Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jak to jest z nazwiskami

Nazwisko dziecka za granicą

Polecane posty

Np. Poznałam kilka lat temu małżeństwo z Hiszpani. Ich dzieci używały jednego nazwiska ale miały nazwiska ułożone w ten sposób że nazywały się Rivera Gonzales, z tym że facet nazywał się Gonazles Guzman a matka nazywała się Rivera Dominguez. Patrzyłam jeszcze gdzieś w gazetach i wyczytałam jak nazywa się syn Torii Spelling aktorki z USA - Liam Aaron Spelling McDermott. Możecie mi wyjaśnić o co tutaj chodzi z tymi nazwiskami?

W niektorych krajach ( glownie chyba Latynoskich bo tylko z takimi sie do trj pory spotkalam) uzywaja podwojnych nazwisk. Pierwsze przejete po ojcu, drugie po matce. Potem dzieciom przekazywane jest wlasnie to pierwsze chyba, jedno od ojca, jedno od matki.

A jak to jest z nazwiskami? Syn Tori Speling mieszka w USA a też ma nazwisko i po ojcu i po matce. Z tym że nazwisko Speling jest pierwsze a McDermott drugie.

Nie wiem, moze odwrotnie jest ze ojca ostatnie. Zapytam dxisiaj osoby ktora wlasnie ma dwa nazwiska jedno po ojcu i jedno po matce i napisze pozniej. Kiedys mi mowila ale nie pamietam dokladnie. Co do Tori Spelling to moze chcieli zachowac tez nazwisko Spelling skoro jest znane :) tak samo jak w Pl dziecko moze nosic dwa nazwiska :) Wiekszosc osob ( nie mowie ze wszystkie) w Stanach ma nazwisko po ojcu. Sa osoby pochodzenia Latynoskiego ktore maja podwojne nazwiska bo taka w ich kraju panuje tradycja. Ale tez nie w kazdym kraju. Moja tesciowa jest latynoska ale zawsze u nich w rodzinie byly pojedyncze nazwiska. Ja tez przejelam meza nazwisko i syn ma tez tylko jedno. Ale moglismy bez problemu nadac synowi podwojne tak samo jak w Pl

Gość mieszkam w Hiszpanii
moje dzieci tez maja dwa nazwiska, jedno od ojca i jedno od matki, wszyscy Hiszpanie ( lub wiekszosc) maja dwa, podobnie jest tez chyba we Wloszech... Kolejnosc nazwisk wybieraja rodzice, ale tradycyjnie sie przyjelo ze pierwsze jest ojca i to sie przekazuje swoim dzieciom.

a można zrobić też tak że hiszpanie przekazują swojemu dziecku te drugie nazwisko(te które dostali po matkach)? To znaczy pytam czy są takie przypadk?

Gość mieszkam w Hiszpanii
nie spotkalam sie z czyms takim. Wiem, ze rodzicie moga zdecydowac jedynie kolejnosc nazwisk, czy dziecko bedzie mialo jako pierwsze pierwsze nazwisko matki lub pierwsze ojca. Nie slyszalam nigdy o nadawaniu tego drugiego...

Gość chyba są takie przypadki
podwójnego nazwiska. Moja znajoma nazywała się Lubomirska, jej mąż Jagiełło. Urodził się im chłopiec i dali mu podwójne nazwisko. Pierwsze matki, drugie ojca. I wiecie co :D :D :D dali też chłopcu pierwsze imię dziadka po matce i drugie imię dziadka po ojcu :D