Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość blablablu

wypowiedzenie umowy najmu na czas określony

Polecane posty

Gość blablablu

Witam serdecznie Przedstawię pokrótce problem. Wynajęłam mieszkanie na czas określony, przez pierwsze kilka miesięcy najemca płacił terminowo, natomiast obecnie zalega z czynszem za 2 miesiące, unika kontaktu i wciąż robi mnie w przysłowiowego "balona", zarzekając się, że czynsz właśnie zapłacił (oczywiście non stop blefuje). Sytuacja staje się dla mnie coraz bardziej irytująca, mam dość "ścigania" najemcy i rozważam możliwość rozwiązania umowy. W związku z powyższym w zawartej miedzy stronami umowie istnieje zapis: pkt.3 "Wynajmujący ma prawo rozwiązać umowę najmu wskutek rażącego naruszenia przez najemcę warunków najmu, zgodnie z Ustawą o Ochronie Praw Lokatorów" i dalej.. "W przypadku zwłoki w zapłacie czynszu za co najmniej miesiąc Wynajmujący może rozwiązać umowę ze skutkiem natychmiastowym na zasadach określonych w pkt.3 umowy" Pytanie zatem brzmi: Czy mogę faktycznie rozwiązać umowę ze skutkiem natychmiastowym, czy najemcę chroni tu prawo i winnam zastosować się do określonych w przepisach terminów? Zgodnie z ustawą o ochronie praw lokatorów wynajmujący może wypowiedzieć umowę, jeżeli lokator jest w zwłoce z zapłatą czynszu co najmniej za trzy pełne okresy płatności pomimo uprzedzenia go na piśmie o zamiarze wypowiedzenia umowy i wyznaczenia dodatkowego miesięcznego terminu na zapłatę zaległych i bieżących należności. Będę wdzięczna za poradę.

Gość 19latka..
niestety nie znam sie za bardzo na prawie ale jeśli w umowie jest napisane że możesz ja rozwiązać ze skutkiem natychmiastowym jak zwleka z czynszem miesiąc to chyba Mateusz normalnie możesz to zrobić. moim zdaniem Powinnas zrobić tak że na piśmie wyslesz najemcy iż na wyrównać zaległości w terminie np 7 dni bo w przeciwnym wypadku rozwiazesz umowę w trybie natychmiastowym. jeśli najemca sie nie zastosuje to przestawiasz na piśmie że umowa najmu zostaje rozwiązana w trybie natychmiastowym w powodu niedotrzymania jej warunków przez najemcę.

Gość blablablu
Dziękuję za odpowiedz, miałam jednak nadzieję na poradę kogoś kto się zna prawie:) Sama również bym tak postąpiła ale ta ustawa o ochronie praw lokatorów mnie jakoś powstrzymuje i nie wiem jak powinnam się do niej ustosunkować.

Gość nocny jastrząb,
...może nie płacić przez PRAWIE 3 miesiące, a następnie zapłacić 1 raz i tak w kółko - znowu nie płacić :) . Możesz pójść do sądu, ale będziesz się bujała długo... do notariusza również, ale musi na to wyrazić zgodę Najemca. Proponuję zabrać postawnego kolegę, albo dwóch i niech odwiedzą Najemców - drogą łagodnej perswazji :D :D wytłumaczą, że Najemcy powinni jednak się wyprowadzić. Metoda skuteczna i niezawodna na ogół :) POWODZENIA!

Gość blablablu
Pisałam tego posta w zasadzie w momencie kiedy grupa tychże właśnie rosłych osiłków była właśnie w drodze :D czekam efektu, pozytywnego rzecz jasna :D swoją drogą mam wrażenie, że ja jako właściciel jestem wedle przepisów prawa zwyczajne pomijana i taki nieuczciwy najemca może postępowaniem opisanym przez mojego poprzednika, zwyczajnie śmiać mi się w twarz