Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niedoczynnosc a dziecko

niedoczynnosc tarczycy_ czy dziecko urodzi sie zdrowe?

Polecane posty

Czy dziecko moze urodzic sie zdrowe jesli cierpie na niedoczynnosc tarczycy? teraz na lekach mam 3.6, anty tpo 5 wiem, ze o wszystko powinnam pytac lekarza ale nastepna wizyte mam za 2 miesiace, zmieniam lekarza bo obecna ma bardzo zle opinie. Prosze o pomoc.

Gość Floria Gloria
oczywiście że tak musisz być po prostu pod stałą opieką lekarzy i robić regularne badania. W dużych miastach 50% albo i więcej młodych kobiet ma problemy z tarczycą i rodzą zdrowe dzieci!!! p.s. ja tak samo..

ja całą ciąże chodziłąm do endo i robiłam badania od nich zależało jaka dawka eutyroksu. Moja córka ma 9 m-cy i niestety bierze eutyroks w dawce pół 25 mg. Mam nadzieję że do roku tylko. Lepiej żeby brała a rozwijała się prawidłowo.

Floria Gloria, ile wynosilo Twoje tsh gdy zaszlas w ciaze? Ja jestem z malego miasta i bardzo ciezko znalezc dobrego specjaliste.

Gość Floria Gloria
cholercia, teraz ci nie powiem, bo nie pamietam i nie moge znaleźć wyników starych, ale pamiętam ze w 10 tyg mialam kiepskie wyniki..a potem dostawalam leki i bylo coraz lepiej, teraz mam bardzo dobrw wyniki i nie muszę nic zażywać.

Gość Bądź sobą
Ja miałam tarczyce ciazową. Mam wczesniaka z zapaleniem płuc po porodzie. Ale nie było to związane z tarczycą :)

Gość klasykaklasyka
witaj :) sama niedawno założyłam podobny wątek... Ja w 5 tygodniu miałam tsh 12 !!! tego samego dnia endokrynolog podniosła mi dawke euthyroxu z 88 na 125 i w ciągu 4 tygodni spadło do 1,3. Ważne też jest jakie masz ft3 i ft4 bo jak mi tłumaczyła są jakieś zależności między nimi. No i wizytę pierwszą miałam natychmiast kolejną za 4 tygodnie a jeszcze kolejna wyjątkowo za 6 bo na urlop idzie ale dwa miechy to według mnie strasznie długo jak Ty musisz być pod stałą kontrolą.

Gość klasykaklasyka
a pytałaś o zdrowie jeszcze i właśnie ja się w necie naczytałam że dziecko z wodogłowiem czy z innymi tam schorzeniami może się przez to urodzić albo w ogóle że poronienie itp. pytałam oczywiście swojej lekarki i powiedziałą że jeżeli natychmiast jest wdrożone leczenie to tam u malucha nie zdążyło nawet dojść do jakichkolwiek zmian. A po za tym ładny masz wynik. a w którym tygodniu jesteś ??

klasykaklasyka- mi po porodzie wpisali w książeczkę że mam z córką iśc do endo ze względu na moją tarczycę. I miała podwyższoną. Teraz ma ok.

Gość klasykaklasyka
Amelia no ja rozumie chodziło mi o takie choroby rozwojowe... ja w pierwszej ciązy miała ok tarczyce bez leków, dopiero pół roku po porodzie zapalenie tarczycy hashimoto wynik tsh drastyczny bo 96 jak pamiętam. Od razu tabletki i badanie synka na szczęście miał w normie teraz znów muszę iść z nim na badanie kontrolne. No i kolejna ciąża... Więc pewnie teraz też mi będą kazali iść z dzieckiem do endo. Amelia a Twoja córcia nadal na lekach czy już jest ok ??

ja nie jestem w ciazy, nie moge zajsc, dlatego sie zastanawiam czy to 3.7 jest za wysokie. a co z dieta? czytalam ze seler naciowy warto jesc przy niedoczynnosci.

Gość klasykaklasyka
niby mówią że dla ciąży najlepiej jak jest 1/2 tarczyca no ale jak widać w pierwszej ciąży miałam 3 z kawałkiem a w drugiej zaszlam mając 6 z kawałkiem i od razu mi podskoczyło do 12.

klasykaklasyka= teraz ma ok do roku ma brać eutyroks potem do kontroli. I może odstawimy. Ale lepiej że brała bo przynajmniej rozwija się ok. Ja przed ciążą miałam ok 5 potem w ciąży zawsze 1 z kawałkiem i Ft4 kontrolowałam.

klasyka, za ktorym cyklem zaszlas?

Gość klasykaklasyka
z pierwszym dzieckiem pół roku ale to sie okazało ze moje cykle są bezowulacyjne ponoć przez torbiele dostałam od gina duphaston i clostilbegyt i od razu w pierwszy cyklu brania leków a druga ciąża to totalna wpadka bardzo się cieszę ale szok do tej pory został

wpadka tzn nie wiedzialas ze masz dni plodne? ja w polowie cyklu obserwuje sluz jak u bialka z jajka, ale czy moze mimo to on byc bezowulacyjny?

Gość klasykaklasyka
nie wiedziałam... ja nigdy nie sugerowałam się śluzem bo u mnie w każdym miesiącu inny, cykle też bardzo nieregularne, raz 28 a kolejny miesiąc 38 dni. Przytulanki było dosłownie z dzień dwa po @ a plemniki żyją też ok 3 dni to i się musiały załapać na jajeczko. Podeszliśmy do tego tak lekko bo w życiu bym nie powiedziała że mogę zaskoczyć... Ale jak mówiłam bardzo się cieszę :) xxxx A w którym tygodniu obecnie jesteś ???

ja wlasnie nie moge zajsc, dlatego szukam dobrego endokrynologa. a to dziewczynka wam wyszla?

Gość klasykaklasyka
Pierwszy chłopak a drugie jeszcze nie wiemy :) Kurcze ale nie wydaje mi się aby Twój wynik z tarczycy był problemem w zajściu w ciążę widzisz sam przykład na mnie a sama znam jeszcze w śród znajomych jeszcze ze 3 takie przypadki. Może problem leży gdzie indziej?? Nawet pamiętam jak byłam latem u endo i miałam coś tsh koło 96 to pani doktor zabroniła zachodzić w ciążę czyli musiała być taka możliwość że jednak się może udać skoro zakaz Nie ? Trzymam kciuki żeby wam sie udało :)

dziekuje :) na razie jeszcze lecze zeby mam 3 wizyty. a pytam sie czy dziewczynka bo czytalam ze jak plemniki dlugo czekaly za jajeczkiem wyzsze prawdopodobienstwo dziewczynki

Gość kolejna piźnięta staraczka
co to wmawia sobie ze plemniki stare są na dziewczynke ja pierdole !! ty się matole módl żeby z twoim tsh w ogóle zajść donosić i urodzić a nie z płcią kombinować !! dziewczyny mają tsh 2 i ronią jak nie w 6tc to w 15 tc !!!

niech cie o to glowa nie boli