Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość w teorii katolicy a w praktyce

pościcie jutro? pytanie do osób wierzących w boga,praktykujących katolików.

Polecane posty

Ja jestem ateistką,święta nie mają dla mnie najmniejszego znaczenia,ale byłam z koleżanką na zakupach i się zdziwiłam. ona deklaruje że wierzy, chodzi co niedziela do kościoła. kupowałam wędlinę,ona też i zastanawiała się co na jutro ma na śniadanie zrobić,wreszcie wzięła parówki,a jej syn 7letni mówi-mamo ale przecież jutro jest post i nie można jeść mięsa. a ona do niego-ale parówki to nie mięso :D w sumie niby racja,bo co to za mięso-z nazwy tylko,ale dla katolika to jednak wielkopiątkowy post powinien coś oznaczać. wiem że nie ma już obowiązku postu,ale jednak to jakaś tradycja.

Jest obowiązek postu. Niestety, mnóstwo jest takich "katolików".

Gość doooorota
my pościmy.

Gość no właśnie ............
to są pseudokatolicy, bo wybierają w tej wierze to , co im pasuje ... Ja poszczę,mój mąż też, moje dzieci nie, bo nie mają obowiązku wg KK.

Gość apudlina
poszczę zawsze w wwielkim poscie poszcze a co to zaszkodzi jak raz w tygodniu nie zjem miesa

Messol obowiązek postu został zniesiony-nawet w wigilię pościć nie trzeba. ja mimo że nie wierzę,to w wigilię tradycyjnie cały dzień nic nie jem,dopiero wieczerzę-rodzina jest wierząca.

Gość laskotek na plotek i mruga
p[oscimy codziennie bo nie ma pracy w naszym regionie a my oboje schorowani bez prawa do renty czy emerytury wiec niech se zjedza te parówki, my i tak za nich poposcimy w inny dzień

Gość loletta987
Ja poszczę. Od 13 r.ż. Czy to Wigilia, czy Wielki Tydzień, czy też jakiś inny dzień postny.

Gość tak, choć nie
jestem praktykująca

Gość gdftgfvbnmjhhujjj6543
Jutro rosół i nalesniki z dzemem ;)

Gość lilka1986
Na pewno nie będę jeść mięsa, ale jestem w ciąży i nie dam rady ograniczyć ilości posiłków.

Gość dfg....................lpo
.

Gość yukki
jutro post scisły - czyli tylko chleb i woda :( na szczęście będę piekła ciasta to zawsze coś liznę :P

Gość ja jutro poszcze
caly dzien o glodzie - woda i goraca herbata bez cukru.

Gość adddddeerrty
madralinska znawczynio post zostal zniesiony tylko w wigilie, w wielki piatek obowiazuje dalej, jak rowniez w srode popielcowa, sa to dwa dni w roku kiedy obowiazuje scisly post i nie ma do tego zadnej dyspensy, chyba nie jest problemem sie przemeczyc te dwa dni??????

Messol-jednak miałaś rację-mąż mnie "uświadomił"że w wielki piątek i w środę popielcową jest obowiązkowy post.

Gość adddddeerrty
up

Gość Niby nie biegam do kosciola
co niedziela ale poszcze. Trzy dni w roku: Wielki Piatek, Sroda Popielcowa i Wigilia. Co mi tam szkodzi.

Gość adddddeerrty
up

Gość idiocisami idioci
pościć to nie znaczy TYLKO nie jeść mięsa, ja pierdole

Gość idiocisami idioci
jak nie zjecie mięsa ale będziecie wpierdalać czpipsy, słodycze czy inne frykasy to to nie jest post.... mięso, straszne mi wyrzeczenie

A kto napisał że post to TYLKO brak mięsa? post to też liczba posiłków,ale nawet jeśli zje się tylko jeden posiłek ale będą to parówki,to i tak post nie będzie zachowany :O

Gość bozi napewno sie podoba
ze poscicie :D A co z seksem przedmalzenskim? Co z dziecmi urodzonymi bez slubu koscielnego? Co z poganskimi urokami i wywijaniem swieca wokol dzieci? :D Katoliczki jak z dupy traba i tyle :P

A faktycznie ktoś napisał,że ciast sobie podje... no comment. mój mąż jutro je na śniadanie jedną kajzerkę z masłem, a potem rybę z ziemniakami i surówką jak jak wróci z pracy. nawet kawy jutro nie pije-tylko wodę. ja pewnie będę jeść owoce bo i tak fanką mięsa nie jestem-ale ja jak napisałam-jestem niewierząca.

Gość kwasu nie jadam
co jak co ale zeby caly dzien byc o wodzie i suchym chlebie to przesada!

Hihiha to ja nawet bym dobrą katoliczką była-moim pierwszym był mąż i to dopiero po ślubie-ale cywilnym,bo kościelnego nie uznaję. ale żadnego machania świecą ani innych pogańskich uroków nie było. dziecko urodzone bez ślubu kościelnego ale ochrzczone-zgodnie z wiarą męża-ale ksiądz wiedział,że ja nie wierzę, nie uczestniczyłam w chrzcie-mąż trzymał dziecko,ja tyle że tam byłam, zgodę wyrażał mąż.

Gość Niby nie biegam do kosciola
Mozna zjesc jeden duzy posilek do syta w ciagu dnia. Oczywiscie bezmiesny. Oczywiscie slodycze i alkohol tez sa zakazane, czy wszelkie uzywki jak papierosy np czy jak ktos tu powiedzial chipsy albo cola - chleb z maslem i czarna herbata na sniadanie, ewentualnie ryba na obiad i jakas kromeczka na kolacje aczkolwiek ja staram sie nie jesc w ogole. W wigilie nie jem wcale bo czekamy na wieczrze wiec potem czlowiek sobie podje;) podczas wieczerzy tylko tradycyjne postne dania, chociaz post wigilijny zostal oficjalnie zniesiony, dla mnie to tradycja ze nie jemy w tym dniu miesa. Bo kiedy mozna zjesc takie rarytasiki jak uszka z barszczem czy kapuste z grzybami itd jak nie wlasnie w wigilie. Z postu scislego zwolnione sa: starsze schorowane osoby, kobiety w ciazy oraz matki karmiace. Chyba tez male dzieci ale nie wiem do jakiego wieku, czy ktos wie?

Ja ekspertem nie jestem ale mąż coś kiedyś mówił że od pierwszej komunii to obowiązuje. tak mi się przynajmniej wydaje,że kiedyś tak stwierdził.

Gość a co cie obchoidzi cyzejs zyci
zycie i post?? myslisz, ze wiara polega na przestrzeganiu regul?? Idz pogadaj z jakims ksiedzem to ci moze wyjsni o co chodzi w wierze w Jezusa Chrystusa.

Gość adddddeerrty
chyba do 4 lat jesli dobrze pamietam ale moge sie mylic