Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

weronika536

STUDIA MEDYCYNA

Polecane posty

Witam wszystkich! Mam nadzieję, że znajdzie się tu ktoś kto mi pomoże. Otóż od zawsze chcialam studiować medycynę, jakoś mnie do tego strasznie ciągnie.. ale jak to ja, niska samoocena (-.-), oczywiście nie poszłam do klasy medycznej, tylko humanistycznej (chce zaznaczyć, że nie jest tak ze jestem super tylko z polskiego, bo mam ze wszystkiego oceny dobre i bardzo dobre), bo zwyczajnie uważałam, że sobie nie poradzę, bo tam będą lepsi a ja głąb itd. Aktualnie jestem w 2LO i jest taka sytuacja, że nie wyobrażam sobie pracować jako dziennikarka czy polonistka, zero planów na siebie... Chce robić cos dla ludzi, przebywać z nimi, pomagać. Nie ma szans żebym przeniosła się na inny profil bo w mojej szkole to zajmie czas przynajmniej do czerwca (zgoda dyrektora, wychowawcy, nauczycieli (!!!)), a to już bedzie za pózno bo wtedy już mam deklarować co zdaje na maturze (właściwie pierwsza deklaracja już poszła ;/). Ogólnie teraz moje pytania, czy jest możliwość dostania się na medycynę bez matury z biologii, chemii, a tylko jako dodatkowe rozszerzony polski i geografia? Są takie miasta gdzie na medycynę bierze się pod uwagę oceny ze wszystkich przedmiotów (bo kurcze, skoro mam ogólnie dobre oceny to chyba znak, ze ucze sie)? Czy mam jakieś szanse studiować mój ukochany kierunek albo chociaż coś związanego z nim? Pomocy, kompletnie nie mam pomysłu na siebie i nie widze się na innych studiach.. Pozdrawiam

Gość pytam powaznie.l
zaraz zaraz, przeciez mozesz wziac dodatkowe przedmioty

Gość marco1212112
Z tego, co wiem to Biologia i Chemia na rozszerzonym. I to raczej musi być z 75 - 90 % punktów.

No tak tak, tylko że jestem pewna że ich nie zdam:D poza tym moja szkoła hmmm, zaraz by było ze nie bierzemy przedmiotów, które mamy raz w tygodniu na maturę bo tylko będzie obniżona zdawalność i poziom przez takie osoby.. ciężka sytuacja

Gość aaaaaassss
Chyba cie pogrzało. Na medycynę tylko biorą pod uwagę biologię, chemię a na niektórych uczelniach również fizykę. Radzę Ci przenieść się do biol-chemu od nowego roku. Ja byłam w klasie biologiczno-chemicznej i była taka sytuacja, ze po 2 latach laska przeniosła się z klasy o profilu humanistycznym do mojej, i jako jedyna dostała się na medycynę ;) Także wszystko jest możliwe, załatw sobie jeszcze jakieś korki z chemii, biologii się nauczysz i będzie ok :)

Gość aaaaaassss
weronika536 No tak tak, tylko że jestem pewna że ich nie zdam poza tym moja szkoła hmmm, zaraz by było ze nie bierzemy przedmiotów, które mamy raz w tygodniu na maturę bo tylko będzie obniżona zdawalność i poziom przez takie osoby.. ciężka sytuacja X Dlatego przenies sie jak najszybciej

Gość denerwuje mnie takie gadanie.
Sorry ale gówno mnie obchodzi opinia nauczycieli, chcesz na medycynę to spełniaj swoje marzenie. Masz jeszcze sporo czasu. Zawsze możesz studia opóźnić i lepiej się przygotować. Żeby nie mieć wyrzutów sumienia (co powie mama, co sąsiadka- choc chuj ich to obchodzi, to twoje zycie) możesz pójść na studium medyczne, zawsze to jakiś zalążek wiedzy, w zasadzie całkiem spory.

Niestety, nie przeniosą mnie w środku drugiego półrocza, a w mojej skzole w III klasie ma się tylko przedmioty maturalne i robione są tylko matury i ogólnie powtórki, więc nie miałabym nawet szans na zdanie matury z tego. W każdym razie dzięki za odpowiedzi, może po prostu zrobie sobie rok przerwy po maturze i będę chodzić na kursy i się uczyć w domu i podejde raz jeszcze do matury z biologii i chemii, w każdym bądz razie nie zamierzam sie poddać :P

Może studium+kursy to dobre rozwiązanie, dzięki za pomysły bo ja już wymiękam w tym wszystkim! :)

Gość oja pierddole
jestes za głupia na ta medycyne :D tak, wystarczy polski rozszerzony :D

Nie miałam na myśli tego, że tylko polski rozszerzony.. tylko to czy również są brane oceny ze świadectwa BO zdaje tylko polski.. Czytałam o jakiś wyjątkowych sytuacjach, o jakimś liście z dołączonym świadectwem, niewazne. Raczej po to jest coś takiego jak forum, żeby takie sytuacje wyjaśniać i dowiedzieć się konkretów. Jeśli Ci ulżyło, że nazwałeś mnie głupią to ciesze się, że mogłam Ci pomóc, pozdro

Gość KatarzynaZSDM
Ja trochę wiem :-) Musisz zdać rozszerzona maturę z biologii, chemii lub fizyki lub matematyki (biol, chem obowiązkowo) na przynajmniej 85%(w tamtym roku byl taki prog). Jeśli weźmiesz sie do pracy i bedziesz uczyć sie w wakacje, nadrobisz :-) Powodzenia.

Autorko,moja corka rowniez jest w 2 klasie LO i tak jak Ty chce zdawac na medycyne.Nie jest tez w klasie biol-chem,a mimo to bedzie zdawala rozszerzona chemie i biologie,chodzi na zajecia dodatkowe z chemii gdzie nauczycielka robi z nimi testy z matury rozszerzonej,no i chodzi tez na biologie dodatkowa.Jesli chcesz zdawac na medycyne,to warto zaczac chodzic na takie dodatkowe zajecia,ktore w kazdej szkole sa organizowane.A i pierwsze slysze,zeby byly juz skaldane deklaracje z jakich przedmiotow zdajesz mature,bynajmniej u mojej corki owe deklaracje sa skladane dopiero we wrzesniu.Warto tez kupic sobie repetytoria z rozszerzonej biologii i chemii

Gość oja pierddole
jestem kobieta, nawet płci nie odróżniasz a chcesz być lekarzem :D