Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kurna no!!!!

ktos mi wytłumaczy dlaczego co miesiąc mam mniejszą wypłatę?jestem na zwolnieniu

Polecane posty

Gość kurna no!!!!

Od końca grudnia jestem na zwolnieniu. Jestem w ciąży. Na umowie mam najniższa krajową. Płaci mi szef bo w firmie jest ponad 21 pracowników. W stycnziu miałam normalną wypłate, w lutym miałam o ok 150 zł mniejsza niż w styczniu..myślałam że ok luty ma mniej dni, ale teraz dostałam za marzec i jest mniejsza niz za luty! Jestem strasznie wnerwiona. Wytłumaczy mi ktoś jak to jest możliwe?

Gość Bądź sobą
ja miałam liczoną średnią z ostatnich 3 mcy i ciągle taka sama wypłata (od czerwca do stycznia byłam na L4). Tylko grudniowa większa bo dawali kasę na święta.

Gość kurna no!!!!
no waśnie dlatego sie dziwię. Patrzyłam nawet w necie ( na forum prawnym)jak to sie oblicza i niby jets liczona średnia z ostatnich 12 miesięcy, od tego sie odejmuje chyba 13, 4 %lub 13,6%. wynik sie dzieli przez 30 i wychodzi stawka dzienna. To dlaczego za 28 dni pracy miałam więcej niz za 31 dni? no po prostu już mnie nerwica bierze!

Gość kurna no!!!!
jak bede w pracy to pojde do szefa sie zapytać co i jak, ale chyba mam racje że cos tu nie gra?

to napisz dlaczego tak jest jak sie dowiesz. Ja dostaje z zusu i tez co miesiąc inną kwotę. A kilka mieisęcy nawet było coś ponad 900 zł. A myslałam, że nie może być niższa od nizszej krajowej.

Gość kurna no!!!!
endorfina106- ja tez myślałam, że nie może być niższa od najnizszej krajowej ale moja od 2 miesięcy jest. Ale podobno może być skoro się wypłatę liczy po stawce dziennej. Tylko dziwne, że za 31 dni dostałam mniej niz za 28 dni. W pracy będe 2-3 kwietnia i będę rozmawiała z szefem. Ciekawe tylko czy mi wytłumaczy co i jak cyz będę musiała iśc do biura rachunkowego w tej sprawie. Bo powiem Ci , że nerwy mam z tego powodu straszne.

Gość kurna no!!!!
endorfina106 - jeżeli płaci Ci zus to z tego co wiem płaca Ci za ilośc dni, które jestes na zwolnieniu np. dostarczysz zwolnienie na 3 tyg to dostaniesz kase za 3 tyg. Ja natomiast dostaje od formy za cały miesiąc dlatego mnie to dziwi.

Gość kurna no!!!!
a jeszcze wyszukałam cos takiego "Podstawa wynagrodzenia chorobowego nie może być niższa od kwoty najniższego wynagrodzenia ustalanego przez Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej, po potrąceniu składek ZUS czyli 13,71%." a ja od 2 miesięcy mam mniej niz najniższa krajowa

Gość Bądź sobą
ale gdzieś chyba był podobny temat... Musisz pogrzebać :)

Gość kurna no!!!!
ja założyłam miesiąc temu podobny temat, bo dostałam właśnie niższe wynagrodzenie, ale dziewczyny tłumaczyły, że luty ma mniej dni więc dlatego wypłate miałam mniejszą i znalazłam dokłądnie jak to sie oblicza ile powinno wynosic wynagrodzenie w ciąży. Ale marzec ma 31 dni a ja dostałam jeszcze mniejsza wypłate niż za luty, ktory miał 28 dni. Oszukuja mnie czy debilnego księgowego mamy?

Gość kurna no!!!!
DO AUTORKI KRETYNKI - nie obrażaj mnie to po pierwsze. Po drugie wypłate na konto dostałam dzisiaj przed 17:00. Po 3 nie mam nr do księgowego bo księgowy jest jakby "dochodzący". Sprawdza listy pracy pracowników. Szef później to zawozi do biura rachunkowego i tyle. Więc nie wyzywaj mnie od kretynek. Nawet gdybym chciałą zadzwonic do biura rachunkowego to jest ono otwarte od pon do piątku do 15:00 więc do wtroku nie moge tam zadzwonić. Wex wyładowuj swoją frustracje w realu a nie w necie.

Gość kokoszkakaaaa111
a napisz ile dostalas? masz na umowie najnizsza krajowa?

Gość kurna no!!!!
kokoszkakaaaa111- dostałam 1115 zł, za luty 1126. To i tak prawie 200 zł mniej niż dostałam za styczeń.

Gość kokoszkakaaaa111
a od kiedy jestes na zwolonieniu?

Gość ffufel
ale to jak to, za styczen dostalas ponad 1300 zł?

Gość ffufel
jesli masz minimalna to w styczniu powinnas dostac pensje liczona wg płacy minimalnej obowiazujacej w 2012-czyli 1111 zł ( netto z 1500 brutto) w lutym i marcu powinnas dostac z 1600 brutto-bo to jest minimalna obowiazujaca w 2013 r-a z niej netto to 1181 zł wiec juz nic sie u ciebie nie zgadza

Gość kokoszkakaaaa111
sparwdzilam sobie jak to bylo u mnie. na zwolnieniu bylam w 2008 roku do wrzesnia do lutego 2009. Zarbialam nanizsza krajowa 1126. a na konto z zusu za zwolnienie dostawalam 603zł.

Gość kurna no!!!!
Otóż na umowie mam najniższą krajową, ale do tego dostaje co miesiąc dodatek 100 zł za pranie odzieży roboczej więc wypłata wychodzi większa. Dodatkowo do czerwca zeszłego roku robiłam nocne zmiany- czyli miałam dodatek do wypłaty Właśnie u mnie jakoś nic się nie zgadza. Nawet jak już nocek nie robiłam i powinnam miec stałą pensję to co miesiąc rózniła sie o kilka - kilkadziesiąc zł. Chorobowe mam od 19 grudnia. Wypłatę w grudniu miałam o ok 140 zł zł mniejsza niż w styczniu.

Gość a do kiedy mialas zaniesc
do kiedy masz placone- do 10ego czy do 31ego? W styczniu dostałaś wypłatę za styczeń czy za grudzień?

Gość a do kiedy mialas zaniesc
czy ten ekwiwalent za pranie odzieży pracodawca wypłaca dobrowolnie? wtedy wchodzi on do podstawy zwolnienia

Gość kurna no!!!!
wypłate mam zawsze najpóźniej do 2-go dnia każdego miesiąca, bo szef róźnie przelewy robi. Na przelewie mam zawsze napisane np" pobory za marzec 2012"

Gość kurna no!!!!
tak pracodawca wypłaca go dobrowolnie. Na umowie nie jest to odnotowane, jedynie jest to odnotowane na listach gdzie sie podpisujemy w dniach gdy przychodzimy do pracy.

Gość rzeczywiscie dziwne
Wiem że to wkurzajace ale na spokojnie podjedz do tego ksiegowego niech ci wytlumaczy dlaczego. U mnie ekwiwalent za pranie nie wliczal się w rozliczenie. Nocki owszem. Dodatkowo odracali mi ubezpieczenie grupowe. Dowiedz się bo robia cie w bambuko.

Gość ffufel
nie moze ci wyplacac ekwiwalentu za pranie w momencie kiedy jestes na L4, nolitosci, ZUS poszedłby z torbami jakby wszyscy mieli wyplacac dodatki zupelnie od czapy

Gość kurna no!!!!
własnie tak mi sie wydaje, że cos jest nie tak. Dla mnie te 150-200 zł to dużo bo na ginekologa mi to starczy.

Gość kurna no!!!!
ffufel - przeciez ja nie chce ekwiwalentu za pranie. Ale wyliczając wynagrodzenie należne mi na chorobowym wylicza sie średnia z ostatnich 12 miesięcy. A ja tłumaczyłam, że dodatkowo do każdej wypłaty miałam naliczany ekwiwalent za pranie więc przy wyliczaniu średniej ten ekwiwalent sie liczy. Tak samo premie, nocne zmiany itp.

Gość ffufel
nie, nie liczy się, zadzwon do zusu i dopytaj ale na 100 procent masz liczona srednia bez tego dodatku

Gość kurna no!!!!
a byłam przekonana, że się liczy. Czytałam, że sie oblicza średnia a z 12 ostatnich wynagrodzeń a ja to zawsze miałam wliczane do wynagrodzenia. W każdym razie i tak mi sie tu nic nie zgadza, skoro w lutym wypłate miałam o ok 200 zł niższą niż w styczniu, a w marcu jest jeszcze niższa niż w lutym.