Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość berberrra

Nie mialam pojecia o glutenie i zle karmilam dziecko

Polecane posty

Gość berberrra

Witam. Mam 7 miesieczna corke. Rozwija sie dobrze, ladnie przybiera na wadze. Od kiedy skonczyla 4 miesiace zaczelam powoli karmic ja sloiczkami, kaszkami itd. Sugerowalam sie oznaczeniami na opakowaniach. Dopiero jakis czas temu dowiedzialam sie o glutenie i zasadach jego wprowadzania i boje sie, ze zaszkodzilam corci zle ja karmiac. Dodam, ze mieszkam za granica, regularnie chodzimy na badania do pediatry i lekarka nigdy nic nie wspominala o glutenie.

Gość lucinka455
a co konkretnie jej dawalas ? i czemu niby jej zaszkodzilas ?

Gość yythytjny
Luzik zawsze jest jakas moda na 'coś'. Kiedys pepi przemywano spirytusem lub fioletem teraz to jest beee a modny jest octenisept. Kiedys dawano gluten w 9 m-cu zycia dziecka i było ok, teraz 'prowokuja' w 5=6. Moje dziecko kaszka manna w 5 tym miesiacu chlustało jak najete wiec olałam i dałam w 9. Teraz dziecie ma lat 8 i zadnej alergii.

Gość berberrra
Dawalam kaszki glutenowe. Bez stopniowego wprowadzania - tak jak jest to w schemacie zywienia. Wlasnie boje sie, ze moglam jej w jakis sposob zaszkodzic skoro nie stosowalam tych wszystkich zasad.

Gość ffffffffffffffsssss
nasze babki dawały skórke od chleba jak dziecku wychodziły zęby gdzieś w 5 miesiącu przestańcie na ślepo słuchać wynalazkow naukowców, słuchajcie babek, to co one mówią często okazuje się mądrzejsze od nowinek..

ja swojemu synkowi tez zaczelam dawac kaszki glutenowe okolo 5 mies i zle to przyjal nie dosc ze w kupce wszystko wyladowalo to zle sie czul bo zaczelam dawac mu od razu cala porcje ;/ tez u nas pediatra taki ze hej (np raz wyczul ciemionczko raz nie ale to inna historia) i pozniej odczekalam chyba ze 2 mies i zaczelam dawac po malutku 2 lyzki pozniej wiecej i nie mial problemu :) i teraz je wszystko :)

Gość 9 właściwości
Ja też ni jak co do glutenu nie trzymałam się schematu. Jedyne czego się trzymałam to to, że zaczęłam podawać między 5 a 6 miesiącem. Jak już podawałam to całą porcję, czasami dwa razy dziennie, nie podawałam codziennie. Teraz mały ma 7 miesięcy i nic mu nie jest. Wcina biszkopty, kaszki glutenowe, nie zauważyłam, by coś było nie tak.

u nas podobnie jak u wcześniej piszących, dzieciaki kończyły 4 mies i dostawały gluten, wg schematu, ja starałam się mało, a po paru mies dowiedziałam się, ze od taty dostawały od razu mega porcje glutenu;) chyba jakby miało coś być to już by wyszło...podobnie ze skórką od chleba u nas:) skórka dobra na męczące zębiska, można na niej wyzyć się;D

Gość jsjsnsns
A gdzie mozna poczytac na temat tych schematow wprowadzania glutenu,mozecie cos polecic

ja mam w książeczkach zdrowia dzieci, myslę, że jak wpiszesz w wyszukiwarce schemat żywienia niemowląt, to najbardziej aktualne trendy znajdziesz;)

Gość rommusia
Mieszkam w niemczech i tutaj nigdzie sie nic nie mowi o.zarnym glutenie. kazdy rodzic ma schemat zywienia hippa i produkty zbozowe pojawiaja sie zdaje sie w 7 miesiacu zycia albo jakos tak

Coś tam słyszałam o tym glutenie, ale się tym nie przejmowałam jak rozszerzałam dietę. Mała ładnie wszystko jadła i nic jej nie było: kaszki, skórki od chleba, chrupki, wsio. Nie kierowałam się żadnym schematem diety, karmiłam tylko mlekiem do 6go miesiąca a potem powoli wcinała już wszystko i teraz (1,5 roku) je już obiady razem z nami i nigdy żadnych problemów nie miała. Na octenisept do pępka też się dałam namówić, wydałam kasę na cholerstwo i pępek trzymał się 6 tygodni. Zaczęłam malować fioletem i odpadł w kilka dni:) Jakbym się tak przejmowała wszystkim, na co potencjalnie jest narażone moje dziecko, zwariowałabym ja, mąż, i całe nasze otoczenie.