Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zmartwionaprzyszlamama

toksoplazmoza w pierwszych tygodniach ciazy

Polecane posty

Może jest tu jakaś osoba ktora pomoze mi zinterpretowac wyniki badan IgG 355,9 igM 1,020 Wizyta u dr dopiero jutro a ja zwariuje do jutra . Dodam że jestem w 7 tygodniu ciaży

Nie wiem jakie masz normy, ale jesli oba dodatnie, na co mi na oko wyglada, to niestety swieza infekcja. Najpewniej zlapana jeszcze przed ciaza, bo sa juz przeciwciala pozne, wiec prawdopodobnie lozysko rozwija sie juz z przeciwcialami i dziecko jest chronione. Lekarz zleci rova i bedzie ok!

właśnie mam wszytsko na plus :9 kurcze denerwuje sie strasznie żeby z malenstwem bylo wszytsko w porzadku

a orientujesz sie moze czy trzeba jakos szczegolnie na siebie uwazac mam na mysli to ze jestem pracujaca przyszla mama i nie chcialabym na razie z tego rezygnowac, i jeszcze jedno pytanie czy zleca sie pozniej w trakcie ciazy jakies badania na to czy dziecko sie zarazila ta toksoplazmoza>?

Toksoplazmoza w 1 trymestrze moze byc przyczyna poronien, ale to wowczas gdy dzieciatko jest mocno chore, zarazilo sie, bo np tokso zaczela sie juz w ciazy, u Ciebie wyglada, ze przed. Mozeszzrobic awidnosc tokso, powie Ci mniej wiecej kiedy sie zarazilas. Bo moze np tylko przeciwciala poszly w ciazy w gore, czasem tak jest - organizm mobilizuje sily. Jedynym wiarygodnym badaniem jest amniopunkcja, jednak to badanie inwazyjne, ale sadze ze dobre usg i lekarz Cie uspokoja. Pewnie dostaniesz skierowanie do zakaznika. Na kafe jest nawet temat - toksoplazmoza, nie lekcewazcie tego zakazenia. Tam pisza mamy z podobnym probleme, rodza zdrowe dzieciaki, glowa do gory.