bzdu

Gość gość
ma ktoś z Was w mieszkaniu w bloku grzejnik elektryczny? dobrze się sprawuje? zastanawiam się czy nie nabyć takiego w http://www.termar.pl/

Gość gość
23.03.13 [zgłoś do usunięcia] A może to jest po prostu Najlepiej takie rzeczy wykonuje się gdy wyłączone jest ogrzewanie w budynku.Jednak trzeba usunąć wodę z układu c.o W moim bloku koszt tej usługi to 150 zł. Można tez to zrobić podczas ogrzewania sposobem zamrażania.Taka usługa kosztowała mnie 250 zł. To nieprawda że jest bezpłatnie. Dziś nic nie za darmo, nie piszcie bzdu X Pierwsze słyszę o jakichś kosztach. Ja wymieniałam grzejniki w grudniu. Spółdzielnia zamknęła pion, firma założyła nowe grzejniki i tyle. O czym w ogóle piszecie?

Gość gość
To jest kwestia kilku godzin, nie ma żadnego problemu.

Gość Ale to już było
Trzeba powiadomić Administracje Wspólnoty Mieszkaniowej.Usuną wodę z układu c.o, albo zamrożą i można wymienić kaloryfery na nowe. Bez zgody Spółdzielni, czy Wspólnoty nie można urządzać samowoli!!!!

Gość gość
Dobrze facet prawisz. Grzejniki aluminiowe są może piękniejsze, ale to żeliwo daje prawdziwe ciepło. Można takie grzejniki kupić na skupie złomu, np. http://www.metland.com.pl/ - pomalować dobrą farbą i będzie gicior.

Gość gość
zeliwne nie zapowietrzaja sie jak to jest w nowych i je trzeba płukac bo syf sie zbiera w nich

Gość gość
Uwielbiam te rady fachowców (nie obrażając nikogo): "nie da się". Jak się nie da, jak średnio rozgarnięty człowiek widzi, że się da. Może się co najwyżej nie chcieć czegoś zrobić i wtedy najczęściej taka odpowiedź pada. Wymienić kaloryfer jak najbardziej można, ale nie w sezonie grzewczym najlepiej. Trzeba wtedy umówić się z administracją kilka dni wcześniej, przyjdą technicy, spuszczą wodę. A i majątku to nie kosztuje - 60-80zł.

Gość gość
nie wiem jak jest teraz ja kiedys tez zgłaszalam do spoldzielni, ze chce wymienic. troche to dla mnie głupie bo jak robisz cokolwiek w domu to musisz za to placic z własnej kieszeni, oni niec nie naprawia

Gość gość
nie orientuje się w takich procedurach bo nie mieszkam w bloku, ale jeśli chodzi już o decyzje które wybrac, to w obecnych czasach na szczescie jest spory wybór, ja mam grzejniki dekoracyjne marki Thomson i poki co nic się z nimi nie dzieje http://thomson24.pl.

Gość 85Sonia
Ja polecam grzejniki od kaldekor. Sama mam je w mieszkaniu i sprawdzają się idealnie. Firma sprawdzona, poleciła mi ją siostra i jak na razie jestem zadowolona. Sami zobaczcie na ich stronie, niektóre modele są bardzo eleganckie i świetnie można je wkomponować w mieszkanie- co dla mnie jest dodatkową zaletą. Ogólnie są bardzo zróżnicowane, więc może ktoś akurat znajdzie coś dla siebie ;)

Was - SPAMERÓW p*****ało już ze szczętem :(. x Namawiacie ludzi do wymiany grzejników w bloku, w środku sezonu grzewczego.

Gość gość
Ja mam mieszkanie z urzędu miasta i w administracji mi powiedzieli że jak chce spuscić wode z pionu to jest to koszt 800 zł. To chyba jakiś żart

W sezonie grzewczym to nie jest żart. x Poza tym są różne systemy CO i mają różne uwarunkowania techniczne.

Gość gość
Ja nie wymieniałam w sezonie, to pewnie nie jest zbyt dobry pomysł, nie znam się na tym. Ja byłam odpowiedzialna za wybór. Zdecydowałam się na ten: http://kaldekor.pl/grzejnik-carre-cr-o uwielbiam go, a goście zawsze dziwią się, że to grzejnik.

Gość gość
a widzieliscie oferte www.tom-el.com.pl/ ? kupowalismy tam grzejniki i jestesmy z nich bardzo zadowoleni.

Gość gość
Ja mam grzejnik taki: www.stawieswojareklame.pl/mozektoskliknie.html Polecam....

Gość NorbertMas
No najpierw to zastanów się na jakie grzejniki chcesz je wymienić, jeżeli to klasyczna instalacja z zasilaniem bocznym to wybierz grzejnik Buderus Typ 22 K-plan bądź większy zależy jakiej wielkości masz mieszkanie. Z tego co przeglądałem najlepsze warunki masz w instalo.com.pl z transportem gratis.

Gość gość
A co z wymianą całej częśc***ionu w łazience ? Chcemy włożyć rury w bloku w ścianę i zastanawiamy się czy tak można czy one muszą "prosto leciec" bo wspólnota może się przyczepić ?