Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kręcikulka

Skoro Jezus umarł za nas na krzyżu...

Polecane posty

Gość kręcikulka

żebyśmy byli zbawieni, to dlaczego na każdym kroku straszą nas piekłem i tym że wiele dusz po śmierci właśnie tam trafia. To co dokładnie zmieniła ofiara Chrystusa?

Gość kręcikulka
Tak myślałam że nikt nie wie

Gość kkkkkkkikikiki___
Podobno Bożych planów nie sa sie objąć ludzkim umysłem. Bóg jest z innego świata , niekoniecznie to co wydaje sie logiczne tutaj tam jest takie.

Gość tak to bardzo latwe
Religia katolicka w ogole nie ma sensu jak czlowiek zacznie sie nad nia zastanawiac. Jesli Bog jest wszechwiedzacy i milosierny to po co w ogole stwarzal grzesznego czlowieka, zeby potem zabraniac mu grzeszyc? Czyzby nie przewidzial w swojej wszechwiedzy, ze Ada i Ewa zjedza zakazane jablko? Religia to sa wszystko bajki, czasem folozoficzne, np. pierwsi chrzescijanie glosili milosierdzie, ale bardzo szybko im sie to odmienilo jak tylko urosli w sile i politycy rzymscy zaczeli weszyc w religii wladze. Od tego czasu chrzescijanstwo zmienilo sie nie d poznania, doszly jakies wymyslone zwyczaje, roznorokie interpretacje i tlumaczenia Biblii, dzisiejszy Kosciol Katolicki jest zupelnie nowym tworem calkowicie innym od zydowskich wspolnot pierwszych chrzescijan.

Gość kkkkkkkikikiki___
Zresztą może warto zapytać jakiegoś księdza. Myślę ,że takie pytanie nie raz słyszeli i nie raz sie zagłębiali nad tym.

Gość to ateistka musi ci tlumaczyc?
nie- żebyście byli zbawieni, tylko- mogli być, o ile se tam zechcecie taka drobna różnica :o

Gość tak to bardzo latwe
"Podobno Bożych planów nie sa sie objąć ludzkim umysłem. Bóg jest z innego świata , niekoniecznie to co wydaje sie logiczne tutaj tam jest takie." To jest bardzo wygodne wytlumaczenie dla wszystkiego co w religii nie ma sensu, tylko ze skad ludzie to wiedza? "Podobno" - bardzo przekonujace wyrazenie, podobno ktos skads to wie od kogos komu pewnie Bog sie objawil i powiedzial. Ciekawe czy gdybym napisala dzisiaj, ze objawil mi sie Bog a meczennik o imieniu Bin Laden umarl za grzechy ludzkosci, to ludzie za 2000 lat czytajac moje wypociny zaczeli by mnie czcic jako proroka ;) Ludzka naiwnosc w sprawach religii jest niepojeta, ludzie wierza w cos czego nawet nie staraja sie zglebic, po prostu przyjmuja za pewnik pewne teorie tylko dlatego, ze wszyscy wokol w nie wierza i tylko dlatego, ze byli nimi karmieni od dziecinstwa, nawet jesli te teorie przecza udokumentowanej nauce i zwyklej ludzkiej logice.

Gość Nikt nie straszy
Nikt nikogo piekłem nie straszy.Po prostu się informuje,(za rzadko moim zdaniem zresztą, obecnie jest taki trend w kościele że o piekle nie wypada nawet wspominać-politycznie niepoprawne to jest :O) Jeśli jesteś katoliczką to zapewne czytasz Biblię, więć powinnaś wiedzieć że piekło jest konsekwencją trwania w grzechu,odwróceniem się całkowitym od dobra, prawdy,Boga. Jezus umierając na krzyżu wysłużył nam szansę na niebo, ale to od nas od naszej postawy,czynów, wiary a przede wszystkim miłosci zależeć będzie czy z tego skorzystamy czy nie. Bog jest dobry.A to oznacza że nie tylko milosierny ale tez sprawiedliwy.Nie tylko sprawiedliwy ale i milosierny.Kto moze pojąc niech pojmuje... a tak w ogole to dlaczego na ateistycznym bardzo wrogiem wierze,forum zadajesz takie pytanie...dziwne..

Gość amfa z Limy
Wtedy Jezus rzekł do swoich uczniów: Jeśli kto chce pójść za Mną, niech się zaprze samego siebie, niech weźmie krzyż swój10 i niech Mnie naśladuje. 25 Bo kto chce zachować swoje życie, straci je; a kto straci swe życie z mego powodu, znajdzie je. 26 Cóż bowiem za korzyść odniesie człowiek, choćby cały świat zyskał, a na swej duszy szkodę poniósł? Albo co da człowiek w zamian za swoją duszę? 27 Albowiem Syn Człowieczy przyjdzie w chwale Ojca swego razem z aniołami swoimi11, i wtedy odda każdemu według jego postępowania. 28 Zaprawdę, powiadam wam: Niektórzy z tych, co tu stoją, nie zaznają śmierci, aż ujrzą Syna Człowieczego, przychodzącego w królestwie swoim12.

Gość nioonia999999
bo piekło to wymysł kościoła by trzepać kase za wszystkie msze i odpusty. W Biblii nie ma nic o piekle!!!

Gość wredniucha101
1. Syn: "Czy mogę wybrać mą mękę?". 2. Ojciec: "Jest napisane, że będziesz ukrzyżowany". 3. Syn: "Wiedziałem o tym, ale nigdy nie zasz kodzi potargować się. W końcu Twoja boska pamięć nie jest już taka, jak była". 4. I dodał: "To bardzo boli być ukrzyżowanym?". 5. Ojciec: "Eeee tam, przesada. Nie musisz o tym myśleć. To i tak nie nastąpi zaraz, masz kilka dobrych lat przed sobą". 6. Syn: "Nie omieszkam z nich skorzystać! Już widzę, jak to się stanie: schodzę na ziemię w glorii, na złotym tronie wysadzanym kosztownościami, ubrany w purpurę, z wisiorkami z diamentów i rubinów... Albo nie, włożę raczej tę szatę z naturalnego jedwabiu z okrągł ym dekoltem ukazującą ramiona i przybraną w szmaragdy i w pióra z nie narodzonych aniołków. Co prawda jest z zeszłego roku, ale gdyby ją zebrać w pasie i nieco skrócić, może robić wrażenie. Jak sądzisz, Ojcze?". 7. Ojciec: "No cóż, hmmm... Niezupełnie tak to sobie wyobrażałem". 8. I dodał: "Myślałem, że będzie lepiej, gdy staniesz się człowiekiem i gdy to przejdzie normalną drogą. Rozumiesz, co chcę powiedzieć?". 9. Syn: "Chcesz powiedzieć, że mam się urodzić tak, jak rodzą się ludzie, we krwi, śluzie i moc zu, w zapachu parujących wnętrzności i przy pomocy położnej z brudnymi paznokciami?" 10. Ojciec: "Tak właśnie". 11. Syn: "I będę musiał pozostać sam dziewięć miesięcy w ciemności?". 12. Ojciec: "Otóż to". 13. Syn: "I będę musiał być jednym z wielu spermato zoidów męskiego śmiertelnika chorującym na chorobę morską w kołyszących się jądrach, i będę wstrzyknięty do wnętrzności kobiety, i będę musiał płynąć z całych sił by dopłynąć pierwszy?". 14. Ojciec: "Nie. Tu mam dla ciebie niespodziankę". 15. Syn: "Jaką?" 16. Ojciec: "Mit byłby nieco zbyt suchy bez szczypty cudu. Nie będziesz więc poczęty". 17. Syn: "No, proszę. Cóż więc będę?'". 18. Ojciec: "Będziesz wcielony". 19. Syn: "To znaczy wrośnięty jak paznokieć?". 20. Ojciec: "Nie kpij sobie, to poważne. To jes t dogmat. Dogmat Wcielenia". 21. Syn: "Jeden dogmat więcej, jeden dogmat mniej!"

Gość wredniucha101
I dodał: "A kto go wypełni?" 22. Ojciec wskazał na Ducha Świętego: "On" I dorzucił: "To on złoży ciebie w łonie dziewicy, którą właśnie zauważyłem i która dzięki temu została zauważona od samego początku wieczności". 23. Syn: "Dziewicy? Jak będę mógł stamtąd wyjść?!" 24. Ojciec: "To już twoja sprawa. Nie mogę wszystkiego robić za ciebie". 25. I dodał: "Idź już! Już czas!". 26. W tej samej chwili Syn skurczył się do wielkości na sienia ludzkiego, Duch Święty porwał go i poleciał w stronę ziemi, a anioł Pański Gabriel torował mu drogę, dmąc w trąby anielskie! 27. Ojciec zawołał jeszcze: "No idź, mój Mały! Staraj się jak możesz! I nie zapominaj, że to specjalna misja. Chcę być jedyn ym Bogiem na całej ziemi żeby tylko mnie znali i tylko mnie czcili". 28. I w tym momencie Syn ujrzał błyszczący wśród nocy neon z napisem: "Bóg, Ojciec, Syn i S ka, jedyny prawdziwy Bóg". I pomyślał: "Do licha! Cóż za trust!" i podniosło go to na duchu.

Gość Ratama
Skoro według Was nie ma Boga i piekła? To po co sie pytacie o coś co według Was nie istnieje i zakładacie takie tematy.

Gość kręcikulka
Ale dlaczego zakładasz, że nie wierzę... Założyłam ten temat żeby ktoś mądrzejszy mi odpowiedział na moje pytanie.

Bo piekła nie ma a te fragmenty w Biblii, które rzekomo o piekle wspominają są najzwyczajniej złym tłumaczeniem. Gdyby piekło istniało, wszyscy musielibyśmy do niego trafić, jaki sens miała by więc ofiara Jezusa, poza tym, jak się ma piekło do boskiej miłości?

wg mnie to wszystko bujda na kolkach- umeiramy jak wszystkie inne stworzenia na swiecie....skoro bog jest z innego swiata to..zrozummy to wprost-jest z innej planety, stworzyl nas na swoje podobienstwo - jego swiat byl zaawansowany technicznie -w tej chwili my rowniez mozemy stworzyc na innej planecie zycie i byc dla nich bogiem,potrafimy obchodzic sie z genami i biotechnologia,mozemy byc z powodzeniem bogami poniewaz tak jak nasi przodkowie -kosmici odwiedzali swoje laboratoria a ziemia czyms takim byla i jest nadal...jestesmy na rowni ze zwierzetami i roslinami-a nam sie ciagle wydaje ze jestesmy lepsi ....bo mamy aparat mowy? wierze w to ze byl na ziemi Chrystus ...wierze ze sie urodzil...jego nauki sa potrzebne bo ucza czlowieka milosierdzia ,milosci ,ale nie wierze w biblie -bo biblia jest zbiorem przypowiesci ktore zostaly spisane nie w pierwszym wieku ale po 300- 400 latach...i ciagle byly przepisywane przez mnichow tak wygodnie jak wygodna byla wiedza ...wlasciwie zadne z pism n ie zawiera prawdy...rekopisy znad morza martwego pokazuja nieco prawde na podstawie ktorych potem pisano ewangelie...

jak się ma piekło do boskiej miłości? a czy rodzic zakazuje bawic sie ogniem dziecku ogranicza wolnosc do piekła idzie sie z własnego wyboru bóg nie zmusza cie do niczego

Ty merkaba ale ty jesteś ciemna i fanatyczna masa :o A jakiś pijak przed tysiącami lat sobie wymyślił że jak ktoś się nie będzie zgadzał z jego bajkami i tak mu ktoś powie jak ja tobie to jest sługą bożym więc ciebie jara to że ci każdy jedzie od moherów bo czujesz się święta :o Różne ludzie mają zboczenia ale nie wszystkie idą w parze z rozumem.

tylko ze ten pijak i dzisiaj pokazuje sie ludziom i ten sam pijk bedzie cie sądził

i ten pijak nie tylko objawia sie wsrud katolików ale nawet wsród muzułmanów

Wiele jest tych pijaków lecz ja jestem trzezwy, ty jesteś zaś jak pies domowy i zaprawdę, zaprawdę powiadam ci jesteś skazana na swojego pana. Jak rekwizyty sztucznych owoców w teatralnym spektaklu tak samo słowa z twojej zmyślonej książki, niby mają być słodkie i wyglądać prawdziwie lecz brak w nich realności. Gardzę twoim bogiem bo prawdziwy Bóg gardzi bogami.

Gość do Aleksander Wołodin
wiekszych głupot dawno jak twoje to nie słyszalem Związki między archeologią a Biblią nie zawsze są oczywiste, jednak czasem łopata archeologa ujawnia dowody, które w nadzwyczaj bezpośredni sposób potwierdzają prawdomówność Księgi Ksiąg. Takimi dowodami są dwa małe odciski pieczęci pochodzące sprzed 2600 lat, które odkryła izraelska archeolog Eilat Mazar w Jerozolimie w roku 2005. Potwierdzają one historyczność dwóch urzędników królewskich, którzy według księgi Jeremiasza mieli wystąpić przeciw temu prorokowi tuż przed zburzeniem Jerozolimy przez Babilończyków. Obecnie dwie odnalezione pieczęcie z imionami prześladowców Jeremiasza, a także inne znaleziska z Miasta Dawida, można oglądać na wystawie w audytorium Collegeu Herberta Armstronga w Edmond (Oklahoma, USA). Wystawa będzie czynna do 16 stycznia 2013. http://archeologiabiblijna.wordpress.com/

Gość do Aleksander Wołodin
jestes głupcem Mała kamienna pieczęć znaleziona niedawno w Beit Szemesz niedaleko Jerozolimy może być najstarszym archeologicznym dowodem istnienia słynnego bohatera biblijnego Samsona ogłosili w zeszłym miesiącu naukowcy z Uniwersytetu w Tel Awiwie.

Gość kalllallama
Oczywiscie, ze w Biblii jest wiele faktow historycznych, poniewaz jest to ksiega historii narodu Zydow. Jest to dziejopisarstwo oparte na zaslyszanych, ale niesprawdzonych faktach, mitach, legendach, przekazywanych sobie ustnie przez pokolenia i potem spisywane. Czasem autorzy mogli byc rowniez naocznymi swiadkami wydarzen i opisywali je tak, jak widzieli. Lacza sie tam rozne prawdziwe i nieprawdziwe historie poniewaz kiedys nie istnialo cos takiego jak metodologia historii i autorzy nie dbali o to, zeby zapisywac tylko potwierdzone fakty. Tak wiec w Biblii prawdziwe historie przeplataja sie z tymi wymyslonymi lub znieksztalconymi przez czas i ludzkie slowo, oczywiscie wierzenia take zostaly w niej zawarte jako historie prawdziwe, przy okazji wplatajac historie i wierzenia zaczerpniete z innych kultur i cywilizacji. To taj jak np. kroniki Wincentego Kadlubka, opisal wiele prawdziwych historii w Kronice Polskiej, ale przy okazji wplatal tam rowniez legendy, np. o smoku wawelskim jako wedlug niego tak samo historycznie prawdziwe jak opowiesci o Kazimierzu Sprawiedliwym.

Gość gość
Widze, ze wiele tu zagubionych ludzi. Polecam przeczytac ciekawy artykuł na temat piekła, który sprawi, że wiele elementów układanki zacznie pasowac do siebie: http://zbawienie.com/pieklo.htm

Gość gość
a dokąd idą po śmierci księża pedofile?

Myśle, że Jezus dał nam szansę zrobienia coś dobrego w życiu. Gdyby tego nie zrobił ( nie został ukrzyżowany ) to Niebo byłoby zamknięte i nikt by nie miał szansy zostać dobrym człowiekiem, a Ci dobrzy ludzie nie osiągnęli swojego celu, czyli zostać zbawionym i nie dostali by wtedy nagrody za swoje dobro.