Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość liposukcja

problem z dokarmianiem dziecka 3-miesiące

Polecane posty

Gość liposukcja

zacietrzewiłam się na teściową. Córka ma dokładnie 3 miesiące, od początku karmię piersią. Jest spokojna dobrze śpi, urodziła się 3200 i 53 cm, wiec taki typowy średniak. Teraz ma 5100 gram. Lekarka powiedziała, że jest zgrabniutka, w normie choć nie z tych dużych. Gdy nadchodzi wieczór to non-stop wisiałaby na piersi. Ale nocą budzi się tylko 1 raz. Teściowa ostatnio zobaczyła wnuczkę koleżanki swej i oczywiście tamto dziecko było większe. No i zaczęło się, komentuje żeby małą dokarmiać np. soczki wprowadzac, słoiczki, bo przecież już od 4 miesiąca...no błagam, chyba nie ma jakiś wybitnych wskazań ku temu., Ona jest chyba jeszcze za malutka no i przybiera a to się liczy. jak było z wami? kiedy wprowadzałyście nowe składniki do diety i czy były ku temu jakieś wskazana.

Ja karmiłam sztucznie i po skończonym 3 mc zaczynałam pomalutku wprowadzać troszkę marchewki, troszkę jabłka itp ale z tego co wiem to na piersi rozszerzanie diety zaczyna się koło 6mc, więc nie widzę powodu aby robic to wcześniej tylko dlatego, że teściowa chce dziecko podtuczyć. Jeśli lekarz twierdzi, że waga jest prawidłowa i wszystko ok to olej teściową.

Gość Bądź sobą
lekarz ją widział, skoro nic nie zaleca to nie ma co sie spieszyć, tym bardziej że właśnie przy naturalnym jedzonko wprowadza się od ok 6 mca, więc zostały Ci jeszcze 3. Teściową słuchaj jednym uchem drugim wypuszczaj, ja od mojej usłyszałam, że po co wydajemy pieniądze na szczepionkę skojarzoną i rotawirusy (pneumokoki ma za darmo bo to wcześniak) słuchając jej Synek byłby kuty 5 razy, zamiast 2... One zawsze wiedzą lepiej, a my i tak róbmy swoje :P

Gość matuuuulka
Diete rozszerzałam dopiero w piątym miesiącu, bo karmiłam piersią. Nasze dziecko zawsze było zgrabne- nie chude, nie grube. Chociaż nie raz koleżanki zwracały mi uwagę, ze ten nasz to taki chudy-no w porównaniu do ich dzieci, u których nie było widać szyjki i które były "rozlane" faktycznie wyglądał chudziutko. Dla mnie najważniejsze jest to, ze dobrze przybierał, przybiera i wszystko mieściło się w normach centylowych. Autorko nie martw się i nie pozwól teściowej ingerować, moja to się nawet teraz cieszy, ze jej wnuczek jest zgrabniutki. Niech martwią sie mamy tych dzieci, które są otyłe, tak powiedział mi kiedyś mój pediatra.

Gość Bądź sobą
a i taka rada, jak się zrobi zbyt upierdliwa to niech mąż jej zwróci uwagę, że to Wasze dziecko, ona swoje odchowała. On powinien zwrócić, bo to jego mama, i nie będzie, że synowa jest taka i taka bo zwróciła jej uwagę, u nas to działa od początku

Gość martula2402
Karmiąc piersia rozszerza sie dięte ok 5 miesiąca zaczyna sie od marchewki bądź jabłk.Ja zaczęłam od marchewki nie deserków bo jak dziecko wyczuje słodki smak to zegnajcie jarzynki:)

Gość liposukcja
dzięki dziewczęta, wiecie ja to jest, starsze pokolenie wychowuje dzieci zgodnie z zasadą, ze im wieksze tym zdrowsze, a potem utyskują jak ta młodzież wygląda bo grube bo nieruchliwe ach te komputery! czyli mam jeszcze ok 2 miesięcy spokoju, a potem poczytam o wprowadzaniu nowej diety dla maluszków.

nie przejmuj się:) też karmię piersią córcia ma 3,5 miesiąca waży 6,1 kg i jest ok.dziecko na mm przybiera więcej-wiem z doświadczenia bo starszej córki nie karmiłam piersią.

Gość martula2402
Ja tez mam córcie raczej drobna i wszystko jest ok.Liposukcja skonsultuj się z pediatra ok 5 miesiąca . on Ci powie jak dokarmiać.

moja córcia za kilka dni bedzie juz miała 7 miesiecy a wazy 7 kg tylko, i dlatego w piatym miesiącu zaczełam wprowadzac inne pokarmy oprócz piersi, wagi to wcale wybitnie nie podniosło, poprostu nie zjada duzo i pewnie bedzie jak jej rodzice- drobna.

Gość koachana dziecko na piersi
karmi sie wlasnie do 6 m zycia tylko mlekiem matki.nie sluchaj pojebanej tesciowej!!

Gość taki lajf
Jeżeli lekarz nie widzi nic niepokojącego to karm piersia i olej teściową. Wyłączne karmienie piersią do końca 6 miesiąca jest wręcz wskazane, badania wykazały że zmniejsza ryzyko chorób między innymi układu pokarmowego, ale też wielu chorób przewlekłych w późniejszym okresie zycia. Dlatego dzisiaj jeżeli kobeita chce i może karmic, to nie zaleca się wprowadzania innych pokarmów przed ukończeniem 6 miesiąca. Możesz jej to powiedzieć i zaznaczyc, że w ten sposób najlepiej dbasz o dziecko ;) Zdrowe i dobrze odżywione dzieci naprawde nie muszą wyglądać jak ludzik Michelin ;) A poza tym twoje dziecko-twoja sprawa.