Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pseudofiloZofia

dobro zło i te sprawy

Polecane posty

Gość pseudofiloZofia

Jeżeli za każde wyrządzane zło przychodzi zapłacić z nawiązką, tj każde zło się odwraca i kieruje do nas, to dlaczego z dobrem tak nie jest? Dlaczego dobro nie może się zwrócić z nawiązką, czy to się zwraca dopiero po śmierci czy jak? To są rozważania niesprecyzowane, nie doszukujcie się tu jakiegoś badania naukowego, bo nie o to chodzi. Tak się tylko zastanawiam nad harmonią w życiu, a właściwie nad tym, dlaczego jej nie ma

Gość bzdury piszes
a ty w ogóle wiesz, że w tym co napisałeś jest abstrakcyjne założenie... bo napisałeś, że zło wraca do właściciela.. Takiego czegoś w ogóle nie ma tym świecie!

Gość pszczoła_j4
człowiek zło czyniący kiedyś się na tym źle przekręci ale żeby wracało z nawiązką to wątpię bo w tedy by ludzi już na ziemi nie było bo by wszyscy pomarli na szczęście bozia wszystko w ryzach trzyma

Gość jedną nogą w rowie
Ta wiara, że tutaj na ziemi za każde wyrządzone zło, trzeba będzie zapłacić, to jedynie pocieszenie dla uczciwych i naiwnych. Tak nie jest i można przytoczyć setki przykładów tego, że to nie działa i nadal będą naiwni, którzy będą trwali przy tej wierze. I niech sobie trwają, przecież to w niczym nie szkodzi.

Gość debili nie sieja
Jak to sie nie zwraca? Mnie sie zawsze zwraca i to potrojnie! A ty pewnie czynisz dobro interesownie, i czekasz na procenty, a wezta spierdalaj ta ;-)

Gość bzdury piszes
pszczola... tez bzdury opowiadasz z ta kara dla kanali... jacy wszyscy by umarli? wiekszosc, ale nie wszyscy Bozia raczej przysnal i zapomnial ukarac te scierwa

Gość bzdury piszes
Ta wiara, że tutaj na ziemi za każde wyrządzone zło, trzeba będzie zapłacić, to jedynie pocieszenie dla uczciwych i naiwnych. Tak nie jest i można przytoczyć setki przykładów tego, że to nie działa i nadal będą naiwni, którzy będą trwali przy tej wierze. I niech sobie trwają, przecież to w niczym nie szkodzi. Niby nie szkodzi, ale mnie irytuje to, jak ktoś gada głupoty w małym stopniu pokrywające się z rzeczywistością. Większość złych osób na ziemi pozostaje bezkarna... Krzywdzeni są za to ludzie już pokrzywdzeni i dobrzy (niewinni)-np. słabi, ale niekoniecznie.

Gość pszczoła_j4
ech ciurki jak takie cwane z was luje to sobie zło czyńta a potem obserwujcie czy co nie wróciło i napiszcie nam na kafe

Gość to byłam ja
zlo szerzy sie jak zaraza, jest latwizna a czlowiek zwykle idzie na latwizne, zawsze dobro i zlo wraca do mnie, nie wierze w jakies bajki o raju po smierci, ludzie, nie mamy 5 lat ;-) fajnie jest byc dobrym czlowiekiem, nie kojarzyc z matka teresa ;-)

Gość jedną nogą w rowie
Nie musze sam czynić zła, by dokonać obserwacji. Weźmy na przykład nasz kraj. Ilu funkcjonariuszy SB poniosło karę za swoje czyny? Nie tylko nie ponieśli kary za prześladowania, pobicia, zabójstwa, ale na dodatek mają niezłe emeryturki i świetne układy w biznesie. Ich szef, niejaki gen. Kiszczak, ma się świetnie, tylko, że jest stary, ale na to nie ma rady. Jakby była, to by sobie młodość kupił, bo przecież stać go z tego co nakradł. Mam wymieniać kolejne przykłady?

Gość pszczoła_j4
"nie wierze w jakies bajki o raju po smierci" ta jak nie raj to czort będzie cię jak kebaba przypiekał

Gość to byłam ja
smażyć to się możesz na słońcu bejbe

Gość jedną nogą w rowie
Te "bajki o raju po śmierci", są bardziej prawdopodobne, niż nieuchronność kary - "powrót wyrządzonego zła", tutaj na ziemi. Bo gołym okiem widać, że to nie działa, że można być cwanym bydlakiem i żyć do późnej starości z zadowoleniem. Oczywiście, nie każdy się do tego nadaje, żeby być bydlakiem, ja na przykład nie. Nie należy mylić faktu, że osoba niemiła, złośliwa spotyka się prędzej czy później z odrzuceniem z typem osoby wyrachowanej, wykorzystującej innych, która dzięki temu wzbogaca się i wręcz kupuje sobie "szacunek". To są różne okoliczności, różne typy postaw.