Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kamilabambila

Pytanie do mam 3,5 latków

Polecane posty

Gość kamilabambila

Od przyszłego tygodnia mam zająć się dziewczynką po przejściach zaadopotowaną przez swoją ciocię, która ma już swoje dziecko i w dodatku pracuje. Ja jestem mamą dwulatki i chciałabym pomóc koleżance i przy okazji dorobić trochę na urlopie wychowawczym. Owa koleżanka chciała oddać małą do przedszkola, ale pracując na 2 zmianę pracuje czasami do 18 a w okolicy nie ma przedszkola otwartego do tej pory (mieszkamy na wsi) i musiałaby wozić dziecko do miasta (ok. 12 km dalej) a ja mieszkam po drodze do Jej pracy więc nie byłoby porblemu z przywozem i odbiorem malucha. Moje pytanie brzmi: na jakim etapie rozwoju jest dziecko 3,5 letnie? Nie znam jeszcze tej dziewczynki i trochę się boję czy poradzę sobie z dwójką. Co potrafią 3,5 latki, jak z komunikacją? Wiem, że każde dziecko jest inne ale chodzi mi o ogólny zarys dziecka w tym wieku. Miałabym zająć się Nią na 8 godzin dziennie. Dodatkowym plusem jest to, że moja córka lubi dzieci, ale w okolicy nie ma takich w Jej wieku do zabawy a od starszego dziecka mogłaby się coś nauczyć i dobrze bawić.

Gość emma i nuel
kto ci zrobił dziecko?

Gość Uśmiechnij się :)
hmm , mam 3,5 letniego siostrzeńca :) Dziecko jest się w stanie zająć już sobą , lubi rysować i ogólnie bawi się juz całkiem ambitnie. Dziecko woła kiedy chce siku , zawiadamia kiedy chce zjeść , ogólnie jest całkiem komunikatywne :) Nie wiem co jeszcze Cię interesuje :)

Gość Nareszczie !!!!!!
zbyt ogólne pytanie zadałaś :) Ja mam 4 latkę, jest bardzo samodzielna, siku chodzi robić sama, je sama, jak ja gotuję ona mi pomaga, albo sama się bawi, mówi zrozumiale, zadaje pytania. Takiemu dziecku trzeba ciągle podpowidadać i podkładać pomysły co powinno robić, bo jeśli tego nie zrobisz to bedzie się nusziła, ale skoro ty masz córeczke to na pewno bedą się razem bawiły. dasz rade przeciez.

Gość kamilabambila
No właśnie moja córka ma niecałe 2,5 roku, jest bardzo rozmowna, ma mnóstwo pomysłów i mam nadzieję, że się dogadają. Obawiam się tego czy tamta dziewczynka będzie na tyle samodzielna że dam sobie radę z dwójką małych dziewczynek i obowiązkami domowymi. To dziecko wiele przeszło i nie wiem czego się spodziewać, ale chyba się podejmę :) Liczę też na to, że moja córka trochę się usamodzielni przy tamtej małej, zacznie jeść owoce jak zobaczy że i tamta je, zacznie się bawić sama i nauczy się wielu rzeczy, których nie nuczy jej stara matka :)