Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

eM90

Krótka szyjka w 33 tc

Polecane posty

Hej dziewczyny.Czy są tu jakieś,które mają tak jak ja?Wczoraj byłam u ginekologa,stwierdził,że moja szyjka jest zdecydowanie za krótka,do tego bolą mnie pachwiny i wzgórek łonowy i powiedział,że tak nie powinno być.Dziecko mniej sie rusza,musze liczyć ruchy i być z nim stale w kontakcie.Kategorycznie musze leżeć bo grozi mi przedwczesny poród.Czy któraś z Was miała podobnie?Trochę się boję bo to 33 tc i chyba troche szybko na poród,czy leżałyście cały czas?Wyczytałam,że nie wskazane są nawet krótkie spacery.

Gość mama niedługo ?
mamy identycznie poród 20 maj i również wczoraj miałam wizytę i moim zdaniem nie jest wesoło a moja gin uspokajała że wytrzymam do maja a szyjka o centymetr się skróciła i mam małe rozwarcie. Najważniejsze wytrzymać do 34 tc. A ile ma twoja szyjka?

Gość juz mama
Dziewczyny ja lezalam od 25 tygodnia,szyjka krotka i rozpulchniona.Bralam tabletku i non stop lezalam,tylko do toalety i szybki prysznic.Urodzilam dwa tygodnie po terminie.Musicie lezec i postarac sie nie denerwowac.Zreszta to dobry odpoczynek bo po porodzie noe bedzie leniuchowania:)

Gość eleonora sret
24tygodnia ok. 2cm. Lekarz kazł mi sie oszczadzac i duzo lezec. Niestety mimo ze sie starałam to mam jeszcze 2,5letnia corke ktora nie rozumiała ze mam musi lezec a maż praktycznie calymi danimi siedzial w pracy wiec z tym lezeniem bylo roznie. Waidomo nie dzwigałam, nie robilam zakupow, strałam sie robic wszytsko po mału i udało sie dzisiaj jestem w 38tygodniu i juz smiało moge rodzic :) wiec krótka szyjka to jeszcze nie wyrok!

Gość mama niedługo ?
a Aspargin czy No spe bierzesz? A malutki dlaczego mniej się rusza wiesz?

nie stresuj się bardzo bo to już dość wysoka ciąża i dziecko robi się stosunkowo bezpieczne. JEśli będziesz stosować się do zaleceń lekarza masz szansę dotrwać do końća :) Ja miałam dwie ciąże ze skracającą się szyjką. Jeden poród powstrzymali mi lekarze w 27 tc i dociągnęłam aż do 35- a było naprawdę kiepsko. Drugą ciążę udało mi się nawet donosić mimo iż problemy pojawiły się już w pierwszym trymestrze. Ty jesteś już wysoko w ciąży. Dbaj o siebie, walcz o każdy tydzień- naprawdę możesz dac radę :)

zadnych lekow.Po prostu mam lezec.A Twoja szyjka jaka jest? Właśnie nie wiem,gin mówił,że przed porodem aktywnosc malucha spada i mam liczyc ruchy,jesli zanikna momentalnie przyjechac.Moze byc tez taka jego natura ze jest spokojny.Od rana licze i poki co rusza sie,tyle ze ruchy sa delikatne,nie kopie mocno,nie tak,ze mnie boli,ale tak bylo zawsze.

Gość eleonora sret
zalezy tez z ajkich powodow ci sie skraca ta szyjka czy przez skurcze czy masz niewydolnosc albo infekcje. Ja np. miałam infekcje a potem lekarz stwierdzial ze taki chyba moj urok i brtałam tylko luteine , nic na skórcze. 1,5 na tym etapie to jeszcze nie tragedia wazne zeby byla zamknieta nic ci nie mowi na temat czy sie nei rozwiera?

Ja jestem w 28tc a tydzień temu okazało sie ze mam krótką szyjke 1,5-2 cm mam się oszczędzać polegiwac,nie spacerowac ale jak trochę pochodzę po domu to nic się nie stanie tak lekarka powiedziała :) ale ja dostałam też leki

Gość juz mama
Ja bralam fenoterol,ale chyba ze wzgledu na to,ze czesto twardnial mi brzuch.

No i spacerów żadnych nie zalecam. Co wiecej- przebywanie w pozycji półleżącej nawet nie jest wskazane przy skracającej się szyjce. Ja swego czasu przeleżałam 8 tygodni zmieniając tylko boki a pozycję półleżącą przyjmując tylko przy posiłku. Na szczęście miałam pozwolenie a krótki prysznic i toaletę :)

Kurka bez pazurka dzieki za dobre słowo,ja już się tak boje,w mojej glowie nie bylo w ogole mozliwosci donoszenia.Bardzo mnie lekarz wystraszyl :(

Gość mama niedługo ?
a nie ma np twój synuś jakiś godzin w których rusza się najwięcej? Z ruchami to u mnie problemu nie ma póki co i mówiła że mała waży ponad dwa kilo. Moja szyjka ma 3 centymetry ale powiedziała że jest rozwarcie centymetr i to mnie dobija :( Leze od rana i wyje :(

Gość mama niedługo ?
moim marzeniem jest dotrwać do 34 tc wtedy już jakoś będzie :( kiedy masz następną wizytę? Ja ostatnie dwa tyg dość dużo chodziłam itd i myślę że to przez to. A powiedzcie czy to źle że jak np Wstaje do wc to góra brzucha robi się twarda? A jak się kładę to jest wszystko ok brzuch miękki?

Chyba rozwarcie ma tutaj wieksze znaczenie.. leż i odpoczywaj..a płacz nie pomoże a chyba może zaszkodzić,nie denerwuj się chociaż wiem,że nie łatwo.Ja sie wczoraj przestarszyłam i też płakałam.Co do wagi małego,ma też ponad 2 kg więc waga jest okey.Raz w tygodniu przychodzi do mnie do domu położna,mierzy mi ciśnienie i bada tętno małego,wiec dla mnie to też jakieś pocieszenie,że ktoś ma nade mnia kontrole nie tylko raz w miesiącu jak lekarz ale także położna,do tego bardzo słucham małego,czy sie rusza czy nie.A powiedzcie dziewczyny jak to z bliskością z mężem?Wstrzymać się do porodu?Bo na ten temat lekarz nie powiedział mi nic...

A w którym tygodniu ciąży jesteś? W pewnym momencie sporadyczne twardnienia są normalne i jeśli same ustępują to raczej nie ma się czym martwić. Nawet kilkanaście twardnień na dobę jest normą. Gorzej jeśli są one regularne i częste. Dodam jeszcze, zę w dzisiejszych czasach poród w 34-35 tc nie jest tragedią. Oczywiście lepiej jest donosić i nie jest to tak, ze wcześniejsze rozwiązanie dokonuje się bez szkody dla dziecka- ale zwykle wszystko dobrze się kończy :)

Gość juz mama
Sexik definitywnie zakazany,ale czego sie nie zrobi dla maluszka:)

Też wydawało mi się,że powinniśmy się wstrzymać ale gin też powinien mi o tym powiedzieć,no chyba,że myśli,że kobiety w ciąży tego nie robią :)

Gość mama niedługo ?
mamy ten sam termin porodu z założycielką tematu 20 maj czyli poniedziałek 33 tc o ile dotrwam :( strasznie się boję :( :( :(

Gość dziecina
Ja też do was dołączę.Obecnie jestem w 35 tc a w 33 tygodniu wylądowałam w szpitalu przez twardnienia brzucha.OKazało się,że mam rozwarcie i skróconą szyjkę.Teraz staram się leżeć w domu (co jest utrudnione bo mam 2 letnie dziecko) i biorę leki. Na pocieszenie powiem wam,ze w pierwszej ciąży miałam tak samo ale już od 26 tygodnia i dotrwałam do 39.

Gość ciezarowka31
mnie pachwiny bardzo bolaly w popredniej ciazy najgorzej jak sie zasiedzialam i potem chcialam wstac masakra albo w nocy przy przekrecaniu tez ten bol urodzilam 2 tygodnie po terminie tzn porod byl wywolany. teraz mam termin na koniec czerwca i tez mnie pachwinki bola:(:( ale to dlatego,ze ja bardzo duzo chodze w ciazgu dnia nie uzywam auta stoi pod domem poza tym dodatkowe kg tez robia swoje obciazenie na pachwinki jest:D

MAma niedługo- plusem jest, ze szyjka jest dość długa a czasu zostało Tobie niewiele. JEśli będziesz naprawdę na siebie uważała- nawet trochę nadto na wszelki wypadek:)- to jeszcze spokojnie możesz donosić. W drugiej ciąży w 33 tygodni miałam chyba 1,5 rozwarcia i tyleż samo szyjki. Urodziłam w dniu donoszenia więc się da :) A miałam przy tym straszne skurcze. Ty jesteś w zdecydowanie lepszej sytuacji więc Twoje szanse też pewnie są większe

oj noce moja to tak jak u koleżanki-masakra.Od ponad miesiaca nie obudziłam sie wypoczeta i wyspana.Przekrecenie sie z boku na bok to katorga tak pachwiny bola :( tak jak mówicie dziewczyny,nie ma rady,jedyne wyjscie to lezec lezec lezec i sie nie przemeczac... najgorsze jest to,ze jedziemy z mezem do moich rodzicow na swieta,a powiedzialam ze wszystko jest ok,a tu za duzo ruchu nie moge miec.Nie chcialam mamy martwic,straszna panikara z niej,zaraz postawi caly szpital na nogi lacznie z ciotka ktora jest tam polozna :/

a powiedzcie w karcie ciazy gdzie wpisane jest roxwarcie? Bo pod skosna linia z dlugoscia szyjki mam 0B wpisane.To znaczy ze rozwarcia w ogole nie mam?

to u mnie chyba z tego co tak czytam w internecie moze swiadczyc ze szyjka ma dlugosc 1,5 centymetra, 0 rozwarcia i bez skurczow.. sama juz nie wiem.